fredag, november 02, 2012

Jobb till varje pris

Båtmässan i Fort Lauderdale var som sagt en besvikelse. Inte bara för att varenda båt som var utställd var menad för miljardärer, det visste vi redan, men också för att det knappt fanns några besättningsbolag på plats.

Och de som fanns ville tyvärr hellre sälja än köpa. Man kunde tro att en hyfsat berest och segelvan svensk kustskeppare med basala räddningskunskaper åtminstone skulle få lista sig hos agenten, men nehej, så enkelt var det inte. Nej, först föreslog de att jag skulle utbilda mig till hostess eller stewardess. Företrädesvis på bolagets egen skola då. Sedan skulle man helst också gå några extrakurser i dukning och servettvikning.

GAAAH! Är det helt jävla otänkbart att anställa en kvinnlig crew som deck hand, watch eller navigator? Jag tror att jag har hamnat i ett annat århundrade! Jag vill arbeta på sjön, fysiskt, inte stryka morgontidningar! Men det tror man tydligen inte att jag kan, för att jag är kvinna och ser inte särskilt stor och stark ut. (Att jag seglat i stormar och cyklon över halva jordklotet, bärgat upp till 180 kvadratmeter stora segel och ankrat och förtöjt i trånga hamnar i storm och kolmörker är ointressant.)

De besättningar från de olika lyxjakterna som var där för att visa upp sig bestod till 100 procent av muskulösa brunbrända unga män i kläder hämtade från en GANT-annons, flankerade av lika unga och brunbrända men trådsmala besättningstjejer, som av minikjolarna att döma knappast sysslade med tampar, fendrar eller generatorer på båtarna, utan förmodligen var mer tränade i att dela ut kylda frottehanddukar från en silverbricka.

Här är kurser jag blev "erbjuden" att ta när jag gick runt och frågade om jobb: Silver Service for Yachts. (putsa silver på lyxjakter), Introductory Barista Training (Har lyxjakterna en särskild anställd bara för fikat?!), något som kallades interior Operations, som innehöll allt från "Folding: Toilet roll, towels, whatever – the fun is endless!" till "Caviar, coffee, afternoon tea, cheese, cigar and turn down services".
Däremot inte den här. Och även om jag pungat ut med pengarna och gått en deck hand kurs, hade jag aldrig erbjudits nåt sådant jobb, var så säker!
På båtmässan hölls också tävlingar mellan olika besättingar, t ex "The Perfect Setting Tabletop Challenge". Suck. Jag har redan jobbat som frukostvärdinna på hotell, diskare och servitris på restaurang. När jag var 19. Jag fattar om unga tjejer och killar som vill se lyx, sol och exotiska resmål lockas av de här agenturerna. Och visst, det kan väl vara ett sätt att se världen, om man inte kräver nån lön att tala om och är beredd att slava för rika ryssar och amerikaner med megayachts registrerade på Cayman Islands och Georgetown. Som en charteragentur glatt kvittrade mig när jag sökte jobb där: "Det här är mer en livsstil än ett jobb".

Men det jävligaste är priserna de här "agenterna"/skolorna tar för sina kurser. Runt 10 000 SEK för en 5-dagarskurs är inte ovanligt. Dessutom ger jag mig den på att de är sponsrade av yachtindustrin själva. Flera kurser inkluderar "field trips" till "wellknown manufacturers". Så att de blivande värdinnorna och däcksmännen vet var de ska proviantera till båten när de senare eventuellt fått jobb. Fy fan.

Jag kanske inte är av rätta virket för detta. Jag skulle med stor säkerhet slänga silverbrickan i plytet på det här paret, som jag stötte på i Monte Carlo när jag praktiserade på en båt i somras. Här är en blogg där en passagerare på ett lyxigt kryssningsfartyg kände sig så nöjd med personalen att de kändes som hans vänner. Hade han träffat mig på en sån resa han beskriver, hade han förmodligen slängt mig i sjön. Så, nej, jag är nog för svensk, jämställd och oborstad för den här världen. Dessutom vill jag segla, inte jobba på ett flytande lyxhotell. Tyvärr kommer jag nog få gama för länge på skattebetalarnas pengar om jag ska omskola mig och bli fartygsbefäl. Om vådan av att söka jobb på privatägda, mindre båtar har jag skrivit om tidigare HÄR.

