torsdag, april 15, 2010

Vill folk ha smulor eller bakelser?

Först frustar jag litet frukostflingor över datorn. Det ligger nära till hands att skratta åt en finansminister som tror att det räcker att i budgeten innan valet ge litet smulor åt pensionärer, ensamföräldrar, ungdomar, sjuka och arbetslösa de som i fyra år betalat de rikaste skattesänkningar. Men sen blir jag allvarlig. För smörsnack om "satsningar" och fina ord utan innehåll som väller ur mun på politiker slår mot ALLA politiker. Och ska man vara realist, så är ordet politiker mest förknippat med socialdemokrater, eftersom det r de som styrt mest och längst. Så det är inte ett dugg skrattretande, detta falska PR-byrå-designade budskap som idag trumpetas ut i samtliga nyhetskanaler. Min lilla ynkliga blogg kanske når några hundra, varav de flesta meningsfränder. Men jag måste ju ändå försöka bidra med en granskning. 100-300 spänn åt pensionärerna, som idag drabbas av 1 000 spänn i skattehöjning den dag de går i pension. Det är en liten förbättring av en redan helsned politik. Det ska löna sig att arbeta, inte att ha arbetat hela sitt liv. Höjt flerbarnstillägg med 50-100 kronor, det är närmast ett hån mot de 250 000 som hamnat i fattigdomsfällan sedan förravalet med regeringen Raj-rajs politik. 100 000 miljarder i skattesänkningar, med hjälp av lånade pengar. I en statskassa som körts i botten och redan ligger 100 miljarderback tack vare de första skattesänkningarna till de rikaste lagren.

Men satsningen på sommarjobb åt ungdomar då, det är ju bra? Ja, absolut! Men se då till att det blir mer än en markeringspost i budgeten! En markeringspost är en summa som är så låg att den inte gör någon skillnad, men som blir en post som går att hänvisa till när folk skäller för att man inte gör något. Den sortens "satsningar" brukar man stoppa in när en speciell grupp kräver uppmärksamhet, som kvinnojourer, cyklister eller minoritetsgrupper. Gammalt beprövat fultrick av alla tiders regeringar, tyvärr.

Det som finansminister BORG INTE kommer tala om framför mikrofonerna idag är:
Den totala bristen på jobbsatsningar i budgeten
De 12 miljarder han skurit från kommunerna

Igår satt vi i Solna och fick en dragning av ekonomin inför nästa år. Det ser inte kul ut kan jag säga. För Solnas del minskar statsbidragen med c:a 65 miljoner kronor. Det är en himla massa anställda det. Om inte kommunen letar fram de pengarna blir de arbetslösa. Och då hjälper det föga med vare sig en smula i flerbarnstillägg eller en hel bakelse i jobbskatteavdrag. Då blir det försäkringskassan eller socialkontoret nästa.

Många är ju övertygade att detta inte kommer drabba dem själva. De kan hålla för öronen och intala sig att detta bara de som är lata, simulerar eller inte "gjort rätt livsval". Men jag tror inte så många känner sig så värst bekväma med detta i längden. Särskilt inte när det blir ännu fler barn och färre fröknar på ungarnas fritids, eller när pappa berättar att han ringt på hjälp i en timme utan att någon hunnit hjälpa honom när han spillt ner sig i sjukhussängen. Och även om inte deras egna barn drabbats, så gillar de inte att läsa att barnfattigdomen i Sverige ökat med 50 % sedan Reinfeldt tog makten.

Då hjälper det inte ens med bakelser åt folket.

