torsdag, januari 15, 2009

Vilken fråga blir viktigast 2009?

Den senaste tiden känns det som om jag tillbringat mer tid i samtal med media än med min familj. Kanske beror det på att redaktionerna startat året med nya fräscha ambitioner om att äntligen lyckas nyhetsbevaka något mer än Stockholms innerstad. I så fall är det välgörande. Jag vet inte om det beror på att hela Stockholms medieelit bor i innerstan. Hittills har iallafall alla "Vi har hela listan"- artiklar enbart innehållit skolor, krogar och affärer innanför tullarna. Men nu kommer den ena läns- och t o m riksmedia efter den andra och nosar litet nyfiket på förortskommunerna. Kul, för vi är värda en bättre mediebevakning.

En fråga som jag fick i veckan var denna: Vilken blir den viktigaste politiska frågan i din kommun 2009? Jag sade ungefär det som står här nedanför.

Vad skulle du säga?


Den viktigaste frågan i Stockholm, och av allt att döma i resten av Sverige också, blir jobbfrågan. Det allra viktigaste från politisk sida i detta läge är att investera oss genom och ur denna jobbkris. Det handlar i första hand om att bygga bostäder i ett växande Stockholm och om att ge människor möjlighet att stärka sin position på arbetsmarknaden genom exempelvis vidareutbildning och omskolning. Investeringar i såväl bostadsbyggande som i människors möjligheter att fixa ett snabbt föränderligt arbetsliv, hade den moderatstyrda regeringen mycket väl kunnat förbereda under två års högkonjunktur. Men man försatte sina chanser. Nu kommer det ta tid att komma igång med bostadsinvesteringar, och neddragningarna på Komvux riskerar att få allvarliga konsekvenser för alla Stockholmare som nu desperat behöver stärka sin position på arbetsmarknaden.

Det är bra att regeringen nu gått med på att införa ROT-avdrag, men bara här i Stockholm har vi över 2000 byggnadsarbetare som är arbetslösa eller varslade. Och alla dom lär inte kunna sysselsättas med att kakla om badrum hos privatpersoner.

Men om kommunerna är litet smarta nu så kan de slå två flugor i en smäll: vi kan utnyttja lågkonjunkturen till att bygga hyresrätter och renovera slitna skolor, samtidigt som vi lindrar jobbkrisen genom att skapa jobb nu när byggföretagen ställt sig på bromspedalen.

Därför var den största och viktigaste satsningen i vårt budgetförslag här i Solna att dubbla investeringarna i byggande och renoveringar. Tyvärr sade den moderatstyrda majoriteten nej till detta.

Det är synd att de inte vill utnyttja tillfället. Massor av barn vistas i lokaler som ingen vuxen skulle acceptera att ha som sin arbetsplats. Men skolrenoveringar hamnar ofta väldigt långt ner på önskelistan, åtminstone här i Solna där de moderata makthavarna hellre drömmer och pratar om ännu ett köpcentrum.

Så långt mitt eget svar på vad som är viktigaste frågan 2009. Men återigen - Vad skulle du ha svarat?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det den svenska avundsjukan som talar..
"hela Stockholms medieelit bor i innerstan"
Tycka synd om oss som inte får samma uppmärksamhet hmmmm...

Det låter som hederlig svensk bypolitik fast i en något nyare tappning och då endast 10-15 minuter från Stockholms innerstad.

Samtidigt kommer det stunder då man lyser upp som denna då läns/riksmedia tittar förbi!

Men uynyttja då denna stund till något mer långvarigt annars är den borta igen om någon vecka. Lär känna ditt Media skapa ett förtroende gör henne nyfiken berör henne då kommer hon tillbaka.
"Ord är billiga handling kostar"
;-))

Morfar Lasse sa...

Den viktigaste frågan 2009 blir,

Hur ska medborgaren finna en överlevnad?

Strypning av offentliga sektorns vilja att stödja sina uppdragsgivare (medborgaren), kommer att bli den tuffaste frågan. Varför vill inte sittande styresmän se till att hjulen får kraft, utan endast "stå på bromsen"? Det är politikern som via offensiva beslut och satsningar kan skapa en marknad. Ibland kallas det en "dominoeffeekt".