tisdag, februari 15, 2011

Houston, come in Houston, we have a problem

Två nyheter dominerar media; Reinfeldts varma överlämnande av bristen på hyresrätter i innerstan till marknaden, samt slutrapporten från (S) kriskommission.

Dagens Arena kallar Reinfeldts syn på bostadsbristen för "moderat icke-politik". Jag håller med, det är verkligen skruttigt. När 1800-talets politiker byggde den första stambanan i Sverige kostade den mer än hela BNP. På 2000-talet klarar de inte att bygga hyreslägenheter i Sveriges rikaste region.

Men det är inte förvånande, det är liksom själva grunden i den moderata ideologin att vi inte SKA lösa saker med gemensamma krafter. Då är det naturligt att politiken decimeras till en fråga om ledarskap och en smart förpackning.

Mer förvånande är socialdemokratins nästan religiösa fokus på En Ny Ledare istället för en ny politik. Detta allt överskuggande fokus, som lett till att Kriskommissionen nu i all hast måste lämna ifrån sig en slutrapport med krympt ambition till en hastigt tillkallad kongress vars enda egentliga uppgift är att kröna en ny ledare. Då blir förslagen därefter. Som en partikamrat sade igår: - De där slutsatserna hade de kunnat skriva den 20 september, så hade vi kunnat använda den här tiden till att jobba med förnyelsen och visionerna.

Lika litet som moderaterna börjar föra en politik för solidaritet bara för att de trycker upp en knapp som det står TILLSAMMANS på, blir det någon krisinsikt bara för att man döper en kommission till det, om inte denna kommission ges ordentligt med tid och utrymme. Och det blir inte någon NYSTART bara för att man döper en programpunkt på kongressen till det, om huvudsyftet med hela tillställningen är att kröna en ny Ledare.

Samma sak på förtroenderådet i december. Då delades en broschyr ut med titeln "NU FÖRÄNDRAS SOCIALDEMOKRATERNA". Inuti uppmanades folk att svara på frågan vad (S) skulle göra för att återvinna deras förtroende, åtföljt av en bli-medlem-talong. Den kunde varit gjord av reklambyrån som ritade in ordet "nya" i Moderaternas logga. Sedan sade Ibrahim Baylan åt alla ombuden att det visserligen var toppen med mer medlemsdemokrati, men nu skulle vi ändå göra som vi alltid hade gjort; tillsätta en valberedning ihopkomponerad av partidistrikten som skulle gå tillbaka till desamma och fråga vem de ville ha som ledare.

Socialdemokraternas struktur, arbetsformer och politiska uttryckssätt har formats i ett samhälle som inte längre finns. Inser man inte det OCH omsätter den insikten i radikala förändringar omedelbart, finns snart inte partiet heller.

Den "förändring" som nu äger rum inom (S) är i nivå med den förpackningspolitik som präglar de nya moderaterna. Reinfeldt och hans nyliberala moderaterna kan med rätta beskyllas för att vara små och visionslösa politiker som tappat eller aldrig haft tron på att medborgarna kan förändra samhället tillsammans. Men vart har socialdemokraternas visioner tagit vägen? Har de alldeles drunknat i partiledarsåpan? Är det rent av så illa att det inre spelet engagerar mer än samhällsbyggandet? Och behövs det verkligen 52 hjärnor för att berätta det som varenda bloggare har berättat sedan valnatten?

Nu ska jag villigt erkänna att jag inte hunnit läsa Kriskommissionens slutrapport, som presenteras på en presskonferens kl 10 idag, men jag misstänker tyvärr ändå att aldrig så många och bra förslag kommer möta samma öde som varenda valanalys gjort före denna; hylldöden. Det gäller såväl Sthlms läns utmärkta rekommendationer efter 2006 års val, som Mikael Damberg (!) med flera SSU:ares valanalys från 1998 med den talande titeln "Houston, Houston, come in Houston, we´ve got a problem!"

