onsdag, februari 02, 2011

Lättare att starta en skola än en korvkiosk

Jag träffade en kompis som jobbar som skolinspektör. (Jo, vissa kommuner har sådana, dock inte Solna). Vi pratar om nyheten om pedofilen som startade skola, skatteflyktingen som tog över och tömde den och hans 80-åriga pappa som fick ta över den när de andra in i fängelse. I styrelsen för skolan sitter nu skattesmitarens hustru, tidigare dömd för koppleri.

Hur kan det få gå till så här? Måste man inte kolla folk i belastningsregistret, undrar jag naivt. Jodå, utdrag från kriminalregistret måste tas på personer som ska jobba i för- och grundskolan för att kolla att de inte är pedofiler. Men det gäller inte för gymnasieskolan och inte på personer som startar, driver eller köper en skola!

Man kan ju tycka att den folkpartist som sitter i skolans styrelse tillsammans med den koppleridömda frun skulle dragit åt sig öronen, men icke.

Hur ser egentligen den moraliska kompassen ut hos dem som styr över detta?? Och hur är det ställt med kvaliteten på politiska beslut om vilken koll vi ska ha på verksamhet som läggs ut på privat drift? Signalspaning? Javisst! Kolla kriminalregistret på folk som ska ta hand om våra barns utbildning? Näpp! Snart behöver vi väl inte lägga oss i det alls. Det räcker väl att fullmäktige och riksdag hålla ett par möten efter varje val och beslutar om att förlänga tidigare antagna entreprenader.

Om du vill driva en matservering kollas allt hypernoga, du kan få oanmälda besök av såväl socialförvaltningens alkoholhandläggare som miljöförvaltningens hygienkontroll. Men köpa och driva en skola krävs det inte mycket för. De ekonomiska förutsättningarna att driva skolan tittar skolinspektionen på, men om man har för vanan att tömma företag påpengar eller antasta småflickor, det har man tyvärr inte möjlighet att göra nån koll av.

Man kan ju möjligen tycka att det borde vara lättare att starta en korvkiosk än en skola...
Annars finns risken att ordet "friskolor" ger helt fel associationer och signaler till människor vars moraliska kompass inte funkar.

Centerpartisten Magnus Andersson skriver klokt om hur det med frihet också följer ansvar. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej har du läst artikeln i fokus ang fuskbygget (ursäkta det ska vara nya nationalarenan) http://www.fokus.se/2010/10/fuskbygget/ riktigt mat nyttig men kanske inte så mycket nytt för dig som idiotin i stadshuset inne från.Mvh Jonas H

Anonym sa...

Det ska själv klart vara " sett idiotin inne från stadshuset"
Mvh Jonas H

Johanna Graf sa...

Ja, jag är själv intervjuad i artikeln. Den är välskriven och de gjorde en grundlig research.