fredag, juli 13, 2007

Den genvägen gick inte


Regeringen Reinfeldt har en tendens att luta sig mot EU när det passar deras egna syften. "Tyvärr, det går inte, EU-regler tvingar oss att...", "Andra EU-länder har redan genomfört", "EG-rätten kommer inte att godkänna att Sverige...". Som någon slags jävla naturlag. Hederligare vore att erkänna att de de driver saker av ideologiska skäl.

Nu senast var det argumenten för marknadshyror som (bort)förklarades på detta sätt. Men det blev platt fall. EU-kommissionen kommer inte alls att tvinga Sverige att skrota allmännyttans idé om bra bostäder till självkostnadspris. Ministern Mats Odell (kd) läste uppenbarligen EU-rätten som fan läste bibeln när han nyligen öppnade upp för en tolkning mot mer "marknadsmässiga" hyror i en utredning om allmännyttans framtid. Men den gubben gick alltså inte. Kommissionen gick istället på Hyresgästföreningens linje och förklarade att allmännyttan inte lyder under EU:s vanliga konkurrensregler. Så länge eventuella vinster går tillbaka till hyresgästerna är det inget problem.

"Den enda vägens politik" funkade alltså inte som genväg för regeringens agenda den här gången.
Lika falska är Fastighetsägareföreningen när de försöker dölja sina egenintressen genom att säga att det blir billigare hyror i förorterna om de får införa marknadshyror.

Jag var på ett seminarium som Fastighetsägarna anordnade för några år sedan. När de hade gått på ett tag om att de minsann inte var ute efter att maximera sina egna vinster utan att det bara handlade om en omfördelning av pengar, ja egentligen en rättvisereform, kunde jag inte hålla mig längre. Jag begärde ordet och ställde frågan: - OK. Ni säger att med marknadshyror så går hyrorna i innerstan kanske upp, men å andra sidan kommer hyrorna i ytterområdena att sänkas. Då undrar jag: Vilka av er är som äger fastigheter i förorterna är beredda att minska era hyresintäkter?


Det blev dödstyst i lokalen.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: