tisdag, januari 13, 2009

So hip it hurts. Eller inte.

Deepedition skriver att han aldrig skäms för sin musiksmak. Detta apropå den utmaning som rullar runt i bloggosfären där folk uppmans lista sin skäms-musik. (Jag skrev om det för ett år sedan, då under namnet Guilty Pleasures)

Men om man som Deepedition skriver om gamla godingar som Lolita Pop och Commando M Pigg, Kajsa Grytt och Noice, då koketterar man snarare än biktar sig.
(Okej, sedan avslöjar han den här spellistan på Spotify, och då förstår man att han har en verkligt seriös sida också).

Men när jag läser andras listor över skämsmusik, så inser jag att de faktiskt fegar ur. Det är så viktigt att ha rätt skämslåtar att folk faktiskt fejkar sina listor och väljer sådan musik som övergått till kultstatus. Men okej då, låt oss vända på kuttingen då. Skriv listor över ball smak ni var först med. Eller gör som jag, skriv båda, så kompenseras nörderiet med coolheten.

Jag är så otroligt ball för att:
- Jag var först i plugget med tåstrumpor och stuprör
- Den första skiva jag diggade loss till var Beatles. Jag var 3 år och satt uppflugen på räcket i spårvagnen i Göteborg och dunkade med hälarna mot metallväggen och skrålade Schlavsjojäjäjä
- När jag pionjärgick mina extremtrasiga jeans på Avenyn 1980 kastade folk småpengar på mig och bad mig köpa nya brallor
- Min dagmammas dotter har varit ihop med Iggy Pop
- Jag har festat med medlemmarna i Laibach

Jag är så otroligt töntig att
- Jag älskar gamla Dr Hook-låtar
- Jag använder flanellpyjamas
- Jag blir nostalgisk när jag hör Carol Kings You´ve got a friend
- Jag tycker Smokie är underskattade.
- Terry Jacks kan fortfarande få mig att gråta
- Jag hade en gång en så tajt kjol att jag fick baxas upp på kajen i Marstrand.

So hip it hurts. Eller inte? Vilka är dina skäms- och skrytminnen ifråga om mode och musik?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Oj! Vilken svår fråga. Det fick mig att fundera lite. Släppa studierna framförallt, och just nu är det bra. Mode på håret, men icke självvalt, var när man hade kort i bak och långt ifram. Det var på den tiden mamma valde hur jag skulle klippas. Ser jag kort från det i efterhand så skäms jag värre än en hund. Musik mässigt vet jag inte riktigt, mer än att jag tycker viss barnmusik är bra och har inga problem med att lyssna på det. Lite pinsamt dock. Skryt vet jag inte riktigt. Tåla att tänkas på.

Anonym sa...

hahaha Skrattar och ler.. Only Sixteen med Dr Hook (http://www.youtube.com/watch?v=nPA6vwKIBGQ&feature=related) eller Living Next Door To Alice med Smokie.. Utsvängda jeans och kärlek överallt. Man var förälskad i skolfröken, bästa kompisens syrra hahaha. Nu har man nått den aktasamma åldern då livet leker, man vågar, man testar, man är. Och man har erfarenhet i bagaget som man inte hade när man var yngre. Lev livet som om det vore den sista dagen på ditt liv.

Gillar din stil Johanna!!

Erik Laakso sa...

"Seasons in the sun" är ju en fantastisk sång, går det att inte få en tår i ögonvrån till den och ändå fortfarande vara vid liv? Det var den första singel jag ägde, fick den av storasyrran nån gång runt 1975.
"Good bye to you my trusted friend" (och nu var jag ju tvungen att söka rätt på den på Spotify förstås)

Jonas Morian sa...

Första gången du berättade det där om Laibach så blev jag lite kär...

Johanna Graf sa...

Emma: Kort bak och långt fram, ha! Min mamma klippte mitt hår i kort pojkfrisyr dagen innan jag skulle fått bli skolans lucia. Sådant ger näring åt terapeuter, kan jag lova.

Sailorwalle: Välkommen till bloggen! Gillar din stil också.

Laakso: Du har bra smak!

JOnas: Ja, du vet ju hela historien, men den kunde jag ju inte skriva här :-)

Mammamumrik sa...

Å ena sidan fick jag aldrig såna där vita lackstövlar som egentligen var viat ballerinaskor och långa vita plaströr med reårband under foten (typ såna där som högvakten har över vaderna)

Å andra sidan fick jag julen i sjuan grön silkepolo, mörkgröna gabardinbyxor och v-ringad acryltröja med palmer på. Och jag hade både v-jeans och höga Puss & Kram-jeans först gången det var modernt...)

Hela gymnasietiden gick jag antingen i farfarströja/jättelika flanell skjortor eller gamla kläder från Myrornas och pappas gamla officersrock (vilket fick honom att förtvivlat utbrista "Jisses, nu ser du ut som ett sånt där besynnerligt konstnärligt fruntimmer från Saltsjöbaden...")

Och jag har dansat hela natten på en konsert där Tom Robinson Band och Boppers uppträdde från samma scen

Morfar Lasse sa...

Johanna,

du borde kika på min blogg ifrån tisdagen. Där hittar du den riktiga musiken! Santana "direkt från Woodstock". Inspelningen är 40 år, så ni är väl ungefär jämgamla?

Johanna Graf sa...

Tack för alla kommentarer och listor! Mera sådant!