torsdag, januari 22, 2009

Socialdemokraterna kan lära av Camorran


Har ni läst eller sett Savianos´s Gomorra? Om inte - gör det! När jag såg den på förhandsvisningen hade jag inga förväntningar, och blev därför bra omskakad. Ingen feel-good-film direkt, mer i stil med Guds stad.
(Filmen som fick min annars så kyliga morbror psykologen att brista ut i en lång harang om hur onödig våldsskildring det var, hur meningslös, hur vidrig den var. -Jamen morbror, det är ju så det ÄR. Ska man förtiga det och i stället göra påhittade skräckfilmer som SAW?)

Men Gomorra är inte bara en lektion i meningslöst våld och marknaden när den är som effektivast, utan även i politisk kampanjorganisation. Just nu frossar politiknördarna i ett ohejdat vurmande för amerikanska kampanjmetoder. Alla funderar på hur de svenska partierna ska kunna göra en Obama, släppa kampanjen fri och ge handlingsutrymme åt gräsrötterna, ja utan att ens vara medlem. Men de hade inte behövt resa till Washington, det hade räckt med att läsa Savianos bok.

Hör här(ur ett stycke som handlar om hur en av klanerna banade väg för medelklassens kokainanvändning genom att släppa distributionsvägarna fria och lätta på reglementet):
"Det blev enklare att sälja och köpa narkotika. ... En fri, självständig grupp av småföretagare, som kan göra det de vill med varorna, sätta det pris de vill, sprida dem var och hur de vill. Vem som helst har tillgång till marknaden och kan köpa hur mycket han vill. Utan att behöva hitta klanens mellanhänder. Cosa Nostra och ´ndranghetan sprider sin narkotika överallt men de vill ha koll på de olika leden, och för att få köpa knark som man sedan ska sälja vidare måste man presenteras för klanens medlemmar och allierade."

Budskapet till de svenska partierna är alltså: Släpp den gamla unkna Cosa Nostra-stilen och lär av denna Camorraklan!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , >

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om du läst självbiografin av Gorge Sorros,
hade du redan insett och förstått att det behöver inte vara Maffian som gör och vill ha det så..
Det finns redan aktörer som jobbar på det viset.

Även en sk "affärsman" smider sina planer för narkotikan bara HAN själv får distributera det hela...
En av hans visoner som han skriver om i boken är att släppa narkotikan fritt så han kan få del av den kakan (= mer pengar til honom)

Samtidigt som han donerar pengar till välgörenhet,kan han visa upp en "God" fasad utåt

Vilken jä....a hycklare han är.

Om det är något svenska politiker ska ta efter..
-njaa tror inte det!

Är det inte tillräckligt med korruption inom svensk politik???

Anonym sa...

Ngt helt annat:
Alliansen backar i den senaste opinionsmätningen från TV 4 och Novus Opinion som publicerades på lördagen. Tillsammans får de fyra regeringspartierna 42,4 procent av väljarstödet i januari, vilket är 1,7 procent mindre än i decembermätningen.

603 dagar kvar till valet 2010!
Då vänder vinden, då förändrar vi politiken, då är det stopp på omfördelningen!

Calle Fridén sa...

Kära nån Sailor - jag hoppas verkligen att du inte är allvarlig när du skriver så.