tisdag, november 15, 2011

Nu bryter jag innanförskapet!

- Ska du AVGÅ?!? Är det för Juholt-krisen? sa ett S-kommunalråd och rynkade bekymrat pannan.
- Det går rykten om dig i stadshuset, sa en folkpartist förtjust. De säger att du har hittat en ny kille i Australien som du ska flytta till!?
- Men, inte kan väl DU sluta? Du har ju nyss börjat! sa en Solnabo på caféet i fredags.

Ja, jag ska sluta. Och nej, det har varken med Håkan Juholt eller partikrisen att göra. Jag har inte heller planer på att flytta till någon kille, varken i Australien eller någon annan stans. Och jo, det är visst dags för mig att sluta, jag löper precis lika stor risk som alla andra att hamna i innanförskap. (Till att börja med tänkte jag bli sjöman. Mer om det längre ner.) Det är allvar. Jag skojar inte. Jag ska ut och skaffa mig litet fuck-off-kapital.

DAGENS BILDGÅTA: Vad föreställer bilden? Svaret hittar du längst ner i inlägget.

Jag har sagt det hela tiden: Vi har alldeles för många för vilka politiken har blivit ett yrke. De kallas folkvalda, men de är egentligen partivalda. Och hur partierna mår ser vi ju alla. Dåligt.

Jag tror det blir så när folk sitter för länge på de förtroendeposter de egentligen har till låns. De får helt fel bevekelsegrunder för sina ställningstaganden och beslut, när de gjort sig beroende av politiken för sin försörjning. De sitter så länge att de inte klarar sig på en reguljär arbetsmarknad.

Därför måste de klamra sig fast vid sina uppvärmda stolar, därför brinner de mer för det inre spelet och taktiserandet, än för att förändra världen. Jag kallar det innanförskap, och jag tror det är roten till mycket av det onda vi ser just nu, med åldrande partier, dålig återväxt, strid om uppdragen, falangstrider, visionslöshet, kortsiktig och ytlig löftespolitik, maktmissbruk och ren korruption. Sitter man så länge att man har större delen av sitt arbetsliv i politiken och större delen av sin vänkrets och referensram där, så blir det så.

Jag tänker inte missionera eller motionera om detta, men jag har satt upp en regel för mig själv, som jag tror att fler skulle må gott av:
- Var tredje mandatperiod utanför politiken.

Egentligen behöver man ut och befästa sin ställning på arbetsmarknaden mycket oftare än så, men en mandatperiod är tyvärr för kort tid för att hinna lära sig allt. Så det fick bli regeln "2 perioder in, 1 ut". Den regel som Miljöpartiet förespråkar, men fuskar med - "3 perioder in, sedan ut" - tycker jag är alldeles för långt, och dessutom slutgiltigt. Då tycker jag det är bättre att man kan växla om mellan politik och arbetsliv, så att de kan korsbefrukta varandra, som t ex Margot Wallström gjort. Tänk vilka bra politiker vi skulle få om fler kunde referera till ett arbetsliv som inte låg 10 år tillbaka i tiden eller mer. Och tänk vilka politiska erfarenheter arbetslivet skulle få med fler ex-politiker på tjänsterna.

Jag tycker också att partierna måste tänka på vad de gör med människor när de låter dem sitta kvar för länge, kanske för att de är så bra, kanske för att de inte törs knuffa ut dem i den kalla verkligheten. Vi håller på att få ett köttberg av avdankade politiker som inte tagit nån examen, som aldrig haft ett riktigt arbete, som skriver på sin valsedel att de är livsmedelsarbetare eller industriarbetare för att de sommarjobbat i en affär eller på en verkstad sommarlovet 1986.När de slutligen förmås att lämna är det bara med hjälp av ett jobb på en partiet närstående organisation. (I förlängningen kan man undra hur dessa organisationer kan tolerera att agera elefantkyrkogård, och vilken kärlek partierna visar dem genom att be dem om detta?)

Ju längre vi tillåter oss politiker att sitta på våra uppdrag, desto mer i garantipensioner tvingar vi också skattebetalarna att punga ut. Jag tänker inte vara tokpopulistisk och argumentera emot systemet, men det väcker till viss eftertanke att så många kommunalpolitiker sitter i tolv år eller mer på sina uppdrag, när just det råkar vara gränsen för när de når full pension. Och man kunde ju fundera på om vi inte skulle få litet bättre omsättning på riksdagsledamöter om dessa inte hade 50-årsgränsen för sina pensioner. Ge dem som vågar lämna sina karriärer, och kanske göra sig omöjliga i sitt yrke för all framtid, en bra övergångs"pension", men se till att det inte lönar sig att sitta länge, och se till att pensionen trappas av i takt med att de får en vanlig inkomst igen, oavsett om det är från ett eget företag!

