måndag, november 29, 2010

Historielöst när Råsunda rivs


"Ett samhälle som inte värnar sin historia har ingen framtid". De gamla klokorden ekar i mitt huvud när jag ser planerna för nybygget som planeras Råsundastadions tomt. Den ska Fotbollsförbundet sälja till PEAB, som betalar dyrt för att Fotbollsförbundet ska ha pengar att gå in i deras projekt Swedbank Arena. Priset blir uppåt en halv miljard, pengar som PEAB kommer få igen eftersom Solna stad villigt ger byggrätter motsvarande tre-fyra Blåkullahus på stadiontomten. Råsunda, som av Fifa rankats som en av världens 10 mest anrika arenor, ska om ett par år rivas för att ge plats för 700 lägenheter och 15-våningar höga kontorshus. Det blir tätt, väldigt tätt.

Ni vet väl att Råsunda ritades med Arsenals gamla arena Highbury som förebild?
Så här har man byggt om den stadion när den lades ner. Man har använt de gamla läktarna som stomme för bostäder och bevarat planen i mitten som grönyta.

Det är så själlöst av en stad som dessutom har sådan problem med identitetslöshet att skita i sin historia och sina anor. Det går ju att bygga och samtidigt bevara de värden som är bra.

Highbury är lyxlägenheter, men man behöver ju inte bygga fullt så lyxigt. Och hellre färre och dyrare än det trista och totalt historiedemolerande gyttret som finns inritat nu.

Tänk om man kunde ta med sina barnbarn till platsen där Råsunda låg i framtiden, sparka litet boll på gräsmattan och berätta historien om Råsundastadion i en miljö som gör det möjligt att föreställa sig hur det var på den tiden.

Jag tycker det är skittrist att Råsunda ska rivas, men det är bara att tugga i sig. Det ju inte Solna kommun som äger tomten och det känns bättre att försöka komma med positiva alternativa förslag än att bara skrika nej eller deppa. Om jag fått bestämma hade jag sagt: - Okej, Fotbollsförbundet, ni vill sälja och riva. Men då får ni lov att ta hänsyn till platsens historiska värde. Kommunen bestämmer trots allt över vad som byggs och hur det ska utformas. Och jag tror att Solnaborna värdesätter sin historia väldigt högt.

Sedan var det detta med miljön... På Frösundaleden som går längs med Råsundastadion ska dels Tvärbanan dras fram, dels väntas biltrafiken öka med 15 % fram till 2015 då bygget står klart. Luftföroreningarna - som redan är höga - väntas öka så att gränsvärdet för partiklar sprängs och bullret nå över 70 db. Men av någon anledning tycker inte stadsbyggnadsnämnden att det här är nåt som Miljönämnden behöver yttra sig om.

Solna stad, korade till Sveriges företagsvänligaste stad av storföretagens organisation Svenskt Näringsliv, har ni alldeles glömt medborgarvänligheten?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: