måndag, januari 26, 2009

Mer till den som har minst, jo pyttsan!

Bild: Ulf Lundqvist, ETC

Jag har tidigare upprörts över straffbeskattningen på pensionärer. Idag betalar en pensionär högre skatt än en person som jobbar. Denna absurda konstruktion är, såvitt jag vet, den svenska regeringen ensam i världen om att använda sig av.

Pension är uppskjuten lön, ingen allmosa. Pension är en rättighet. I kritiken mot straffbeskattningen av pensionärerna står vi sossar eniga med bl a PRO och SPF. Vi har i riksdagen föreslagit att pensionärer och förvärvsarbetande ska beskattas lika. Detta skulle göra att ekonomin skulle förbättras för alla pensionärer. Då skulle rättvisa uppstå och den grundläggande principen om lika skatt vid lika inkomst återuppstå.

Nu kommer nästa smäll för pensionärerna. (kd) och (m):s misslyckade jobbpolitik leder till att pensionerna kommer att sänkas kommande år. 2010 betyder det att en person som har 12 000 kr i pension får 450 kr mindre i månaden. Lägre skatteintäkter och frysta statsbidrag leder dessutom till mindre pengar till sjukvård och omsorg – något som drabbar pensionärer hårt.

Att kalla en sådan politik hjärtlös och orättvis är bara förnamnet.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen känner sig bekväm med denna politik du beskriver, men så länge det hamnar några kronor mer i den egna plånboken kan man blunda... de svaga grupperna som råkar illa ut är tysta och hörs man inte så finns man inte...

601 dagar kvar till valet 2010 då vi sätter stopp för denna omfördelningspolitik!

Morfar Lasse sa...

Den sittande regeringen har tre fel.
1. Allt den säger.
2. Allt den gör!
3. Samt för lång tid kvar vid makten!!

S R LARSON sa...

Kanske du skulle ga tillbaks och titta pa vad ditt eget parti gjorde 1995-98. Gor det och hor sedan av dig sa kan vi prata om hjartloshet...

Anonym sa...

Jag antar att du är väl medveten om att det i så fall innebär en betydande höjning av pensionerna sedan dina partikamrater blev utkastade från Rosenbad.

Och att det beror på effekterna av den skattepolitik som du kallar hjärtlös.

Morfar Lasse sa...

Johan Magnusson,

nu får du förklara dig. Jag har inte sett någon ökning av min pension sedan 2006. Däremot har märkt två saker ett lite lägre nettobelopp, samt en ökad "minskad köpkraft".

Vilkas pensioner har höjts och vilkas skatter har sänkts?

Anonym sa...

Sossarna införd ett "andra" lägre basbelopp för beräkning av pensionen under sin regeringsperiod!
Eller kanske vi ska ta upp det faktum att s hela tiden får kronan att sjunka i värde gentemot andra valutor med sin oansvariga högskattepolitik, vilket urhålkat pensionerna mer än något annat.
Skäms säger jag bara..

Anonym sa...

Hur kan färre arbetslösa och lägre skatter var dåligt för Svenska folkets ekonomi?
Ni slåss verkligen mot väderkvarnar här med..