Om två veckor mönstrar jag på en båt, som nu befinner sig på Papua Nya Guinea, som jungman. Jag ska ingå i en besättning som ska segla den runt Afrika och upp till Frankrike, där den ska tas upp på varv. Jo, jag har både skepparexamen och sjöfartsbok, och under nattvakterna ombord hoppas jag kunna få tid för det som egentligen är mitt yrke; att skriva. Förhoppningsvis kommer jag snart att kunna leva på någon av dessa sysslor, antingen som sjöman eller som skribent. Det här blir ett första test på ett par månader, men går det bra fortsätter jag försöka få jobb på olika båtar i vår, efter att jag hjälpt en efterträdare på plats hemma i Solna.

Även om jag suttit kortare tid som politiker än många andra, börjar det nämligen närma sig min egenuppsatta gräns om två mandatperioder. På vårt årsmöte i mars har det gått åtta år sedan jag valdes. Nu är det dags att bryta innanförskapet, nu får någon ny ta ett tag vid årorna. Så greppar jag en rorkult istället. Pennan släpper jag dock inte, så det blir nog en och annan livsbetraktelse från Indiska oceanen. Där är det cyklonsäsong nu (varför tror ni ägaren till båten hyr en besättning för att segla över båten?:-), men jag är ju van vid att sticka ut huvudet i stormar här hemma, så det ska nog gå bra!Här skriver jag om maktens djävulska frestelser. Och här skriver Gustaf Fridolin om hur politiken har blivit en karriär och här chattade jag med Aftonbladets läsare om innanförskapet. Svend Dahl har doktorerat i ämnet och kommit fram till att makt är viktigare än ideologi för de folkvalda.
Svar på bildgåtan: En annan slags bänknötare.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , och annat intressant

65 kommentarer:

Winckler sa...

Oj vad tråkigt att höra! Oj vad kul det låter, grattis och lycka till!

Jag känner ju inte dig mer än via det du skriver på din blogg. Jag tycker att det är helt rätt att man inte borde befinna sig i politiken (arvoderat) mer än en viss tid och att man sedan skall ut och andas lite annan verklighet innan man kommer tillbaka. Dessvärre är det lite så att de man verkligen känner skulle behöva lite annan luft, de lämnar aldrig, och de som inte skulle behöva det lika mycket och som verkligen behövs i partiet, de är då de som tar sin egen medicin och lämnar plats.

Du behövs i partiet. Du och alla andra som ibland inte känner sig välkomna, det är ni som behövs mest.

Men nu när du bestämt dig så önskar jag dig lycka till med sjöfarandet, det låter underbart att kasta loss och följa en ny kurs i livet!

Du kanske kan fortsätta vara en blåslampa även utan formell position? Det är väl lite svårare, men kanske värt ett försök!

I varje fall vill jag tacka för det du gjort!

Ralf Hedström sa...

Säkert trist för många att du slutar, för detta var den klokaste "politiska kommentar" jag sett/läst/hört på länge. Bara en sak ;-) antar du menade "De sitter så länge att de INTE klarar sig på en reguljär arbetsmarknad."

Lycka till med nya livet :-)

Jimmy sa...

Beundransvärt. Tror också att du har helt rätt i risken med innanförskap (eller vad vi nu kallar det). En liten detalj dock är att Miljöpartiets regel inte riktigt är som du beskriver den, utan snararare som din tvåmandatperiodregel fast då tre mandatperioder (på samma uppdrag dessutom så det är fullt möjligt att röra sig mellan olika uppdrag). Tanken är ju dock fortfarande att skapa större rörlighet i politiken och många slutar ju redan efter just två mandatperioder för att de upplever att de hamnar för långt innanför om de sitter i tre.

Anonym sa...

Oj oj oj, jag har hittat din blogg de senaste veckorna, läst och herregud.

Alla, jag menar alla politiker eller föresten alla männsikor i det här landet borde läsa dina ord.

Det är det absolut bästa jag läst från en politiker i hela mitt liv.

Jag tror också du har helt rätt i att innanförskapet troligen är ett gigantiskt problem som vi ännu i dag inte förstår vilka konsekvenser det faktiskt får på samhället.

Önskar dig lycka till med din resa.

/Henrico

Johanna Graf sa...

Tack alla för de fina orden! Och tack Ralf för rättningen, det är fixat nu:-)

P-A sa...