Nej, är det nån skola som fortfarande vill ha en avdankad fritidspedagog som Björklund underkänner som lärare numera? Min senaste månadslön i barnomsorgen var 13 800:-/månaden, vilket säger en del, men tyvärr inte så mycket, om hur länge sedan det var jag jobbade där.

Annars är väl utvägen den vanliga för avdankade politiker; hora som lobbyist på PR-byrå.
Nej, jag vägrar! Man kanske skulle ta sig en titt på den där servettvikningskursen för bara 8 000:-?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

18 kommentarer:

Anonym sa...

Inte för att vara den som är den men du har ju din pension från Solnas skattebetalare. Trevlig seglats. Med vänlig hälsning, en skattebetalare

Johanna Graf sa...

Ja, men det är ju den jag försöker göra mig oberoende av!

Anonym sa...

Hoppas du har det skönt, snyltare.

Anonym sa...

Hahaha! Jag som hade lite tilltro till dig som människa. Fy fan. Här har man som alliansväljare verkligen UPPSKATTAT dig som oppositionspolitiker med (vad jag trodde) sunda värderingar.

Usch, ännu en gång har ni bevisat det - ni politiker vet verkligen hur man ska njuta av livet. Lyfta 30 000 i månaden för att segla båt. Fy fan. Hur ska du förklara bort detta då?

Jag brukar verkligen opponera mig mot att politiker är korrupta... Men när sådant här kommer fram så.....

Anonym sa...

Här jobbar man så man nästan spyr för att få vardagen att gå ihop och så sitter våra företrädare och glassar omkring utan att göra ett handtag och för de plocka ut 30tusen i månaden.
Finner inga ord. Fy fan för dig. Räckte det inte med att kränga bostadrätten? Vad fick du för den 3-4 mille? Hoppas du trivs i ditt rymliga samvete!

Anonym sa...

JÄVLA GRIS

Anonym sa...

Hånfullt mot skattebetalare att ta ut pension!!! Du utnyttjar hederliga skattebetalare!!!! Vad får er politiker att tro att ni står över andra människor och att ni ska ha andra rättigheter än andra och inga skyldigheter?+

Anonym sa...

Stå på dig Johanna, du har inte gjort något fel! Du har jobbat länge och utan säkerhet.

Björn Johansson sa...

Jag såg just på nyheterna och blev bestört! Att du först förkastar politikerpensionen för att kort därefter själv dra nytta av den. Du är ju långt ifrån den enda som utnyttjar detta och det är väl inte ditt fel att möjligheten finns...

Men det är eran uppgift som politiker att se till att våra gemensamma pengar, som vi skattebetalare bidrar med ska hamna på rätt ställen och där de behövs. Detta är pengar som ska ge våra barn en trygg uppväxt, ge oss säkerhet när vi blir sjuka och låta oss få åldras i ro. Inte till att finansiera era liv...

Jag röstar på socialdemokraterna, men känner skam när företrädare för det parti jag trodde stod för solidaritet och rättvisa beter sig som du gör.

Till er andra som kommenterat vill jag bara säga att det är rätt ynkligt att slänga ur sig alla åsikter anonymt! Stå för det ni tycker eller håll käft ;)

Anonym sa...

se dig för så att du inte drunknar i champagnen! ;-)
Snygg dator du har på bilden! En MacBook Pro går inte för hackor. Kostar väl bara en 25 papp eller?
Jag vill oxå bli sosse! Berätta hu man gör för jag är trött att jobba för usel lön och oviss framtid. Glida omkring i solen verkar och inte göra ett dyft verkar bättre

Anonym sa...

