torsdag, mars 19, 2009

Sommarjobb åt alla - en lönsam affär

Var fjärde 15–24 åring saknar nu sysselsättning. Det gör att Sverige har näst högst antal unga arbetslösa i hela Europa.
Låt företag som anställer ungdomar slippa betala arbetsgivaravgift, föreslår socialdemokraterna idag.
De nya arbetslöshetssiffrorna visar att botten har gått ur arbetsmarknaden även i Stockholms län.I Stockholms län har ungdomsarbetslösheten ökat med 50 procent i februari i år jämfört med samma månad 2008. Men många fler än de som står inskrivna hos Arbetsförmedlingen kan vara drabbade. Mörkertalet är stort.

Jo tack, jag vet. Jag försörjer till exempel en av dem. Och många, många av hans kompisar befinner sig i samma situation. De gick ut gymnasiet förra året, med liten eller ingen förankring eller tidigare erfarenhet från arbetsmarknaden. Klart att de få företag som ännu anställer hellre väljer en universitetsstuderande till kassajobbet, disken eller lagret.

Varför kan inte alla kommuner inte göra som Nynäshamn och erbjuda alla skolungdomar sommarjobb, så att de åtminstone får en ingång på jobbmarknaden? Det föreslog vi sossar i Solna igår i en motion till kommunfullmäktige. I Solna var det bara futtiga 50 ungdomar som erbjöds sommarjobb genom kommunen förra året, trots sexdubbelt söktryck. Men troligt är väl att den moderatledda majoriteten svarar som de brukar; det är en fråga som marknaden får lösa. Synd, för vi har ju sett hur bra den modellen har funkat hittills....

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Visst, "alla ska med" även denna gång. Men vad kostar det kalaset skattebetalarna?

Det kan knappast vara en kommunal kärnverksamhet att ge jobb åt skolungdomar!
Hörde att bärodlare runtom i Sverige får ta hit polska ungdomar för att dom Svenska inte vill ha jobben!?

Tvinga upp din son från datorn, skicka honom till frisören och sätt honom att söka jobb själv, helst långt bort från Mamma i sommar..
Det kommer bara att göra honom gott.

Glad att kunna hjälpa till!

Anonym sa...

// Anonym

Tack snälla för att du delar med dig av din livsvisdom! Självklart skall vi undvika att underlätta för ungdomar i deras etablering på arbetsmarknaden. På så vis bäddrar vi för det som verkligen är kommunal kärnverksamhet, att ta hand om utanförskap och försörjningsstöd.

Glad att jag äntligen kommit till insikt!

Anonym sa...

Tack Johanna för att du lyfter fram vår positiva satsning! Till alla er som inte tycker att det är en kommunal angelägenhet vill jag bara informera om att t o m Ekobrottmyndigheten tycker att det här är ett mycket bra sätt att motverka den svarta marknaden och ge ungdomar en positiv start på sitt yrkesliv.

Satsningen "kostar" skattebetalarna 3 mkr och ledde 2008 till ca 570 jobb, men man får tillbaka massor i form av mindre förstörelse, mer studiemotiverade ungdomar, plus alla mervärden de skapar i samhället med de jobb de utför!

Morfar Lasse sa...

Tänk vad klok man blir, av att verkligen läsa det som står skrivet. Johanna skriver om en åldersgrupp på 10 år, endast de 3 (tre) yngsta åren har en förälder med försörjningsplikt! De övriga 7 åldrarna faller direkt under kommunalt ansvar för sin ekonomi.

Så vad det kostar skattebetalarna, att bidra direkt med sommarjobb till de som lever på studiemedel är "noll kronor". Däremot kommer man att kunna få vissa "sysslor" utförda, istället för att ge ett direkt ekonomist stöd mot "inte ens ett tack".

Det är nog några som behöver vakna, när det gäller vems ansvaret är för förjning av de sju äldre årskullarna i åldersgruppen! - Och den är inte föräldrarnas.

Anonym sa...

Morfar. Det är 2009 nu och folk är inte lika indoktrinerade längre..

Lönsamt att ge ungdomar bidrag? Yeah right!