Kritiker kören från experter och tyckare i media lär inte hele rlåta vänta på sig. Jag väljer att citera en röst i debatten, Peter Strobl, vars kritik är saklig men ändå väldigt skarp:
"Eftersom mycket av regeringens politik har byggt och byggs på antaganden om ett jobbtillskott efter jobbskatteavdragen så hamnar man i ett läge av handlingsförlamning. Det är alldeles uppenbart att verktygen sinar eftersom det primära verktyget skattesänkningen är verkningslöst. Vi ser enligt Borg en nedgång i arbetslösheten. Ett antagande som, även om det vore sant, resulterar i höga arbetslöshetssiffror.
Infrastruktursatsningar kan fungera, men här sker de sent och i så liten omfattning att de blir en satsning i marginalen.
Den progressiva näringspolitiken ... lyser med sin frånvaro.
Man har spelat ett högt spel - skattesänkningsspelet - som varandes lösningen på alla problem. De åtgärder som presenteras är åtgärder i marginalen, i panik.
Den småföretagarprofil som C har gjorts sig till tolk för och som vi kan se resultatet av i proppen är ett skämt. Det grundläggande insatserna på småföretagarområdet lyser med sin frånvaro.

S förslag om ökad möjlighet till riskkapital är en viktig förändring, men det kommer att krävas fler.

Hur man än vrider och vänder på det, kan jag inte annat än känna oro över att ha en regering som inte kan stava till progressiv näringspolitik. I synnerhet nu, nu när vi måste satsa för att få upp landet Sverige i högvarv igen.

Vi har en regering som duttar lite här och duttar lite där. Korrigerar lite där och här för att mildra effekterna för sin egen politik.

Jag är trött på att ha en regering som hanterar ett land på detta inkompetenta sätt. Ingen dynamik, ingen proaktivitet, ingen handlingskraft medan båten Sverige tar in vatten.

Jag är oändligt trött på detta sätt att misshandla landet."
That pretty much says it all!
Röda berget skriver, DN, liksom AiP och GP och SR/Ekot. Bloggar gör Peter Andersson, och Johan Westerholm. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant.

4 kommentarer:

Alexandra Einerstam sa...

Bra skrivet!

Peter sa...

Det är så löjligt snack från sossar om förnyelse när det är samma gamla sossepolitik ni går till val på år efter år. Folket ska skattas ihjäl bara för att vissa utvalda (s)-politiker ska få en stor budget att bestämma över. Större bidrag så att folk måste gå till politikerna med mössan i hand istället för sänkt skatt och mer frihet åt folket. Det är bara usch.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Marknadsmyter som idag har blivit "sanningar" (se ovan) är ganska lätt att krossa. Jag vill rekommendera Daniel Ankarloos bok om detta. Du skriver om näringspolitik och enligt min mening är den bästa näringspolitiken i detta läge att satsa på välfärden! Det är sedan 90-talet många inom skola och vård som arbetar för 2! och sliter ut sig i förtid. Man skriker efter arbetskraft och jag själv som jobbar i skolan ser stora grupper av elever som "faller igenom" oavsett vad Major Björklund pekar. Det fattas en hel del folk helt enkelt. Jag hoppas verkligen att S är beredda att krossa marknadsmyterna och anställa i välfärden!? Arbetslösheten skulle gå ner, och företagssamheten skulle ta fart! Enda vettiga och vetenskapligt grundade (Jämlikhetsanden) sättet att komma ur den depression Sverige befinner sig i. Göran Persson hyllade nyligen Anders Borg! Sven-Erik Österberg påstod i Arena att "om vi anställer i offentlig sektor får vi ett kommunistiskt system, och det vill vi inte ha". Hur mycket nyliberala floskler och tro på marknadsmyter finns det inom S egentligen?

Morfar Lasse sa...

Det som i "bloggen" är både klokt och intressant skrivet, man sätter fingret på en av de mest ömma punkterna i sittande regerings politik. Dess fixeringen de privat intjänade kronorna och totala negligering av den sociala servicen. Resultatet blir att den som råkar stå utanför den välbetalda arbetsmarknaden, kommer att falla handlöst utan några fungerande skyddsnät.

Peter, jag lever sedan drygt 10 år bland de, som är tvungna att nyttja skyddsnätet. Det hade funnits något skyddsnät, om "mitt öde" uppstått under gällande regler.