tisdag, november 06, 2012

Politikerpension ska inte vara någon pension

På radion säger de, utan att ha kontaktat mig innan och frågat, att jag jobbar som sjöman samtidigt som jag får "pension".

Det stämmer inte. Jag får "pension" medan jag SÖKER JOBB som sjöman.

Enligt reglerna skulle jag visserligen kunna få "pension" och lön från ett nytt jobb samtidigt i upp till två år efter att jag slutat, ungefär som ett avgångsvederlag. Men det är alltså inte aktuellt för mig.

Det finns de som inte söker nya jobb efter att de slutat som politiker. Och det finns de som trixar med sin nya inkomst, t ex från bolag eller styrelser, så att de kan få båda inkomsterna samtidigt. Det tycker jag är åt skogen fel.

Det finns också de politiker, alltför många, som klamrar sig kvar vid sina uppdrag i exakt tolv år, eftersom de då blir berättigade till "full pension", upp till 80-90 procent av sin tidigare lön. Det tycker jag också är fel.
Är man borta så länge från sitt gamla jobb blir man ju i princip omöjlig på en vanlig arbetsmarknad. "Politikerpension" får inte bli en pension, då är det något som är fel,  riktigt fel. Kalla det avgångsvederlag eller omstälningsgaranti istället och ge det under begränsad tid, 1-2 år.

Mitt gamla jobb var som personalfortbildare inom barnomsorgen och skolan och jag hade en liten firma som gick hyfsat när jag övertalades att börja med politik och blev först politisk sekreterare, sedan som sakkunnig i regeringskansliet och sedan som oppositionsråd i Solna. Firman fick jag förstås avveckla.

Jag tycker det är rimligt att de som jobbat politiskt på heltid får en form av "a-kassa" under en begränsad tid efter avslutad tjänst. Det kan vara svårt att få tillbaka sitt gamla jobb, särskilt om det är ett jobb där man inte ser så positivt på folk som är "partimärkta", och det kan vara väldigt svårt om man varit borta från arbetslivet för länge.

Jag avgick medvetet innan jag skulle bli som dem som sitter i tolv år för att få full pension. Jag gjorde det bland annat för att jag INTE skulle hamna i innanförskap och bli omöjlig på en snabbt föränderlig arbetsmarknad.

Därför tog jag också tjänstledigt (utan lön såklart) för att praktisera på en båt innan jag slutade. Det hade jag även gjort på semestern sommaren innan. Allt för att skapa möjligheter för en ny karriär efter politiken. Sedan jag avgick i april har jag inte behållit några betalda styrelseuppdrag eller annat. I somras praktiserade jag på ytterligare en båt för att samla sjötid och kvalificera mig för jobb med lön. (För er som inte vet så måste man först jobba som obetald sjöman för att få riktiga jobb sedan. Man kan gå kurser och utbildningar, och en del kurser t ex i sjösäkerhet är nödvändiga, men man måste alltid dessutom ha "sjömil"/ praktik.)

På det här sättet hoppas jag snart få jobb och inte behöva ligga samhället till last särskilt länge.

Jag har sagt det förut (t ex HÄR)och säger det igen: Jag står inte för någon tokpopulistisk åsikt om att politiker inte ska ha något trygghetssystem alls, men de ska inte sitta i tolv år och sedan inte behöva göra ett handtag mera i hela sitt liv.

Ska vi lyckas få människor att ge upp hela sin tidigare karriär för att gå in och ta utsatta politikeruppdrag under några hektiska år, då de dessutom kan få gå på dagen om de deras parti inte vill ha dem mera eller om de förlorar val, så måste de ha någon form av skydd de haft innan, på den vanliga arbetsmarknaden. Som politiker skyddas man inte av nån LAS, har ingen a-kassa eller sjukkassa. Man är alltid i tjänst, man har en hög lön för det, och efter avslutad tjänst tycker jag man ska ha en rimlig tid på sig att söka nytt jobb. Kanske två år kan vara lagom som maxgräns. Det är antingen det eller vanliga lagar som gäller för vanliga arbetstagare, LAS och hela rubbet. Men det vore nog inte så önskvärt. Hela vitsen med politiker är ju att de inte ska kunna sitta så säkert.

Om vi för en sekund skulle tänka bortom reptilhjärnans reflex att "ut-på-gatan-med-dom-jävla-politikerna-bara-så-de-får-lära-sig-hur-vi-andra-har-det", vad tycker du ska gälla när man slutar som politiker? Hur ska vi få bra människor att släppa sina yrkeskarriärer och gå in och försöka göra nåt samhället under några år, utan att de vare sig förlorar allt eller lever gott på det i resten av sina liv, utan kan gå tillbaka till det vanliga arbetslivet efteråt?

Systemet vi har idag är sjukt, och jag kommer inte utnyttja det mer än nödvändigt. Sedan ett halvår tillbaka jobbar jag hårt på att omskola mig och skaffa nytt jobb. Det är jag övertygad om att jag kommer att lyckas med också. Jag är inte intresserad av att bli pensionär, jag vill jobba i många år till.

Till de politiker som slutat som relativt unga och som tror det är smart att leva på pension resten av livet, vill jag säga detta: Det är inte bara omoraliskt utan även korkat. "Politikerpensioner" är nämligen inte pensionsgrundande, och upphör när de fyller 65 år, så den dagen lär de få ett rejält uppvaknande.

Läs även andra bloggares åsikter om
och annat Intressant

29 kommentarer:

Anonym sa...

Uppriktigt sagt, om du säger att du inte ska utnyttja systemet mer än nödvändigt, hur f-n kan du då segla jorden runt, och låta skattebetalarna stå för notan? Jag anser att du har mycket dåligt omdöme och inte lever som du lär.

Ditt handlande bidrar i allra högsta grad till det politikerförakt som växer för varje dag, vilket är tragiskt.

Att kritisera ett system som du samtidigt njuter frukterna av är absurt.

Väljare som betalar skatt och vill att mina skattepengar går till de som behöver.

Johanna Graf sa...

Men var i hela friden har du fått det ifrån? Jag seglar INTE jorden runt samtidigt som jag låter skattebetalarna stå för notan! Om du syftar på den segling jag var med på som obetald praktikant samtidigt som jag var tjänstledig (utan lön såklart!) från mitt dåvarande uppdrag som oppositionsråd i Solna, ja då får du nog helt enkelt ta och läsa om de avsnitten i bloggen. (Du hittar dem under rubriken Seglingsäventyr)

Anonym sa...

Kan du tänka dig något annat jobb än sjöman, eller kommer du bara jaga det i x antal år..? Vanliga arbetssökande får ju liksom ta det som ges och det man har möjlighet att få - det är få förunnat att ha nöjet att kunna jaga "sitt drömjobb" i all oändlighet med drygt 30 000 i inkomst från skattebetalarna varje månad. Tycker att det är en viktig poäng som du väljer att ignorera. A-kassa eller inte är irrelevant i sammanhanget.

Anonym sa...

Men vad lever du på nu? Får du politikerpension nu eller är det inte sant?

Johanna Graf sa...

Som jag skriver tycker jag "pensionen" borde heta och vara en omställningsförsäkring under en begränsad tid istället för en ovillkorad pension tills man fyller 65.
Och självklart kommer jag inte lägga alla ägg i samma korg; funkar det inte mee sjömansjobb får jag söka nåt annat. Jag behöver inget välavlönat jobb, jag har sålt lägenheten och bor just nu i hyresrum m kokvrå.

Johanna Graf sa...

Det blir litet knepigt att svara nör ni alla heyer "Anonym", men till dig som skrev kommentaren innan den förra: som jag började mitt inlägg: " På radion säger de, utan att ha kontaktat mig innan och frågat, att jag jobbar som sjöman samtidigt som jag får "pension".

Det stämmer inte. Jag får "pension" medan jag SÖKER JOBB som sjöman."

Anonym sa...

Det korta svaret på den frågan är väl: Ja, jag får politikerpension.

Kanske med tillägget: Medan jag seglar och söker mitt drömjobb som sjöman, men inga andra jobb som jag har kompetens för och har möjlighet att få. Detta, eftersom jag KAN ta ut politikerpension och försöka förverkliga min dröm på skattebetalarnas bekostnad.

Johanna Graf sa...

Alla som vill ha svar hädanefter måste framträda med sitt namn, det blir så jäkla låg nivå på diskussionen annars. Att jag GILLAR det jobb jag försöker omskola mig till tycks vara en starkt bidragande orsak till hatet som strömmar från ala anonyma. Segling och havet förknippas dessutom ofta till nåt glamoröst. Snälla, läs de inlägg jag skrivit om praktik jag gjort på sjön, och upprepa sedan den åsikten om ni vill!

Anonym sa...

