onsdag, maj 16, 2012

Vadå kallt? JAG fryser ju inte!

På Google har de i alla fall inte hört talas om uttrycket  "etnisk svensk"2006
Den samlade arbetslösheten är 4,5 procent.
För svenskfödda är den 3,3 procent, för utrikesfödda 11,2 procent.
Oppositionen (blå) kallar det massarbetslöshet.

2012
Den samlade arbetslösheten är 5,8 procent.
För svenskfödda 3,8 procent, för utrikesfödda 14,8 procent.
Oppositionen (rödgrön) kallar det massarbetslöshet.
Reinfeldt tycker det är orättvist och svarar:
- Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.
Jaha. Och vad vill han säga med det? Att arbetslösheten inte är ett jätteproblem förrän den drabbar Täbyborna? 


Eller var den bara en liten filosofisk fundering om att allting är relativt? Det finns ju väldigt rika barn i Sverige också, är det därmed onödigt att tala om barnfattigdom? Nej, så dum kan han bara inte vara. Han måste antingen vara oerhört pressad av tillståndet i landet och råkat hamna i dumförsvar, eller så lever han verkligen i en verklighet där det finns VI som lyckas, och DOM, som inte anstränger sig. DOM behöver man därför inte fokusera på i politiken. 


När kritiken växer, gör Reinfeldt som han brukar. Försvinner. Istället får hans PR-avdelning skicka en förklaring: Egentligen ville han bara säga att arbetslösheten är större bland utrikesfödda än bland inrikesfödda. Och även om ytterligare åtgärder förstås måste till, så har regeringen genomfört viktiga reformer som bidragit till att sysselsättningen ökat bland utrikesfödda. 


Vänta nu, kan vi få höra den där sista meningen en gång till? Aj aj, nu är de så desperata att de tar till det som på PR-språk kallas att "hyfsa statistiken". Ingen bra idé, sådant tenderar man få äta upp efteråt. Som i valdebatten 2010. Sysselsättningsgrad är ett knepigt begrepp, som man brukar ta till när man inte gillar arbetslöshetsiffrorna. Vad det gäller arbetslösheten har det nämligen blivit precis tvärtom. Precis som det står längre ner i Reinfeldts eget pressmeddelande, så var arbetslösheten för utrikesfödda LÄGRE innan Reinfeldt tog makten 2006; 11,2 procent. 


Sammanfattningsvis: Arbetslösheten har ökat i alla grupper sedan Reinfeldt tog över, men mycket kraftigare för utrikesfödda än för svenskar. Men Reinfeldt talar hellre om de senare, och ännu hellre om de som redan har ett jobb.


Nej, hela Sveriges statsminister, det här duger inte, På med reflexvästen så att du syns litet bättre, och låt oss sedan tala om problemet som drabbar dina Täbypolares frihet, samveten och plånböcker lika mycket som alla andra: Att Sverige backar in i framtiden om vi fortsätter blunda för våra allvarliga strukturella problem med en högre arbetslöshet bland unga och utrikesfödda!


Sverige är det OECD-land som har störst skillnader i sysselsättningsgrad mellan inrikes födda och ­utrikes födda. DET är det Reinfeldt borde bekymra sig om idag.


Begreppet "etnisk svensk" tänker jag inte ens gå in på, så dumt är det. Jag har skrivit om det förut, läs det istället.


I morgon granskar jag moderatstyrda Solnas lika fantastiska uttalanden om att de inte har någon ungdomsarbetslöshet. Häng med då!


Reinfeldt får rött ljus i Svenska Dagbladets Faktakoll. 


Rasmus Lenefors skriver klokt att debatten kring statsministerns uttalande bör lyfta från insinuationer om att han är rasist, dum i huvudet eller likgiltig för landets utveckling. För det är han inte. Däremot har han uppenbart svårt att erkänna sin egen politiks tillkortakommanden.
Andra som rapporterar är Aftonbladet och DN och Rapport och Alliansfritt Sverige och Peter Andersson och SVT och så blir det twitterbävning med hashtags som #ReinfeldtTT och #Svenskarmittilivet.  Läs även andra bloggares åsikter om , och annat  Intressant 

4 kommentarer:

Fredrik L sa...

...eller åtminstone att det inte är så lätt som man kanske vill framställa det...Hela väst har bekymmer, och det är en rejäl utmaning för våra samhällen.

Bra skrivet i resonerande stil. Pajkastning och barnsliga metoder är bara kontraproduktivt..och det gäller båda sidor.

Karl-Erik sa...

Utomordentligt välskrivet och vasst! Att du fortfarande orkar Johanna! Jösses vad jag är trött på (m)edelklassen och deras i-landsproblem för närvarande...

Unknown sa...

Väldigt bra skrivet, tack!

Johanna Graf sa...

Tack slla, för värmande ord! Fredrik, problemet finns absolut i hela västvärlden, men jag tror att vi bättre bekämpar det genom att fokusera på de som inte har jobb, än genom att försöka förminska problemet genom att lyfta upp dem som har jobb:-)