torsdag, mars 12, 2009

Statens Borg nytt namn på Nationalarenan?

Del av bilden i montaget: Henrik Montgomery, Scanpix

Tack för alla kommentarer till mitt förra inlägg om den nya Nationalarenan för fotboll. Det råder ingen tvekan om att de flesta håller med mig om att vi ska ha den i Solna, men att det är mer tveksamt om det är Solnas skattebetalare som ska finansiera, äga och driva runt den.
Nu har även namnsponsorn Swedbank som bekant hamnat i blåsväder. De som har skrivit på avtalet på 200 miljoner kronor om namnrättigheterna till arena under de närmaste tio åren; Sparbanksstiftelserna, var ju fram tills nu stor aktieägare i Swedbank. Sedan gjordes en nyemission och för att få pengar till den lånade sparbankstiftelserna upp ett par miljarder av exportkreditnämnden och Folksam. När Swedbanks aktier nyligen föll kraftigt fick dessa långivare kalla fötter och krävde in lånepanten, som bestod av stiftelsernas 10-15 % av aktiekapitalet i Swedbank. Resultat: en bankrutt namnsponsor. Det är väl ingen överdrift att säga att sponsoravtalet nu är lätt hotat.

Om sparbanksttiftelserna/Swedbank drar sig ur, vad kan då bli nytt namn på arenan? Jag frågade runt litet bland vännerna på Facebook och fick följande förslag:

Hasse, f d gitarrist i Solnas stolthet The Nomads skriver: Jag tar ett lån i Swedbank, och köper namnet "Hasse Östlund Arena" :) Kompisen Suzana Tatic föreslår "Solnas pärla", medan Staffan Holmberg, f d kommunalråd i Haninge genererar dagens skratt med sitt förslag: Statens Borg.

Redan innan avtalet med Swedbank skrevs hade Nynäshamsn kommunalråd Ilja Batljan allvarliga planer på att köpa namnet "Nynäshamns arena". Hi hi, det hade sett ut det! Men det kanske snart är läge med ett nytt bud, Ilja...

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

"Svea Borg" för den klippa han är..
Äntligen har Sverige fått en kompetent minister på finansen!