tisdag, augusti 07, 2012

Att avgå är helt klart underskattat


Med blandade känslor läser jag att Sigtunas kommunalråd Anders Johansson tänker avgå i höst. Å ena sidan en fatal braindrain för partiet, men å andra sidan ett klokt val när man suttit flera år som förtroendevald. Jag har ju länge själv propagerat för att politiker ska ut i det vanliga arbetslivet med jämna mellanrum för att inte hamna i det jag betecknar som ett riskabelt innanförskap. Det är en hållning som jag tror Anders delar. På sin Facebooksida skriver han:
"Det här med att avgå verkar vara underskattat! :-)"

Jo, så är det. Av alla kommentarer jag själv fick när jag meddelade min egen avgång i vintras, skulle man kunna dra två, lätt oroväckande slutsatser:
Att avgå är det bästa sättet att bli respekterad som politiker.
Man blir närmast hjälteförlarad när man avgår frivilligt efter åtta år som politiker.

Å andra sidan, om fler gjorde så, kanske det skulle ses som helt naturligt, och respekten för politiker komma innan de avgick:-)!

Av folks kommentarer på Anders avgång att döma verkar de flesta tycka som jag; en förlust för partiet men en vinst för Anders och hans personliga utveckling:
"Grattis! Speciellt glad blir jag då fler riktigt bra politiker vågar prova andra yrkesbanor (och bli ändå bättre politiker)."
"Det känns tråkigt, men samtidigt ser jag med glädje att Anders väljer att stanna kvar både som ordförande för S i Sigtuna kommun samt som ledamot i partistyrelsen. Tror det är viktigt för framtiden. Och folkets hus och parker får se upp för nu kommer det att hända saker :)"

Jag instämmer i hyllningskören och hoppas att ännu fler politiker nu får inspiration att göra någonting annat innan de fastnar på sina uppvärmda stolar:-) Att förtroendevalda borde varva polistiska uppdrag med förvärvsarbete borde egentligen vara självklart. Låt oss hoppas att det blir så i framtiden, för i ett innanförskap stagnerar idéerna.

SvD rapporterar, liksom DN och SR Uppland Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Den nakna framsidan sa...

Ja det är frågan. Men frågan är också om Vd för Folkets Hus ligger i paritet med Anders Johanssons kapacitet. Skulle med nöja rekrytera honom till näringslivet.
Brain drain eller lack of brain inom arbetarrörelsen det är frågan. Jag tror att vi kommer att få se ett antal avhopp inom den närmaste framtiden från de som skulle kunna ha varit de nya socialdemokratiska ide´ingenjörerna. Du inbegripen, men du har ju redan hoppat;)Det finns en hel del fritänkare som är helt malplacerade inom arbetarrörelsens repressiva klimat. Men, men livet går ju faktiskt ut på att vara på rätt plats i rätt tid. Och en vacker dag så möts alla dessa progressiva fritänkare och samlas kring en ide´, då om inte förr kommer förhoppningsvis något nytt och fräscht att födas. Den som väntar får se.

Stockholms Centralombudsman sa...

Varför skulle det vara svårt att vara VD för Folkets Hus? Gå runt i terylenbyxor och administrera pumptermosar samt köpa in en låda plastinpackade mazariner då och då?

Johanna sa...

Hej ombudsmannen,
var och hur skrev jag att jag tyckte det var svårt att vara VD för Folkets Hus? Jag trodde jag skrev att det var bra för politiker som suttit några pr att göra nåt annat ett tag.

Stockholms Centralombudsman sa...

Jaha, oj ett missförstånd där. Det var Peter Strobl som talade om Folkets Hus. Termosar och annat är det vi inom SCO som är duktiga på.


Hälsningar,
SCO-ledningen

Den nakna framsidan sa...

Ja vissa läser som fan läser bibeln. Faktum kvarstår, Folkets Hus eller termosar, Anders Johansson har en potential som passar inom näringslivet. Detta sagt som en komplimang. Samtidigt är Anders Johanssons avhopp en stor förlust för den politiska idéutvecklingen.
Ett konstaterand som ligger bortom sådant som SCO eventuellt skulle kunna vara duktiga på, dvs annat.