torsdag, maj 17, 2012

I Solna finns inte heller nån arbetslöshet. Att tala om.

Att politiker trixar med siffror verkar ha blivit en allmän sanning i folks ögon. Det gör mig rädd. Om alla politiker upplevs som lögnare, kommer den representativa demokratin inte att hålla i längden. Därför är det inte en skitsak när statsministern uppfinner nya statistiktermer eller håller fingrarna för de staplar han inte gillar.

Om man undantar alla unga, utrikesfödda och äldre från statistiken, så har vi låg arbetslöshet, menar Reinfeldt. Pressad på svar om vad han gör för andra än sina Täbypolare, låter han via ett pressmeddelande hälsa att regeringen faktiskt har ökat syselsättningen. Det är återigen en lek med siffror, vilket Solnabon Mikael Damberg enkelt visar i en utmärkt tydlig artikel i SvD idag.

Solna ja, det är ju en moderat skyltfönsterkommun, (eller har åtminstone varit innan arenaskandalen och Uppdrag Gransknings avslöjanden). Låt oss därför för ett ögonblick granska Solnas insatser mot arbetslöshet.

 - Arbetet med att hjälpa människor till egen försörjning är en av Solna viktigaste uppgifter, säger Lars Råden (M på stadens hemsida. Lars är en rätt ung man från Solna som nyligen själv fått ett bra jobb som kommunalråd för att fullt ägna sig åt de här frågorna. Grattis till det, men han bör nog läsa på litet om arbetslöshetens orsaker så att han inte får hybris och tror att det är Solnas framgångsrika arbete mot ungdomsarbetslösheten som gjort att våra siffror är så låga. I den artikel som Solna stad själva länkar till på sin hemsida till exempel. DN som granskat var det är värst och bäst och varför, beskriver situationen på litet mer balanserat sätt:


Det gamla bruksorter och industriorter som står för lejonparten av arbetslösheten i landet. I storstäderna  är arbetsmarknaden mycket mer blandad och där finns många fler jobb inom handel, restauranger och andra delar av tjänstesektorn. Det är till stor hjälp för många unga, påpekar Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Och på Solnas hemsida lovas det runt: "Solna stad hjälper arbetssökande solnabor att komma tillbaka till arbetsmarknaden genom ett kontaktnät med företag i många olika branscher. ... Hos oss får du individuell coachning och utbildning och dessutom har vi ett stort kontaktnät med företag i många olika branscher.

Det låter ju verkligen bra. Verkligheten visar sig dock som alltid inte vara fullt så rosenskimrande. Solna ställer upp dom coacher och förmedlare, ja, men bara sedan AF:s illa beryktade "jobbgaranti för unga" träder in, när den unga gått arbetslös i tre månader. Begriper man sig inte på deras byråkrati, missar ett besök eller på nåt annat sätt råkar hamna utanför rullorna, får man börja om och vänta i ytterligare tre månader.

Vi kan ta Anton som exempel. Anton (som i verkligheten heter nåt annat) gick ut gymnasiet förra våren. Han hade godkända betyg, men hade aldrig haft ett arbete. Han hade försökt få sommarjobb, men eftersom Solna är snudd på sämst i klassen i den grenen trots sina "utmärkta företagskontakter" erbjöds bara 60 sommarjobb till 4 000 ungdomar, och Anton hade aldrig någon tur i lottningen, så han stod helt utan arbetslivserfarenhet när han lämnade gymnasiet. På AF blev han bara erbjuden en kurs i att skriva CV. Eftersom han inte hade någon jobberfarenhet, fanns det ju inte mycket att skriva i det där CV:t, så det var snabbt gjort.

Han skrev istället om hur glad och samarbetsvillig han var, och att han kunde tänka sig att jobba med precis vad somhelst, på vilka tider och villkor som helst, var som helst, på vilket pendelavstånd som helst. Sedan tryckte ha ut ett par hundra ex och begav sig ut på gatan, in i butiker, cafeer, äldreboende, förskolor, hemtjänstföretag, byggen och så nätet förstås. Men han fick inte ett enda napp. T o m städföretagen krävde tidigare erfarenhet och hemtjänsten, där han verkligen ville jobba, krävde undersköterskeutbildning eller tre års erfarenhet.