Och pensionen blir bra?

Johan sa...

Så väl skrivet! Och lite mer vältaligt än det klassiska "politiker är som blöjor: de måste bytas ofta, och av samma orsak" :)

Jag är helt övertygad om att vi skulle få ett bättre land om alla vågade bryta sig ur sin comfort zone då och då och se världen med andra ögon.

Anonym sa...

Solnapolitikens egen Kapten Haddock går till sjöss. Anfäkta och anamma!

Men dystert för alla oss som vant oss vid att ha dig som en John Lennon i värld huvudsakligen befolkad av Eddie Meduzor.

Lisbeth sa...

Har med intresse följt din blogg den här hösten och delar mycket av dina uppfattningar om politikers uppdrag och att det är bra med att varva uppdrag och politik. Tycker också att du med stort mod för fram åsikter som är berättigade vad gäller den väg partiet behöver ta. Ser fram emot att läsa mer av dig och vill önska dig lycka till på din modiga väg där du också visar att du gör det du tänker.

Anders Nilsson sa...

Så jäkla bra gjort Johanna, och du har skrivit om det förr så det kommer inte oväntat. Men givetvis har du rätt. Mina 8 år går ut om två år, då lämnar jag uppdragen och blir kooperatör på heltid istället. Skriv och berätta om de sju haven nu, ge oss en bild av världen utanför Sveavägen med omnejd. Vem vet, kanske möts vi i någon avkrok, dricker ett glas te och pratar politik.

Mary X Jensen sa...

Vad tufft gjort Johanna. Helt rätt. Man måste släppa sargen ibland.

Lycka till och välkommen tillbaka till politiken när du är färdig med det andra. Alla röster behövs även de som inte är moderata, vilka jag gillar bäst av naturliga skäl.

Låter spännande det där...

Lisbeth sa...

Skrev lite för fort i min förra kommentar. Menar naturligtvis att förtroendevalda borde varva polistiska uppdrag med förvärvsarbete.Egentligen borde detta vara självklart och låt oss hoppas att det blir så i framtiden, i ett innanförskap stagnerar idéerna om det går för långt!

Johanna Graf sa...

Ja, det är sant som det är sagt;i ett innanförskap stagnerar idéerna om det går för långt.
Det är faktiskt så, kan jag avslöja för den som ännu inte erfarit det, att även i min ålder kan det ibland kännas som om man inte kommit i gång på allvar med allt man vill göra. Som om man snart kommer att vara klar att ta sig an de verkligt stora uppgifterna, utföra de riktiga stordåden. Göra det man var ägnad för. Sedan får vi se om det är att spela Word Feud, segla andras båtar över oceaner, eller bli skribent på riktigt:-)!

Daniel sa...

Denna bloggpostning borde vara obligatorisk att läsa för alla yrkespolitiker...

Nima D-T sa...

Respekt! Om det här hade varit norm så hade vi varit immuna mot mycket skit och strunt, och kunnat ha politik i fokus. Lycka till ute på haven!

Johanna sa...

Vad tråkigt att du slutar. Hoppas att du kommer tillbaka och varmt lycka till med både skrivande och segling!
Johanna

Anonym sa...

Jorå, nog blåser det på värmen när det är säsong. Men, inget väder slår det på Nordsjön när det vill sig. Det skulle kunna vara en metafor för att det inte hjälper att dra om jag hade trott att det var vad du är på väg att göra. Självklart är det inte så. Du anar ännu inte hur rätt du har i dina planer. Upplevelserna kommer att överträffa förväntningarna. Lycka till. Det blir hur kul som helst.

Däremot är det en katastrof för alla och som du påverkar i din vardag. Inte minst lider ditt parti svår soppatorsk på de egenskaperna. Jag har aldrig någonsin tänkt en vänlig tanke om sossars sätt att, i mina ögon, smula sönder individen till förmån för kollektivet. Sedan kom du. Och jag tänkte att den, precis den, inställningen till sitt uppdrag och sina väljare ska en politiker ha.

Jag har varit till sjöss i 15 år och vågar tro att jag har tänkt ett par värdefulla tankar på vägen via 15 år som reklamman till nu när livet ännu en gång visade sig annorlunda. Född blå mes till ungdomligt oförlåtande till blödigt rö… nä inte än, men när fan blir gammal…

Tänk om det var arbetsplikt på 3-5 år för att få bli riksdagspolitiker? (Personligen tycker jag att det skulle vara ett av kraven för att få läsa på högskola/universitet också.) Tänk om arbetet som politiker skulle innebära att man faktiskt var nära människorna i deras vardag. Tänk om karaktären skulle stärkas av ansvaret istället för att makten/möjligheten korrumperar. Då skulle vi vara glada att ha livstidspolitiker.