Nej, det är inte poängen. Tycker det är lågt av dig att kalla detta för en låg nivå på diskussionen. Poängen är att du vägrar medge (eller överhuvudtaget bemöta) det faktum att de flesta inte har det så ställt att man kan ha över 30 000 kr i pension medan man letar efter det ENDA drömjobbet ute på de sju haven, utan vi andra möter en verklighet där man söker fler jobb och tar det man får. Och att din strävan bekostas av skattepengar. Det är det som provocerar och det är fakta - varför kan du inte medge det?

Anonym sa...

Jag ska försöka förklara vad de flesta är upprörda för.

1. Du är/var politiker och formar samhället, men du behöver inte leva i det.

2. Att det är svårt att få jobb efter politiskt uppdrag är inte sant, finns det en vilja finns det en väg. Du tycker att det är "mysigare" med 30 loppor istället för att jobba på burger king.

3. Om det nu är "rätt" med din pension (oavsett tid) baserat på svårigheten att få arbete för att du har varit borta en längre tid och blivit "stämplad" som politiker, är det då inte lika "rätt" att alla som har varit sjukskrivna, deprimerade, skadade, mammalediga, utomlands eller i fängelse osv. att få 30 000 i månaden medan de omskolar sig/finner roligt yrke? Har inte du bättre förutsättningar?

4. Att omskola sig brukar innebära studiestöd på ca 9000. En del får man betala tillbaka.

5. Om man nu måste locka med privilegier som du åtnjuter för att människor ska bli politiker/ta politiska uppdrag förklara då fenomenet poliser, brandmän och vårdpersonal. De får en blygsam betalning för att, i statens tjänst, riskera sitt liv, jobba galna arbetstider, slita ut ryggar och stå ut med konstant påtryckningar, hot och dålig uppskattning. Trots det finns dom.

6. Det är inte mer synd om dig än någon annan.

7. Du avgick medvetet för att du visste att 30 000 och 14 år (jag vet att du inte ämnar att använda dig av 14 år) stod till ditt förfogande. Vanliga människor får förutom en karenstid på 3 månader mycket hårdare villkor. Jag tror många skulle vilja säga upp sig. Vill en vanlig dödlig göra det får de spara och planera. Vad hindrade dig från att spara (du hade ju hög lön) för att finansiera dig själv under en bestämd tid. Du kunde ju ha visat på sann integritet och avsagt din "pension". För den är ju knappast påtvingad.

Bemöt gärna dessa punkter. En åt gången. Jag tror inte att du kan. Jag har studerat dina argument och de kan sammanfattas som "Dont blame me, I just work here". Men gissa vad, du ÄR ansvarig för dina handlingar.

/Björn

Ps. Respektera folks vilja till anonymitet. Det är allas grundläggande rättighet. Tillskillnad mot vad du gör. Ds.

Anonym sa...

Väl rutet Björn - bästa sammanfattande kommentaren hittills! Just dessa punkter vägrar Johanna att på något vis bemöta, vilket visar att hon inte förstår problematiken.

Enklare att istället skylla på "låg nivå på diskussionen" och framställa sig som ett offer för omständigheterna.

Calle Fridén sa...

Demokrati och yttrandefrihet förutsätter att några vågar stå för sina åsikter med namn. Och man kan inte alltid förvänta sig att det ska vara nån annan som sticker ut hakan.

Anonym sa...

@ Calle Fridén

Demokrati och yttrandefrihet förutsätter rätten att vara anonym, det är bland annat därför det är lag;

3 kap. Om rätt till anonymitet
1 § Författare till tryckt skrift vare ej skyldig att låta sitt namn eller sin pseudonym eller signatur utsättas å skriften. Vad nu sagts äger motsvarande tillämpning beträffande den som lämnat meddelande enligt 1 kap. 1 § tredje stycket, så ock i fråga om utgivare av tryckt skrift som ej är periodisk. Lag (1976:955).

Du kanske ska läsa på lite vad åsiktsregistreringar, och liknande hets, gör i ett samhälle.

Vidare så tycker att jag att frågan om anonymitet är ovidkommande här. Jag inväntar med spänning svaret på mitt tidigare inlägg.

/Björn

db sa...

Till att börja med är det ett hedersuppdrag att representera väljarna. Sådana bör vara obetalda. Rekryteringen lär ändå inte vara något problem, makthunger räcker långt.

Till detta tillkommer att er anställningstrygghet är utan motstycke på arbetsmarknaden. Om ni inte beter er kriminellt kommer ni ha garanterad inkomst under fyra år. Vem annan kan uppvisa något sådant?