Han testade ett bättre foto på CV:t, han gick tillbaka när chefen var inne, han skrev personliga brev som han bifogade sitt tomma CV. Efter ett halvår fick han ett konstgjort jobb av en släkting. 150 kronor om dagen för att hjälpa till med litet diversejobb. Solna stad och AF gratulerade och bad honom komma tillbaka när jobbet var slut fyra månader senare. Tror ni han fick hjälp då? Nej, på AF fick han veta att han nu måste vänta TRE MÅNADER TILL. Och Solna hjälper bara till när AF skickar en ungdom till dem. Som "coacher". Visst, de erbjuder "utbildningsgaranti" också, för de som saknar fullständiga betyg, vilket är jättebra, men det gällde ju inte Anton, som hade både fullständiga och hyggliga betyg. Tur i oturen, för den "utbildningsgarantin" har också börjat urholkas och unga nekas nu KomVux-plats i Solna sedan regeringen minskat statsbidragen. När Anton vände sig till Solnas arbetsmarknadsavdelning, hänvisade de honom bara tillbaka till AF.

Vi kan bara hjälpa dig om arbetsförmedlingen skickar hit dig.

Det är sanningen om Solnas framgångsrika arbete mot ungdomsarbetslösheten. De coachar åt AF, när den unge gått arbetslös i tre månader. Alla företag då, som kommunen har så finfina kontakter med? Nej, de hjälper bara ungdomar som omfattas av AF:s ungdomsgaranti.

Tillbaka till GÅ.

Det är bara för Anton att börja vandra runt med sitt tunna CV igen. Sommarjobben har inte blivit fler, trots att kommunen växer så det knakar är det bara 60 jobb i år också. Dessutom har Anton blivit för gammal för att söka dem, eftersom han fyllt 20 år. Får han inte napp på egen hand, får han gå arbetslös hela sommaren. I höst har han sökt till högskolan, trots att han varken vill plugga eller vet vad han vill läsa.

Sänkt krogmoms hjälpte inte, det vet vi nu. Sänkta arbetsgivaravgifter för de som anställde unga hjälpte inte heller. Och i Solna väntar man med att hjälpa ungdomar tills någon annan betalar.


Men på Solnas hemsida, i folkmun kallad nordkorea.se. lallar kommunalrådet vidare: – Tack vare att många unga solnabor har arbete får vi mer pengar till att satsa på välfärden i Solna. 


Bra, satsa dem då på de slitna skolorna istället för en eventaren!  Och se till att gå från munspel till verkstad och hjälp arbetslösa unga från dag 1. Tre månader i en ung människas liv är mycket. Alltför mycket. Det är storskaligt slöseri med ungas tid, talang och förmåga. Sverige har inte råd med fler tappade sugar. 


Om jag vore kommunalråd med ansvar för jobbfrågor i Solna, Sveriges Företagsvänligaste Kommun, skulle jag jobba för att i ett handslag med kommunens alla tusentals företag och lova: I Solna ska ingen ung människa behöva gå arbetslös en enda dag. Jag skulle ställa som villkor för större företag som vill etablera sig i kommunen att de åtminstone erbjuder ungdomar praktik och sommarjobb, som i betydligt mindre, fattigare och företagstunnare Nynäshamn. Och kommunens egen hemtjänst, äldreboenden och barnomsorg likaså. Det är ingen utgift, det är en framtidsinvestering.

Och det är bråttom. En rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU ­visar att ungdomar som blir arbetslösa efter gymnasiet med betydligt större sannolikhet också är arbetslösa under de följande tio åren jämfört med övriga.


 SSU skriver på SvD Brännpunkt och inte heller regeringspartiernas egna ungdomsförbund gör tummen upp för regeringen Reinfeldts sätt att sköta arbetsmarknadsfrågorna. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Anonym sa...

Finns den här "Anton" påriktigt?

Johanna Graf sa...

Japp!

Anonym sa...

Enligt marknaden är man arbetslös av personliga skäl. Man har dålig karaktär lat, vill inte arbeta o.s.v.
och det kallas strukturell arbetslöshet. Det betyder att arbetslösheten är ett resultat av hur generös a-kassan är och lösningen är bara att arbetslösa sänker sina krav så uppnår vi full sysselsättning. För ytterligare förklaringar se valfri marknadsliberal hemsida.