Så ge dig iväg och fyll på med allt ballt som alltid händer när man vågar kika runt hörnet, men säg inte fuck off även om du får stålar så det räcker. Du behövs. Fast jag hade ju aldrig kommit tillbaks en gång till ☺
/Carl Johan Ellsén

Johanna Graf sa...

Det var banne mig det finaste jag har hört, som direktören sa i Carl Bertil Jonssons Jul på TV! Det är liksom mer värt när man får beröm från sådana som inte redan tycker lika i allt, om ni förstår vad jag menar? Carl Johan, är inte du från Solna? Är du med i Solnamos på Fb? En rekommendation för oss som börjar bli gamla och blödiga:-) Ingen politik, bara nostalgi så det dryper:-)

Jag tror också att Nordsjön är värre, åtminstone så här års. Var seglade du, kapten Haddock?

Anonym sa...

Haddock :-) Du måste sett en av mina profilbilder på fb. Visst är jag ett mos. Redan där, redan kompis som du såg. Prova kräftorna :-)

Jag var ute rätt länge så ett par varv blev det nog, men jag seglade aldrig speciellt mycket på kylan här uppe.

Hoppas att jag får tillfälle att sno ett par minuter av din fika en vacker fredag innan du försvinner.

Anonym sa...

Lycka till Johanna!

När du kommer tillbaka hoppas jag att vi insett att enda sättet att återvinna väljares förtroende är varvade listor med människor som har rejäl arbetslivserfarenhet och med karriärpolitiker.

Cuben sa...

Det är verkligen synd att du tar time out från politiken, sossarna behöver flera som du. Lycka till med allt vad du tar dig för. Jag hoppas att du kommer tillbaka i politiken, kanske till och med i ett annat parti, vad det lider.

Anjo sa...

Oj!

Jag är nästan mållös. Vilket fantastiskt inlägg. Jag kommer att följa den här bloggen och dina tankar framöver.

Vilken energikick jag fick av många av de här tankarna.

Tack, helt enkelt.

Karl-Erik sa...

Det kommer ju inte som någon överraskning direkt, men jag önskar lycka till i din nya karriär på de sju haven!

Johanna Graf sa...

Ja, kom gärna och fika denna eller nästa fredag. Sedan åker jag, men ska försöka få de andra lokalpolitikerna att turas om att sitta där medan jag är ute och seglar. Jag sitter på Cafe Espresso, tio meter från ingången till Solna stadshus, mellan 9 och 17 varenda fredag.
Välkomna!

Anonym sa...

Att hoppa av när partiet har motvind.Oj så modigt....!

Sur i Sumpan sa...

Lycka till på de sju haven men jag hoppas verkligen att du hittar "hem" igen.
Svensk politik behöver vakna och tydliga kvinnor mer än någonsin.

Anonym sa...

Du kommer bli saknad långt utanför Solna. Men någongång kanske det hela passar in för en partiordförandeperiod! Du gör helt rätt - ta hand om dig!

Micke Arvidsson Stockholm/Sandviken

Anonym sa...

Lite avundsjuk blir man!
Kul för dig och trist för en del av oss som blir kvar här i Ultima Thule. Hoppas det dyker upp en blogg då och då, kanske något vågat utspel om vår (S)venska ankdam.

Anonym sa...

Kommer att sakna ditt ärliga politiska motstånd, du höll oss ärliga.

M-man

Anonym sa...

Intressant läsning som för tankarna till ett - om än långsökt - exempel från Brasiliens parlament.
För ett antal år sedan vägrade två av väljarna bortröstade parlamentariker avstå från de privilegier, inklusive lägenhet och tjänstebil, som följde med förtroendeuppdraget. Det slutade med att de båda fick avhysas med hjälp av polis, om jag inte minst alldeles fel.Så långt ska det förhoppningsvis aldrig gå i vårt land.

Anonym sa...

Trist att du slutar, du är den bästa politikern i Solna! =)

Du borde funnits i rikspolitiken, då tror jag siffrorna för S varit betydligt bättre än vad de är nu. du slår Juholt och hans gråsten till partisekreterare med hästlängder.

Johan sa...

Kära politiska motståndare!

Jag ska skriva nästan raka motsatsen till vad de flesta andra skrivit ovan.

