tisdag, juni 05, 2007

Kärt barn har många namn

Ha, ha, jag besegrade tekniken. Nu funkar uppkopplingen igen och jag kan inte låta bli att kommentera det senaste försöket att försöka lansera ordet snippa som beteckning på det kvinnliga könsorganet. Sedan 2003 har ordet funnits med i SAOL, men folk envisas med att använda sina egna ord. Fy. Nu gör RFSL ett nytt försök och tar en designstudent till hjälp för lanseringen. Kampanjen ska gå ut till BVC, MVC och förskolor.

Problemet är väl för sjutton inte att det finns för många namn, utan när det inte benämns alls. När det saknas ord. Det problemet har bland annat funnits i incest- och våldtäktsutredningar. - Var rörde han dig? - Där nere...?

Nej, låt tusen blommor blomma. Låt tjejerna på dagis döpa sina egna muttor, murror, musar, mumlor eller vad de nu vill heta. Uppmana dem att använda sina ord med stolthet och humor.

Snippa, visst, för de som vill. Men för mig låter det mest som en snöpt snopp.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , ,


4 kommentarer:

Anonym sa...

'Reclaim the mutta'

Javisst kan man låta tusen blommor blomma ...eller tusen mumlor muffla? Det beror ju på situationen. I alla officiella sammanhang heter det vagina, n'est pas?

Dvs: 'det' kan få heta vad som helst. Grejen med kampanjen är att försöka positionera om det hela till något odelat positivt ord, som man kan vara stolt över och använda utan att det är 'belastat' eller 'fult'.

'Reclaim the mutta' helt enkelt.
Eller "reclaim the muffla" om man vill det.
(Roligast på detta temaord 'mutta' är filmen Yrrol med Lorry. Där pratar en finskspråkig familjen Cosby-'Cosby-lainen' :-) Familjens Susanne Reuter finska pratarlainen omattlainen "rasta muttan". Låter helfinskt:-)Samt "Anders Björkilainen smapojkinen.:-)"

Vi stöttar att vår dotter använder en variant: snipa. Vackert som en snipa. En liten båt. Passar bra med formen. Men vi informerar-gör man det med sitt barn?- nej, vi berättar för henne att det kallas många andra namn. Så hon får givetvis veta om de andra 1000 'blom-nammnen' också.

Grejen är ju att vara stolt över sitt kön. Och för det kan ett "nytt", fräscht ord vara bra!
Kampanjen bidrar till debatt om detta i vilket fall.

UBYMIC-lainen

Johanna Graf sa...

Håller med dig, debatt är bra. Massor i min ålder vågar inte säga något alls, utan svävar på målet, bpde när de pratar om sig själv och med sina döttrar. En kompis som läst den här bloggen berättade för mig igår att hon skulle köpa boken Bitterfittan, men knappt fick fram klarade att få fram titeln till bokhandelsbiträdet!

Anonym sa...

Har du sett de fina silverringarna med snippor/fittor/pussys på, som en tjej gjorde för ett par år sedan?
Hon undgick namn-problematiken genom att döpa det till "ProudPussy", de finns kvar på webben
www.proudpussy.com

Johanna Graf sa...

Tack för tipset, ska genast kolla!