söndag, juni 17, 2007

Pekpinnar och poliser

Det regnar utanför mitt fönster, men i regeringen och i media råder redan sommartorka. Pekpinnen Jan Björklund och hans alliansbröder börjar visst nå botten på förslagslådan. Skolplikt ska gälla från 6 års ålder! ropar media lydigt ut. De har visst inte heller något att skriva om. Det är inte direkt så att man sätter frukostmackan i halsen.

Så här är det: Så gott som alla sexåringar går redan i skolan. Det heter förvisso inte första klass, utan förskoleklass, men undervisningen sker i ett klassrum, med lärarutbildad personal. Vad blir skillnaden med fp med fleras förslag? Att det istället ska heta första klass? Och att den gamla ettan blir tvåan osv ända upp till nian som blir 10:an? OJ, där kände jag riktigt hur Björklunds "kunskapsskola" lyftes till nya höjder!

Nej, jag tror tyvärr att högerfarbröderna, för det är mest farbröder som uttalat sig i frågan, inbillar sig att själva undervisningen ska ändra inriktning. Från dagens lek och "flum" till den gamla "hederliga" skolundervisning de själva genomgått. Och se hur det gick... Nej, skämt å sido: Snälla, sluta tafsa på de professionella pedagogerna och deras kunskap om hur barn bäst lär sig. För små barn är den bästa skoldagen en enda lång lek. En lek där pedagoger hela tiden smyger in kunskap, reflektion och förståelse för hur världen, man själv och relationer med andra fungerar. Om det sedan kallas ettan, "sexårs" eller förskoleklass ger barnen blanka sjutton i.

Och för de 3-4 procent som inte går i förskoleklass finns det i många fall goda skäl till att vänta. Jag tror till och med att det finns några sexåringar till som skulle må bra av att vänta ett år på att börja skolan. Jag har tyvärr sett alltför många små glin som fått sin lust att lära totalt förstörd av att komma in i en stor, stökig och alltför tidsstyrd miljö alltför tidigt. Jag tänker specieltl på de småkillar som mognar sent, de som är födda väldigt sent på året och alltså är fem år halva året i förskoleklassen och de som nyligen kommit till Sverige.

Kanske man till och med skulle kunna fundera över den f d skolminsitern Ibrahim Baylans förslag att ge föräldrarna förtroende att välja om barnet skulle börja vid sex, sju eller åtta års ålder.

Det är ju inte precis så att de länder med tidigast skolstart har de bästa skolresultaten i internationella jämförelser, snarare tvärtom!

Att media har idetorka märks också på DN:s sportsidor. Inför nolltolerans mot bråk i samband med fotbollsmatcher, föreslår kommunstyrelsen ordförande i min hemkommun Solna, Lars-Erik Salminen. Wow! Räck upp handen alla som inte håller med. Den f d konstapel Salminens recept lyder, håll i er nu... fler poliser! Det är bara vilja och ambition som gäller, menar Salminen. Visst är det så, Salminen. Problemet är bara att detta har han skällt om under alla år med den socialdemokratiska regeringen. Att antalet poliser i Sverige förra året hade byggts upp till en nivå motsvarande den på 80-talet, fnös han bara åt. Det var småpotatis, vänta bara tills vi vinner valet, då ska ni få se på satsning! Men när den moderatledda regeringen tog över makten försvann snabbt deras löfte från valmanifestet om fler poliser. Tvärtom var det de facto så att resurserna till polisen istället minskade. Men är det regeringen Salminen skäller på nu? Nej, han fortsätter skälla på polisen.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Unknown sa...

Hej johanna! Jag fick samma intryck som du av "nyheten" i tv - att Björklund och co inbillade sig att undervisningen för 6-åringar skulle ändra inriktning. Även om jag inte är det minsta pedagogiskt professionell så har jag åtminstone förstått att den pedagogik som mina och andras barn i 6-årsklassen är perfekt lämpad för ändamålet. Vad pratar de om?

Nathalie Sundesten Landin sa...

Kanske till och med leken borde få ännu större utrymme vidare upp i skolsystemet...? Så mycket som barn lär sig genom lek i förskolan borde vara bevis nog för hur outstanding det är.
Kram N

Anonym sa...

Ju tidigare alla barn får hjälp att lära sig läsa och räkna, desto kortare tid har utvecklingsklyftorna mellan barns från olika uppväxtvillkor - vilka illustreras i bloggposten före denna - på sig att växa och desto längre tid har barnen på sig att övergå till vuxenvärldens högre men ofrånkomliga krav på kunskap och disciplin.

Anonym sa...

Johanna har du bytt karriär och blivit "dagisfröken" Du verkar veta allt som förskolan!!! Lugna ner dig lite och vårda för guds skulle dit språk: "små glin"..Det är ju så man får skämmas!!! Tänk även på hur du framför dig i tv..inget att rekommendera.

Anonym sa...

Och eftersom jag ska föregå med gott exempel såg jag att tryckfelsnisse smugit sig in..Det ska naturligtvis stå: för "guds skull" och "ditt språk"