Jag tycker att detta är väldigt bra, och precis vad jag hade förväntat mig - eller i varje fall hoppats på.

Genom att oppositionskommunalrådet i Solna gör såhär, så ger du i bästa fall goda impulser till andra yrkespolitiker.

Många kommenterar att de skulle vilja se dig som partiledare. Lyssna inte för mycket på dem! Det där med att tro, som Mona Sahlin, att partiledarskapet är så förbannat viktigt och åtråvärt, det är en fälla!

(Och vem som råkar bli partiledare, det avgörs av så många irrationella faktorer. Sker det så sker det, och sedan får den valde veta att han eller hon lever!)

Jag kommer heller inte att vara avundsjuk på dig. Jungman och skribent, det är inte så lätta saker, inte. Då föredrar jag allt mitt eget landsbygdsliv. :-)

Men jag kommer att tänka på dig då och då, och minnas dig som en av de mera positiva krafterna i vår söndrade och sargade nation.

Maja sa...

RES-pekt!

Johanna Graf sa...

@"Anonym": Hej fegis! Nej, det är inte "modigt" att hoppa av, och jag gör det inte för att partiet har motvind. Det är planerat och deklarerat sedan flera år tillbaka, vilket du enkelt kan läsa här i bloggen om du följer tillbakalänkarna. Tur att saker man säger dokumenteras nu för tiden;-)!

Anders sa...

ååhh så synd, jag gillade verkligen din blogg. Eftersom jag följt den ett tag är jag dock inte förvånad över att du slutar nu. All lycka på de sju haven (även om jag tror att du ganska snart kommer stå på en valsedel igen)!

Lisbet sa...

Bra rutet...ryta, röt rutet...heter det så?

Bra av dig oavsett

Framgångsbyran sa...

Jag gillar´t!! Visst blir man matt av samma röster, samma ansikten och inget ansvar. Min upplevelse. Och så kommer du. Respekt!
Jag önskar trevlig seglats och tackar för en blogg att följa.
inger

TrueMrWalker sa...

Har aldrig läst din blogg eller följt ditt arbete förr (av massor av anledningar, varav en att jag bor permanent i Japan) men blev reckommenderad och hänvisad till detta inlägg via vänner online och jag blev väldigt glatt överaskad (att en politiker har så mycket insikt). Stor respekt till dig och en djup bugning i vördnad inför en människa som känns genuint äkta och hederlig och som dessutom verkar leva till fullo och tar in sin omvärld. Precis som du skriver är innanförskap något extremt negativt, inte bara inom politiken utan för hela mänskligheten på alla områden. Tack igen för ett mycket bra inlägg och jag önskar dig en underbar resa ut på de stora haven! RESPEKT!
MVH/
Micke Kuwahara

Britt-Marie Norelius, fd politiker i opposition sa...

Suveränt tänkt och skrivet, Johanna Graf! På pricken! När kan du gå till kloningskliniken? (Några ex kan ju få annan partifärg...)
Själv har jag som oppositionspolitiker i 8 år i s-ledd kommun nära Solna uttryckt precis det du säger - om ditt parti SAP - och lagt till: nepotism, ärvda politiska poster pga just partivalssystemet vi har! Det är ju bara att studera valsedlarna hur partiet säkrar lojalitet!
Betonghäckar uppstår bara i maktbärande, mycket stora partier i vårt land, som har jätteresurser att locka in, utbilda och hålla kvar folk, som därigenom utvecklar stark lojalitet mot partiet, särskilt om det befinner sig på maktens högsta topp. En slags självgående mekanism, som funkat för (s) nästan hela 1900-talet. Moderaterna har inte på långa vägar den basen, den grundliga organisationen. Självgående tills maktinnehavet bryts, "Rörelsen" i stort sett är skjuten i sank av folks ändrade livsstil och fler börjar tänka efter.
Då lyfter dom kloka, framåtsträvande, kapabla blicken och protesterar, vill förändra partiet inifrån - eller kliver av. I alla fall ett tag. Dom finner då en skön, ny värld av möjligheter att utveckla sig och samhället på andra sätt. Dom inser att dom tröttnat på att behöva sitta sig till dålig blodcirkulation, innan dom ser resultat, bli underskattade och hålla armbågarna vässade mot partikollegor som blivit beroende av partiets postutdelning (!). Viljan att bidra till samhället enligt ideologin man trodde var kärnan i partiarbetet svalnar högst betydligt.
Lösningen för samhället kan vara att prova riktiga personval lokalt, få rösta på en person som vunnit mitt förtroende genom sina handlingar och sin trovärdighet. Ibland låter ju en fp som en m och en annan fp som en s. En s kan låta som en fp, en mp, en c eller en v. En mp kan låta som vad som helst!
I reellt personval skulle du få väldigt många Solna-röster, som inte har s-ideologi, Johanna! Det du skrivit i ditt blogginlägg renderar dig säkert även en plats i diskussionen om kommande s-partiledare! Men generationbyte krävs på alla plan i (s) först!
Ut och njut nu på dina planerade aktiviteter i den annorlunda miljön, kom tillbaka stärkt och hjälp samhället och demokratin att utvecklas positivt.
2011-11-16
Britt-Marie Norelius, fd fp-politiker

Anonym sa...

