onsdag, april 22, 2009

Krympt sparpaket på Karolinska - "bara" 600 behöver sparkas

Dagens glada nyhet är att jag inte har cancer.

När de ringde från Karolinska sjukhuset efter min mammografiundersökning och sade att de hittat en ärtstor fläck på höger bröst började jag genast planera min nära förestående död. I ett dygn gick jag omkring som en zombie, utanför min kropp, helt bedövad. Som tur var fick jag en tid för återbesök redan nästa dag. Imorse ägnade sig två överläkare, en röntgensköterska och en undersköterska åt mig i två timmar. Tog nya bilder, gjorde ultraljud, höll mig i handen och konstaterade slutligen att det inte var någon som helst fara. Efteråt tackade jag dem varmt för att de tagit sig tid att kolla en extra gång och till och med kalla in en extra läkare för en second opinion, och för att undersköterskan hela tiden stannat vid min sida, klappat på mig och hållit min skakande hand. - Nu kan jag sova gott i natt, avslutade jag. - Och det kan vi också göra! svarade de leende.

Jag har inte cancer. Och jag är så otroligt glad och tacksam för att dessa sjukvårdsanställda tog så väl hand om mig och gjorde en så grundlig undersökning, hela tiden med lugnet och humöret i behåll. Nu läser jag att Landstingets sparpaket, som hotade att göra 900 anställda på Karolinska sjukhuset arbetslösa, kommer att krympas till att "bara" gälla 600 personer.

Kommer den kvarvarande personalen, utan en tredjedel av sina kollegor, att ha tid att göra lika grundliga undersökningar och ta sig lika god tid till tröst och omtanke? Jag hoppas det. Vård- och omsorgspersonal är ju vana att trolla med knäna.

Men hur ska de orka i längden? Kommer de att kunna somna rofyllt på kvällen, eller kommer de ligga och vrida sig och fundera på vad de glömt eller inte hunnit med under dagen?

4 kommentarer:

kaprate kid sa...

Nog kommer de att sova alltid. Med den arbetsbelastning de står inför kommer de knappast göra annat än att sova hemma.

Spiff sa...

Karolinska är knappast ensamma om att behöva spara i dessa tider!

Sverige är ett av de länder med flest människor anställda i offentligt finansierad verksamhet, så jag ser inget hinder i det.
Tvärtom kanske det stimulerar till fler entreprenörer som är mycket mer kostnadseffektiva och specialiserade.

Dessutom är personalen, förutom skattebetalarna en av dom största vinnarna på privatiseringar.
Vem trivs i ett stort opersonligt jätte-företag som karolinska med usla löner och tristess?

Morfar Lasse sa...

Va skönt Johanna!!

Alltför många trevliga människor drabbas av cancer. På tok för många otrevliga oxå.

Även om det nu är på det viset, kan man känna en större trygghet idag än för bara 10 år sedan. Cancerbehandlingen gör ju hela tiden större framsteg, än vad man talar om. Personligen har jag två av mina närmaste vänner, som de senaste 5 åren klarat sig. Hade det varit de bara varit 5 år tidigare, skulle de varit fd vänner idag.

Varje dag görs nya framsteg, så oroa dig inte för morgondagen. Gläds isället för det dagen bjuder dig.

Anonym sa...

Nu är ju inte Sverige ledande på vård i världen, och många politiker på vänsterkanten har privata sjukförsäkringar!