Det är så jäkla deprimerande att ta del av alla dessa orimliga ersättningar till fullt friska människor som inte har lust att arbeta. Att det sen är våra politiker som väljer att utnyttja systemet på detta skruppelfria sätt gör ju att man tappar tron på hela samhällsstrukturen. Hur i helsike har Du Johanna Graf mage att segla runt på de sju haven och låta oss skattebetalare fylla på ditt feta bankkonto varje månad med 30.000 kronor? Av vilken anledning ska vi stå för ditt uppehälle? Vad är det du och "dina kompisar" har bidragit med som är så värdefullt för vårat samhälle så det motiverar att vi ska försörja er?
Anni L

Johanna Graf sa...

Om det äventyrs finns någon här som inte är betald skitkastare från andra partier, kan ni ju besvära er med att ta reda på fakta. Läs igenom inlägget ovan, och läs vad. Jags krivit förut, t ex detta: http://johannagraf.blogspot.com/2011/11/nu-bryter-jag-innanforskapet.html
Politiker är inte ett vanligt jobb, lyder inte under några lagar om anställnignstrygghet, a-kassa eller dylikt. Som jag hela tiden sagt och skrivit tycker jag det år rimligt med någon form av omställningsförsäkring när man slutar. Sedan tycker jag inte att man ska sitta för länge, för då blir det för svårt att få vanligt jobb efteråt. Därför söutade jag, i motsats till många andra, innanjag suttit i 12 år och fått full pension. Och nu jobbar jag gårt på att skaffa mig ett nytt yrke. Vad gäller min bostad, så är det inget någon har något med att göra, men för er information så var den till allra största delen bankens, och såldes med över en halv miljon i förlust. Om det möjligen kan göra någon litet gladare?

Anonym sa...

Kalla mig vad du vill. Du är en gris och mitt medlemsskap är historia. Skäms!
Salamin är inte bättre men där visste man ju redan vad friends betyder.
Dig trodde jag faktiskt på.

Anonym sa...

Jösses Johanna! Din historia var faktiskt sista spiken i kistan för mitt redan sargade förtroende för politiker. Nu ska jag också sluta jobba och börja snylta på varenda bidrag som finns. Varenda kryphål ska jag hitta. Varje vit lögn ska jag dra till med. Jag ska också göra det politiskt korrekta hyckleriet till mitt livsprojekt. Du har äntligen öppnat mina ögon. Tack!

PS. SVT vill att du ringer tillbaka...

Fredrik Fridsten sa...

Jag måste säga att det är ovanligt låg nivå på kommentarerna här. Att kalla någon för gris är knappast konstruktivt.

Jag är själv boende i Solna, så långt från socialdemokrat man kan komma (klassiskt liberal) och bidrar därmed via skattsedeln till Johannas försörjning.

Förvisso kan jag förstå att man inte vill ta vilket jobb som helst efter att varit karriärpolitiker på heltid under ganska många år. Jag är bara nyfiken på hur resonemanget går. Tycker du, Johanna, att du är för "fin" för att ta de anställningar som erbjuds? Det lär knappast vara särskilt svårt att, med dina meriter, få vad du kallar ett "vanligt jobb".

Själv skulle jag vilja bli bildesigner eller möbelsnickare i stället för att jobba som IT-konsult, men det lär knappast vara någon skattebetalare som vill finansiera det. Och jag skulle definitivt inte ha någon rätt till a-kassa om jag försökte. Då har jag ändå hört till den del av befolkningen som faktiskt har stått för försörjningen av dig och dina gelikar ett bra tag.

Nej, jag tycker du säger emot dig själv en aning. Dock ska du ha beröm för att du slutade i tid. Faktum är att jag gärna skulle se betydligt fler socialdemokrater sluta. ;)

Rent generellt måste vi se över det här med politikerpensioner. Att vara förtroendevald måste ses som ett hedersuppdrag och inte en karriär.

Johanna Graf sa...