Hej!

Mycket kloka och visa ord. Jag hoppas att ditt budskap och din handling sprids i den svenska debatten, så att fler både inspireras och tänker över sitt eget agerande som politiker.

M-politiker i Österåker

Anonym sa...

Hejsan.

Att vara politiker är inget yrke och jag är en av de personer som är för någon form av karens där man kör två mandatperioder och en mandatperiod karens.

Lycka till med det nya, det finns ju inget som borde hindra dig att hoppa på politiken igen efter att en mandatperiod har gått.

Johanna Graf sa...

Tack alla kloka och kärleksulla vänner och kritiker! Av alla kommentarer skulle man kunna dra två, lätt oroväckande slutsatser:
Att avgå är det bästa sättet att bli respekterad som politiker.
Man blir närmast hjälteförlarad när man avgår frivilligt efter åtta år som politiker.

Å andra sidan, om fler gjorde så, kanske det skulle ses som helt naturligt, och respekten för politiker komma innan de avgick:-)!

Tack än en gång alla, för ert gensvar, även om det gör mig närmast generad!

Johanna

Raoul PETE Joacim Parfalk sa...

Ni är gansk Härliga ni När Eva Fina Låt "En VILD RÖD ROS" slår ut så du skönhets sossan lycka till MEN ha i Åtanke att tom en fd Miljonär som mig Pete Parfalk RUINERADES av SOSSAR som INTE gillade "Segern MOT Nazism " jag Med Kapitalist Hjärne Thunder VAR Hjärta o Hjärna till så "Fuck Off "Kapital SINAR snabbt snygging sedan "Stackars" dina fd Skyddslingar som nu ska Drabbas av TORSK STIMMET Stig Malm haha Lycka till i alla falla "SailorGirl" ska testa OM Moder Sveas it Försvar TILLÅTER mina ord nå dig o du tillåts se det är jag "Elaking" FOOL;) som skrev snällt TOM till en socialdemokrata MVH Parfalk..PETE Parfalk "Röda Nejlikan" Vettö

Skatan sa...

Det här var det bästa jag läst på mycket länge ... och modigt ... Tänk om det fanns fler politiker som du. Då skulle allt se bra annorlunda ut.

Lycka till med sjömanslivet och med ditt skrivande framöver.

Lycka till!

Anonym sa...

Bästa på länge. I min kommun klamrar sig politikerna fast i 12 år för att få pension. Sedan sätter de sig på bolag för att behålla behålla garantipensionen och låter sonen bli kommunalråd. Det inte bara här i Enköping, tyvärr!

Anonym sa...

Johanna, jag har läst vad du skrivit här snart ett år. Det har varit enormt givande och dessutom har det, för mig som inte är mycket till socialdemokrat, hållit mitt hopp uppe om att i detta parti finns det människor, många, många med en syn på livet, samhället, politiken m.m. som får mig att både tro och hoppas.
det finns så många fina, kloka, solidariska och underbara socialdemokrater (det finns andra också) och hur det än blir är ni många med ett hjärta som brinner för solidaritet och rättvisa. Det kan ingen, vare sig inom eller utanför ert parti ta ifrån er.
Jag tycker du har varit fantastisk och en bra socialdemokrat.
Nu önskar jag dig lycka till med det du ger dig på i framtiden.

Bra människor växer inte på träd, men dom är ganska många.

Jessica Bagge sa...

Jag tror precis som du att både politik och näringsliv skulle dra fördel av om politiker roterade oftare. Som du skriver skulle näringslivet få in duktiga människor som vet hur samhällsapparaten fungerar och politikerna få viktiga erfarenheter som de kanske kan använda längre fram om de återvänder till politiken. Hoppas du inspirerar fler att tänka i de här banorna. Allt gott,

Jessica Bagge

Johanna Graf sa...

