fredag, maj 23, 2008

Ler socialdemokrater?

Jag sitter på en jobbmiddag. Till bordet har jag en man som hela tiden vill prata om mitt politiska uppdrag. Han kan inte fatta att jag är socialdemokrat.

- Men du ser inte UT som en socialdemokrat!

Nehej, hur brukar de se ut då?

Själv har han tangorabatt och ser ut som en bilhandlare, men det säger jag inte.

- Men du ler ju, det brukar inte socialdemokrater göra.

Jag ler krampaktigt och försäkrar att så nog är fallet. Åtminstone ett tag till.

Han fortsätter mala på om politik i allmänhet och socialdemokrater i synnerhet. - Lilla flicka, stönar han berusat och slickar sig om mustachen, hur kan du vara politiker, du ser inte ut som någon hårding.

Den högre tjänstemannen från kommunen, som också sitter med vid bordet måste plötsligt hosta väldigt i sin servett.

Sedan vill han tala om vårdnadsbidrag. Och även om jag inte är engelsman och uppfostrad att undvika all konversation om ämnen som rör politik, religion och saker nedanför midjan, så börjar nu även jag få nog.

- Men du, säger tangorabatten, nog skulle ungarna må bättre om mammorna fick vara hemma de första tre-fyra åren. Jag jobbade och slet så min fru kunde stanna hemma ända tills de började skolan.

Ganska omgående förkastar jag de sakliga argumenten om samhällskostnader, kvinnlig hälsa, barns utveckling och skolresultat och kör istället en fuling. Jag håller med:
- Nä, man har ju inte skaffat barn för att lämna bort dem.

Hans ansikte skiner upp som en kräftlykta i augusti.

- Just det, du är ju en vettig tös!

- Mmmm, men du, jag kom att tänka på en sak. Varför skaffade DU barn då? Du kan ju inte ha sett mycket av dem under deras första år...

Men nu lider middagen mot sitt slut, och all ironi är fullständigt bortkastad. Min gentleman till bordsgranne har redan ryat åt servitrisen om flera glaspåfyllningar och nu spelar han ut biologikortet:
- Men se på djuren, där är det ju mammorna som tar hand om ungarna. Det är ju naturens gång!

Med den argumentationen skulle även kvinnomisshandel vara naturligt
. Det var länge oklart om den vita tigerhonan Sasha på Eskilstuna Zoo kommer att överleva attacken från sin partner Brahma, men nu ser hon som tur är ut att klara sig.

Det känns inte som någon idé att ta upp tigerattacken.
Men jag ler inte längre. Jag är ju socialdemokrat.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

11 kommentarer:

Unknown sa...

En generation planterar träden, en annan får skuggan.

Anonym sa...

Och ibland vill man väl bara byta jobb - misstänker jag

Unknown sa...

Har sagt det förut säger det igen:
Bakom en kvinnas ljuva läppar döljer sig vassa tänder.

Johanna Graf sa...

Eller så här: Bakom en slemmig tangorabatt döljer sig ofta unkna gubbkommentarer...

Anonym sa...

Börja le igen, du skrämmer oss annars! Men du behöver ju inte vara "tokglad"... (vi har ju redan Maud.)

Unknown sa...

Mot bakgrund av den senaste objektiva informationen, som i tacksamhet erhölls klockan 19.12, förordas restriktioner med avseende på utbudet av seriösa omdömen i samband med såväl konventionella som dynamiska hypoteser i fråga om våra arvsanlag samt dessas konsekvenser i form av utbudet av våra kroppsliga företräden och mentala tillkortakommanden.

Anonym sa...

Kom i debatt om politik och ibland konsekvenserna av hur världen påverkas av denna politik på gott och ont en gång med två personer födda islutet på trettiotaletoch början på förtiotalet som den sena sextiotalist jag nu är och töjde deras moraliska gräns till bristningsgränsen med att de nu var en stor del till att det såg ut som det gjorde i världen när de mjölkat kossan Jorden på sin energi där vi nu ser resulatet i vår nuvarande värld när detta uppenbart inte håller längre.Är då detta all ni har åstadkommit som rent kaos i nutid blev min nästa fråga.De två började mycket isket att gorma om kriget och hur djävligt det varit,fattigdom,brits på arbete mm.Likandant idag sa jag kort om ni nu ser nyheterna fortafarande fårståss blev mitt svar.Så återigen vad har ni då löst blev min fråga än en gång när ni nu sägare att senare generationer kört samhället i bottem.Häpp .... Nä,ibalnd ler man extra mycket i en värld där många inte kan se skogen för alla träd som står i vägen oavsett hur svår sanningen nu ibland kan vara efter att ha levt ett helt liv och kanppast vill erkänna att det var kanske inte så bra allt som dessa tidigare generatioen företog sig även om de hade sina höjdpunkter naturligtvis.

Pelle.

“People who think they could change the reality in the world behind there computer keyboard and not taking part in the rest of the society must have a really fast Internet connection or lacking some brain power.”

Calle Fridén sa...

Varför träffar jag aldrig på såna där typer? Är det för att jag ser förbannad ut?

Anna, Fair and True sa...

Hoppas han lärde sig något den där bordsgranne! Fast tyvärr är han nog en lost cause.

Johanna Graf sa...

Ja, Anna, jag tror det. Jag försökte litet vänligt med min engelska favoritfras "agree to disagree", men han fortsatte bara mala.

Anonym sa...

Muähähä
Du sköter dig ju utmärkt! Det känns tryggt att roliga, arga tanter som du är redo att ta dig an denna världens bodknoddar.

Fast det är bra jobbigt då man får dem till bordet. Jag hade en gång nån sorts informationsguru på KD till bordet på en kräftskiva. Det var inte för soligt kan jag säga...