Dessutom är era löner för höga. Om man nu alls ska få lön som politiker bör den utgå från snittet du haft åren innan du klev in i politiken, uppräknat med inflationen.

db sa...

Hur gör alla andra som vill utbilda sig till sjömän? Blir de först kommunalråd och utbildar sig mha av pensionen därifrån? Eller lånar de pengar av CSN? Varför gör inte du som alla andra sjömän? Och vad var det för fel på ditt tidigare yrke? Varför kunde du inte återgå dit? Lät ju inte särskilt kvalificerat - du borde inte ha gjort dig omöjligt inkompetent pga några år i politiken, eller?

Johanna Graf sa...

Ni har rätt att vara anonyma, men jag behöver inte prata med sådana som är för fega at visa sina ansikten. Vilket är synd, för ni hade en OK ton och konkreta frågor. Men nej, jag tänker inte prata mer med anonyma eller pseudonymer, där går min gräns, även om jag till skillnad från de flesra andra politiker eller höga chefer eller styrelseledamöter som fått pension eller avgångsvederlag eller fallskärm faktiskt står för att jag tar emot de och vågar prata med folk om det.

anette sa...

Hade du Johanna varit en VD (och man) på ett privat företag och valt att göra samma sak (sagt upp dig när det ger mindre ersättning och sålt hus)hade ingen sagt någonting. Det du har valt att göra är att säga upp dig själv och jobba istället med något du inte gjort förut och på så sätt utvecklas. Skulle du gå tillbaka till fritidsledarjobbet skulle det väl inte utveckla dig mer för där har du varit. Du skulle ju kunnat valt att stanna i Svea rike och fortsatt något år till och fått ännu mer "pension" och sen gått entreprenörskaps-kurser samtidigt för att bli stenrik. Vi har sett såna tidigare exempel. Men du har valt att säga upp dig tidigare för att få mindre av det som står i stadgarna. Du har valt att göra något som du inte har gjort tidigare och som ger dig mer kunskap och utveckling internationellt på gräsrotsnivå. Du är en arbetare från början och fortsätter just nu med att vara en arbetare. Jag hoppas du kommer tillbaka till politiken med nya tag!

Anonym sa...

@anette

Är hon nu en arbetare? Hur definierar du arbetare egentligen? Vore väldigt intressant att höra!

@Johanna och topic.

Nu visar du på höjden av feghet. Tro inte att du lurar någon med att helt plötsligt kräva att folk postar sina namn. Du kan inte ge bra svar på mitt inlägg, eller de andra inläggen som är konstruktiva. Försök inte föra diskussionen bort från sakfrågan och orsaken till varför folk är upprörda, nämligen;

1. Du är/var politiker och formar samhället, men du behöver inte leva i det.

2. Att det är svårt att få jobb efter politiskt uppdrag är inte sant, finns det en vilja finns det en väg. Du tycker att det är "mysigare" med 30 loppor istället för att jobba på burger king.

3. Om det nu är "rätt" med din pension (oavsett tid) baserat på svårigheten att få arbete för att du har varit borta en längre tid och blivit "stämplad" som politiker, är det då inte lika "rätt" att alla som har varit sjukskrivna, deprimerade, skadade, mammalediga, utomlands eller i fängelse osv. att få 30 000 i månaden medan de omskolar sig/finner roligt yrke? Har inte du bättre förutsättningar?

4. Att omskola sig brukar innebära studiestöd på ca 9000. En del får man betala tillbaka.

5. Om man nu måste locka med privilegier som du åtnjuter för att människor ska bli politiker/ta politiska uppdrag förklara då fenomenet poliser, brandmän och vårdpersonal. De får en blygsam betalning för att, i statens tjänst, riskera sitt liv, jobba galna arbetstider, slita ut ryggar och stå ut med konstant påtryckningar, hot och dålig uppskattning. Trots det finns dom.

6. Det är inte mer synd om dig än någon annan.

7. Du avgick medvetet för att du visste att 30 000 och 14 år (jag vet att du inte ämnar att använda dig av 14 år) stod till ditt förfogande. Vanliga människor får förutom en karenstid på 3 månader mycket hårdare villkor. Jag tror många skulle vilja säga upp sig. Vill en vanlig dödlig göra det får de spara och planera. Vad hindrade dig från att spara (du hade ju hög lön) för att finansiera dig själv under en bestämd tid. Du kunde ju ha visat på sann integritet och avsagt din "pension". För den är ju knappast påtvingad.