Tack Jessica! Jag tror redan det börjat sprida sig faktuskt. Fått två mail, ett från ett kommunalråd som suttit sex år och nu bestämt sug för att låta nån ny ta över om två år, ett från ett gäng i en annan kommun som använt mitt exempel för att uppmuntra sitt gamla kommunalråd att pröva på livet utanför politiken.

Johanna Graf sa...

Tack Peter! Ja, det finns många, många bra människor, och flertale finns inte i nåt parti.
Än. Men det kanske kan ändras om vi partiaktiva lämnar plats för fler att ta ett tag vid årorna!

Peter Nicklasson sa...

Jag har precis skrivit en kärleksförklaring till dig här http://peterlandersson.blogspot.com/2011/11/s-krisen-och-en-lang-lang-tid-kvar-till.html

Du kan få mitt telenr om det låter lockande (är fräsch som få, foto vid intresse)!

Anonym sa...

Vi saknar Dig redan jungman Jansson...förlåt Graf ska det vara.

Var båt behöver sin kapten och hoppas du finner en lugn famn att krypa in i under resan på livets stormiga hav!

Lev väl önskar S-vännen!
/Chrille

Anonym sa...

Hej Johanna,

Jag tycker din grundinställning är toppen. Politiker ska inte sitta för länge och man ska uppmuntra till ett breddat engagemang. Men jag undrar också om du nu kommer ha någon form av garantipension eller annan ersättning från skattebetalarna när du är ute i "det riktiga livet"?

MVH/ Antidemokrati

Johanna Graf sa...

Solna är inte riksdagen, men vi har en inkomstbortfallsgaranti som faller fullt ut när man varit politiker i 12 år, som upphör när man får en lön som överstiger 30 000 kronor i månaden. Jag har inte kollat reglerna, men jag tror det är nåt sånt. Själv har jag, som du vet, inte suttit så länge, och jag både tänker och tror att jag kan skaffa mig ett riktigt jobb rätt snart.

Vänliga hälsningar,

Johanna

P.S. Bara för säkerhets skull, så att du inte undrar, jag har ju nyligen fyllt 50 år:  Solna har inte heller riksdagens regler om att man får pension när man fyllt 50!

Anonym sa...

Tack för snabbt svar Johanna.

Innebär ditt svar att du inte uppbär någon ersättning eller att du har viss del av inkomstbortfallsgarantin?

Trevlig helg

Anonym sa...

Spännande val, Johanna! Men bara så att du vet - när du kommer tillbaka från din seglats kommer det SAP du lämnar kännas allt mer alienerat från dig. Normalitet är där man befinner sig. Att ersätta dig med Stig Malm är väl den förnyelse ditt parti orkar med...

Du kommer inte att vara sosse när du kommer tillbaka, efter att ha upplevt att man faktiskt kan klara livhanken på ett öppet hav utan att välfärdssamhället tar ansvar för ens existens :-)

Johanna Graf sa...

Under en strspatsrik segling kanske man kommer fram till motsatsen; att man behöver varandra och att livet faktiskt kan hänga på att man hjälps åt på ett bra sätt?

Vad gäller inkomsborrfallsgrantin så tycker jag att den ska vara just det, och inte en pension:. Man kan ha svårt stt få jobb efter en tid dom partimärkt och man kan få gå på dagen, noll anställningstrygghet är en del av dealen så att säga. Som jag skrev i inlägget tänker jag inte vara tokpopulistit och srgumentera mot ett system med en viss inkomstbortfallsgaranti. Jag vet ärligt talat onte vad jag själv kommer få om jag inte får nåt nytt jobb direkt när jag slutar, men det är inte så mycket som de som suttit i tolv år och det är inte nån full pension som faller ut när man fyllt 50, som för riksdagsledamöterna. Dessutom tänker jag försöka försörja mig både som matros, och på frilansskrivande och därmed hoppas jag komma över den där gränsen på inkomst på 30000 där inkomstgarantin fasas ut. Ta nu inte mina siffror som exakta, för det vara ett tag sen jag fick information om vad som gäller, men ungefär nåt sånt är det som gäller i Solna. Jag kan skriva mer om det här när jag vet, men just nu är jag i full förd med att förbereda för min provseglats på ett parånader som startar om en dryg vecka. Under den tiden ska jag vara tjänstledig, utan "pension"!

Morfar Lasse sa...