Hej Fredrik!
Tack för balanserad kommentar och för att du inte är en feg anonym. Jag har precis skrivit ett nytt inlägg, vet inte om du läst det, eller bara kommenterar det här inlägget? Där kan du iallafall läsa litet mer om hur jag resonerar. Jag tycker absolut inte att politiker ska kunna leva på pension under en lång vidareutbildning. Däremot kan det ibland, särskilt för dem som suttit väldigt länge (vilket jag är emot) krävas en omskolning under upp till ett par år för att de ska fräscha upp gamla yrkeskunskaper, komplettera en examen i ett yrke som fått nya krav el dyl. Själv satsar jag nu på sjömansyrket, dels för att det är en gammal dröm (Fy! Ska hon få göra nåt roligt också!), dels för att det är ett av få yrken man kan få jobb inom utan lång utbildning innan. Sedan jag slutade i april praktiserar jag, utbildar mig och söker jobb på sjön, men funkar inte det får jag såklart söka nåt annat.

Torbjörn G sa...

Hej

Det är rätt att man som politiker får ersättning för en omställnigsperiod. De bra lönerna är till för att de i normala fall inte skall ta mutor vilket oxå är ok. Men gör som alla andra ta ett CSN lån o skaffa en utbildnig.

Du gnäller över att du inte bara kan knalla in på en seglarmässa o bli erbjuden ditt drömjobb - välkommen till verkligheten säger jag bara. Det är så för alla, jag tog examen från KTH och det tog 5 år innan jag fick ett riktigt jobb som motsvarade min kompetens. Och det är inte på långa vägar mitt drömjobb, våga erkänna att du sitter i en guldsits som är mycket få personer förunnat i världen. Tyvärr blir du utsatt för spott o spe för att du talar om som det är. Dina fd kollegor som inte gör på detta sätt "flyger under radarn" så på det sättet skall du ha cred men tyvärr så bygger detta politiker föraktet.

Så vad du än gör, oja dig inte utan acceptera fakta att du nu sitter i samma sits som resten av mänskligheten och ja, yta spelar roll när man skall jobba på lyxjakt. Sök jobb på ett fraktskepp så när du skeppat skräp några år o har lite erfarenhet får du kanske chansen på de glassigare jobben. Alla vill kunna göra som du, mina skattepengar gör att du kan förverkliga en dröm som alla har.

Johanna Graf sa...

Torbjörn G: Jag tror INTE att man kan knalla in på en båtmässa o få jobb. Det är bara EN av alla ställen (om än ett stort o viktigt) där jag söker jobb. och det spelar väl ingen VILKET skags skepp! Det där var en billig poäng om nåt du inte har en aning om. Men nu fpr du förklara, hur många utbildningar med CSN-lån tror du man kan få? Jag har pluggat i sammanlagt fem år med CSN. Min gamla examen är inte vatten värd idag, utbildningskraven har ändrats totalt. Därför satsar jag nu på något jag, till mångas stora förtret, ser som ett drömyrke, (även om det inte alls är glassigt som folk tycks tro, tvärtom) och som det är relativt enkelt och snabbt att utbilda sig till. Praktik iställe för lång ny utbildning osv. Jag inser att de allra flesta inte kan göra samma sak, vilket är synd för Sverige skulle förmodligen vinna på det i tillväxt, men de flesta har inte heller hoppat av sina jobbnoch avveckla sina företag för att verka politiskt i flera år. Om mitt parti hade sagt till mig när jag blev lvertalad att börja "Du kan få bra lön i några år, men bara tills vi ber dig gå, vilket kan ske på dagen om du gör nåt vi inte gillar, och efteråt får du sälja lägenheten och flytta in i studentrum igen och omskola dig med CSN-lån, ja då hade jag sagt nej. Och det tror jag de allra flesta hade gjort, åtminstone de som hade hunnit skaffa sig en utbildning, ett jobb, hade barn osv. Jag hade egen firma, som jag var tvungen att avveckla och som inte går att starta igen. Den byggde på min kunskap i skolfrågor, som nu hunnit bli föråldrad tio gånger om.

Alltså, ska du jämföra med "alla andra" så måste du göra det konsekvent, hela vägen.