/Björn

Anonym sa...

Ok, jag kan deala med dig. Svara på min kritik så lovar jag att gå ut med namn, personnummer, adress, telefonnummer och kalsongstorlek.

Jag vill ha svar. Folket vill ha svar. Hur resonerar du utifrån min frågeställning?

Adam sa...

Ser du inget fel i att du helt förutsättningslöst kan plocka ut 30 000 i månaden medan du "hittar dig själv"?

Vad gör din tidigare arbetsinsats så värdefull att skattebetalarna ska finansiera ditt liv med så mycket mer pengar än en riktig utsatt människa (och många riktigt arbetande människor) får?

Skriv in dig på arbetsförmedlingen och gå en jobbsökarkurs om det är så förbannat svårt att hitta ett arbete.

Anonym sa...

Vanliga människor som slutar sina arbeten, alldeles oavsett hur, och förväntar sig ersättning från allmänna medel förväntas "stå till arbetsmarknadens förfogande". I det inbegrips inte att sitta på en segelbåts akterdäck i Florida. Om en vanlig arbetslös skulle säga till sin handläggare på Af att hen tänkte segla till Florida för att kolla jobbmöjligheterna på en mässa där skulle hen få ungefär samma reaktion som du får i kommentatorsfältet. Till råga på allt får hen blott hälften av vad du får i ersättning.

Af Dunkelspel sa...

Gud va tråkiga högertrollen är.

Stå på dig Graf.

Anonym sa...

Du är lika mycket myglare som Salaminen! Fy!

/svensson

Anonym sa...

Att du försöker komma bort från sakfrågan genom att skylla på att vissa som kommenterar är anonyma är pinsamt.

Du seglar och lever på din politikerpension, något som vi med vanliga jobb inte ens kan drömma om. Blir vi av med våra jobb måste vi söka ett nytt, vi kan inte segla iväg med 30000 kr/mån med målet att hitta vårt drömjobb.

Det är våra gemensamma skattepengar som du använder för att förverkliga din dröm. Att du inte tycks visa någon som helst förståelde för vad det är som sticker i folks ögon gör det hela än mer patetiskt.

Om ni politiker, någonsin ska vinna folks förtroende igen, så måste du med flera sluta bete er på just det sätt du gör. Är det så svårt att förstå?

Kent sa...

Är så fegt att gömma sig anonymt bakom tangentbordet. Vågar ni inte träda fram och ta debatten?
Törs ni inte stå före era åsikter?
Johanna står för sina!
Stå på dig.

Anonym sa...

Jag tycker de anonyma påhoppen är vidriga. Alla ni som klagar skulle ha gjort som jag i stället. Jag har nämligen sparat mitt jobbskatteavdrag och kan därför om jag vill ge mig ut på en jordenruntsegling som ren semester.

/Henrico

Anders Eriksson sa...

Nu rycker ett par av Johannas riddare ut till hennes försvar (hennes gamla politiska sekreterare månne?). Själv är hon lika frånvarande som Solnas tjänstemän och politiker var när Uppdrag granskning kom på besök. Då satt Johanna utanför stadshuset och spydde galla. Inte lika kul längre va, när du har givit girigheten ett ansikte?

Johanna Graf sa...

Anders Eriksson: Eeh, när Uppdrag Granskning kom på besök hade jag redan slutat, så då spydde jag inte galla någonstans. Oj oj, om jag givit girigheten ett ansikte, som medvetet avgick innan jag suttit för länge och kvalificerat mig för full pension, och sedan tagit enot pension i sex månader medan jag jobbat hårt på att skaffa ett nytt, civilt yrke utanförcpolitiken, ja då lär du svårt att hitta superlativer för allla politiker, bolagsdirektörer och styrelseledamöter som tagit emot skyhöga pensioner, avgångsvederlag och fallskärmar i åratal utan att lyfta ett finger för att skaffa sig ett nytt jobb....Wow....! Men provlemet är väl att de inte står för det system de själva varit med om att arbeta fram och rösta igenom i riksdag och styrelser utan "väljer att inte kommentera" Så jag gissar att jag får ta hela skiten. Men det är OK, det är politikens villkor och det visste jag når jag gav mig in i det.

Anonym sa...

Nu är frågan hur DU kan stå för vad DU nu faktiskt gör. Skit i alla andra ett tag. Hitler var väl värst om vi ska fortsätta en sån diskussion. Du tog emot 30 000 vid senaste löneutbetalningen. Varför förtjänade du det?