Vad stolt jag är att få vara din vän. Tänk om flera politiker vågade tänka som du! Jag kommer att sakna vår kontakt, men den behöver väl inte brytas bara bli lite glesare. Hoppas du minns den tid då våra bloggar förde oss samman, långt innan Facebook och Twitter började stressa ut nätbudskapen. Vi satte oss ned, ibland smått förbannade, andra rent funderande och sökande, sist men inte minst nöjda över vad vi gjort. Vi delade med oss och njöt. Bjöd in till tankar och ord, vi bad om råd och reflexioner. Idag hinner vi knappt fråga varandra, om hur vi mår. Vi låter livet springa ifrån oss.

Min morfar sa alltid till klokskaper, som jag ibland hade svårt förstå. Men tiden gör oss visare och helt plötsligt kan den galnaste idé framstå som kloka ord. De ord från morfar, jag vill sända med dig på din resa över haven, är ganska enkla. -"Tänk om många fler vågade ta steget ur sig själva och kika på vad de håller på med, vad mycket bättre världen skulle bli."

Johanna, jag beundrar dig och hoppas du inte släpper vår kontakt. Du är en av de modigaste kvinnorna jag känner och tror att din resa över haven blir både guppig och lycklig!

Johanna Graf sa...

Kärlek,morfar Lasse!
Det där citatet skulle jag vilja lägga upp här på bloggen stället för et jag har nu, men risken är ju att det låter självbelåtet. Jag ska istället försöka leva upp till det, varje dag där ute på indiska oceanen och Atlanten. Och när jag kommer hem också!

Morfar Lasse sa...

Sätt upp dem du, som ett citat ifrån morfar Lasse. Jag vet att du har kapacitet att både segla världshav och skriva klokskap. Du tillhör de få, som kan förvandla en galen idé till några kloka ord.

Anonym sa...

Hej Johanna.

Du kan se mina tankar på ditt senaste svar här här:

http://antidemokrati.blogspot.com/2011/11/uppdaterat-johanna-graaf-ska-segla-med.html

MVH/ Antidemokrati

Annika fd Bengtsson sa...

Johanna, du är min idol. Jag har följt din blogg i några år och haft koll på dej sen vi jobbade ihop på utbildningsdeppet. Många klokskaper har jag läst här på din blogg. Ditt sätt att möta medborgarna, ditt sätt att vara i opposition, dina tankar kring socialdemokrati, samhällsbyggande, korruption m.m.

Jag vill önska din lycka till nu när du väljer att bryta innanförskapet. Det är ett modigt, klokt och föredömligt beslut du har fattat! Tänk om alla resonerade som du! Så många politiker som inte har några andra erfarenheter, som är fostrade i partiet och som gör det till sin enda karriär. Hur får politiker nya tankar, ideer och erfarenheter i en skyddande bubbla?

Som sagt - klok och modig är du och lycka till ska du ha. Jag kommer att fortsätta följa dej nyfiket och hoppas att du återvänder till politiken. Om fler var som du skulle socialdemokratin inte vara i den förtroendekris som nu råder. Kom tillbaka och styr upp när du känner dig redo! :-)

Annika fd Bengtsson

Mille sa...

Är det så att OM man en gång är folkvald så är det för all framtid om inte personen i fråga väljer att göra något annat?
Ska inte detta göras varje mandatperiod?

Efter att ha bott i Solna i 20 år nu så börjar man förstå att väldet är gubbstyrt. Tråkiga, rädda, gråa, påverkbara på ett negativt sätt och framför allt så långt ifrån oss andra...
Det är ju ett allmänt begrepp att säga att politiker jobbar i en skyddad verkstad.

Tycker du har gjort ett suveränt val - lycka till!

Kan inte du och Maria Wetterstrand kan väl spinna vidare på något, det skulle sätta fart på de flesta :)

Johanna Graf sa...

Tack Mille, för de orden, de värmer! Nej, man är vald av folket per mandatperiod, men partiet kan avästta en "på dagen" om de röstar in en annan gruppledare för sin fullmäktigegrupp. Det händer ibland, speciellt om man gör nåt dumt. Men jag avgår som sagt frivilligt, vilket en del nästan tycker är konstigt:-)

Ingemar Lundqvist sa...

Befriande läsning, läste bloggen är jag hörde dig på P¤ Stockholm när jag körde till jobbet (i Solna). Har tänkt liknande när jag jobbat fackligt på heltid under en tid. Så lätt att ramla i fällen, även om man inte vill annat än att undvika att trilla dit. Lycka till och välkommen tillbaks i folkets/partiets tjänst

Pernilla Bjering Dahlén sa...

Jag håller med till 100%. Jag applicerar budskapet i min egna verksamhet -facket. Vi behöver börja fundera i samma banor, så jag tar mig friheten att länka detta från vår blogg :)