Anna Vikström är klok som vanligt, och Peter Andersson och Aftonbladet och Aftonbladet igen och igen och SvD och SvD igen och igen och Expressen och Tokmoderaten och GP och GP igen och Martin Moberg och Sandro Wennberg och utmärkta Jämlikhetsanden. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

4 kommentarer:

Anonym sa...

Många ord och inget innehåll...
Stockholms hyresmarknad är så sjuk så det finns inget hopp alls, och det vill du inte se eller?
Varför behålla ett "lotteri" där vinnarna består av priviligierade politikers barn eller myglande svartmäklare???
Hur många har ett behov av att bo i innerstan...

Johanna Graf sa...

Jag förstår att du inte vågar framträda med namn när du mest verkar vilja spy galla och fördomar. Vadå "politikers barn"?! Min son skulle fortfarande bo hemma om han bara hade haft bostadsrätter att "välja" bland. Han är 22 år, har fyra olika jobb för att få ihop till hyran i sin hyresetta, som han genom en osannolik tur fick tag i. Utan svarta pengar, utan kontakter, utan visa kommunens bostadsbolags lägenhetslotteri. Visserligen inte i innerstan, men jag har samtidigt kompisar som bor där, vars barn efter några års köande i den bostadsförmedling som Sthlms stad trots allt har kvar, fått lägenhet innanför tullarna. Att peka på ett sjukt symptom på bostadsbristen, svarthandeln, som ett skäl till varför man ska ge upp hela tanken på möjligheten att bygga hyreslägenheter till någorlund vettiga priser, det är verkligen moderat icke-politik i dess fulaste form! Sätt dit skurkarna istället, och börja bygg hyreslägenheter i verklig konkurrens mellan många byggbolag, med små tomträttsanvisningar så att även de små uppstickarbyggbolagen kan vara med i leken. Hyresrätten är en modern bostadsform när människor måste flytta runt mycket för att få och behålla jobben, plugga och omskola sig.

Spiff sa...

"Dagens Arena kallar Reinfeldts syn på bostadsbristen för "moderat icke-politik". Jag håller med, det är verkligen skruttigt..."
Skruttigt men sant. Reinfeldt nuddar bara vid ännu ett politiskt tabu som inte får diskuteras.
Er "huvudet i sanden" taktik när det gäller hyresrätter, myglet eller lotteriet i framför allt Stockholm, kan inte liknas vis annat än ren parodi.
Vem har behov av att bo med utsikt över Riddarfjärden? Vem måste bo i innerstan alls?
Vilka ska kvoteras in? Sotare? analfabeter som bodde i en krigszon för ett halvår sedan, har de "behov" av att bo mitt i stan?
Varför skall hyran "regleras" (D.v.s betalas av andra) för någon som genom tur eller troligtvis mygel, får en central lägenhet, där andra lånar miljoner och betalar dyra räntor för att kunna bo (troligtvis med avkall på annat, för antalet miljonärer är begränsat)?
varför skulle inte Stockholm få fungera precis som andra storstäder runt om i världen...
Det fungerar att hitta en lägenhet i London, New York eller Paris på någon vecka, men inte i Stockholm!!!
Sluta yla! Gör som Fredrik, försök prata om hur det verkligen är istället.

P.S märkligt att just en politikers son har "turen" att få en lägenhet, eller...

Anonym sa...

S förlorade valet för att de inte först deklarerade sitt stöd för status quo på mediemarknaden. Så istället fick de ett TV4 som ständigt påminde väljarna om hur gnällig röst Mona Sahlin har (tecknad figur som visades i TV4 om och om igen före valet).

Förresten, varför inga kommentarer om femmans Sofias Änglar? De tre skådespelarna som får mycket bra betalt för att lura ur svaga människor så mycket tårar som möjligt bara för att höja sin egen "hjältestatus". Cyniskt, känslokallt mot mycket svaga..