onsdag, november 17, 2010

Är det en ledare eller en diplomat vi behöver?

Jag har en kompis som heter Birger och är jättejobbig. Varje gång det är omorganisation på hans jobb (och det är det ofta) så frågar han cheferna: - Jaha, och vad är problemet som det här ska råda bot på? Det tycker nämligen Birger är nåt man bör ha klart för sig innan man börjar rumstrera om. Men det kan de väldigt sällan svara på, cheferna.

Samma sak med socialdemokraternas ommöblering i toppen. Många i socialdemokratin talar om förnyelse, men få har bestämt sig för vilka problem det är som politiken ska lösa, som Irene Wennemo så riktigt påpekar i SvD och DN. Man kommer osökt att tänka på tonåringarna i den där gamla sketchen som klagar: "Vi har ingen lokaaaal". Jamen, skaffa en då!

Jag måste säga att den tanken far genom mitt huvud även när jag läser s-bloggarnas krav på utbyte av minst halva partiledningen och deklaration av vilka visioner de står för. Om det nu är som folk säger, att partiet är demokratiskt organiserat nedifrån och upp, och att man absolut inte kan överlämna ett mandat till en ny partiledare att styra innan varenda särintresse inom partiet fått utforma politiken till en jämngrå smet, ja då är det väl för fan alla dessa (proffs)tyckares eget ansvar att bidra till den där nya politiken. Men är det detta de ägnar sig åt? Nej, de sitter hemma på kammaren och skriver tyckanden om vad andra gör. Till varandra. Gå ut istället, på nätet eller IRL, lyssna på forskare och träffa folk. Fråga vad de funderar på, drömmer om, låt er inspireras, tänk i nya banor. Då kommer idéerna och då kan ni bidra till en ny socialdemokratisk samhällsvision, jag lovar!

Men visst är det bra om alla, även kandidaterna till en ny partiledning presenterar sina visioner för framtiden, det håller jag med s-bloggarna om. Då kan man se om det blir de vanliga flosklerna eller om orden får både gubbarna på parkbänken och unga paret med dyra barnvagnen att humma och nicka instämmande.

Det är inte bara s-bloggarna som gjort en kravspecifikation på en ny partiledning. Även GP och Aftonbladet har listat vad som krävs. Den senare listar följande kvalifikationer som nödvändiga:, Minst femton års erfarenhet av politiskt arbete inom partiet, goda kommunikativa färdigheter, gärna bakgrund inom SSU, ett stort kontaktnät.

Jösses! Är det en ledare eller en diplomat vi behöver?! Vad är problemet som bytet av partiledare ska råda bot på, som Birger skulle sagt. Om det är en ny socialdemokratisk samhällsvision som behövs, så är det nog dessutom inte 15 år i politiken som ger de bästa kvalifikationerna, däremot gärna 15 års arbetslivserfarenhet. Ett stort kontaktnät, ja absolut, men då hellre utanför politiken. Det är sånt som ger kunskap om vilka problem som är viktigast för politiken att lösa. Och annat än internnummer i telefonen att ringa när man behöver idéer för hur de ska lösas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , och annat intressant