fredag, april 16, 2010

Varför har du så stora ögon Farmor?

Det är mycket som står på spel nu. Det blir tydligt när man ser hur mycket fulgrepp det förekommer, både i avtalsstriden och valrörelsen. Det senaste exemplet heter just "Vad står på spel" och är Svenskt Näringslivs första insteg på webb-TV-marknaden.

Först ut var modebloggarbrudarna, som företagen förstått att satsa guld på. Med 300 000 snart konsumentmogna 11-åringar som fans är Bella och Tyra och Kenza guldkalvar för produktplacerare. Tror ni småtjejerna genomskådar när Kenza prisar sina nya jeans, som hon fått multum för att visa rumpan i på sin blogg? Nä, de VILL OCKSÅ HA, som de skriker i kommentarsfältet.

Och hur är det med smulorna till folket då? Köper de här flickornas mamma och pappa regeringens budskap om "Bäst välfärd till lägst skatt"? Det återstår att se den 19 september, men tyvärr tror jag att långt ifrån alla svenskar har vaknat upp med baksmälla efter den förra köpfesten 2006, då de glatt tuggade i erbjudandet som skulle ge dem själva en tusenlapp extra i månaden och alla lata icke-arbetande jävlar en välbehövlig spark i baken. För deras eget bästa naturligtvis. Sänkt skatt och minskat utanförskap, köp två - betala för ingen.

Att det lät liiitet för bra för att vara sant, ja, det orkade de tänka på lika litet som när de köpte det senaste mirakelpillret för snabbantning: "Ät så mycket du vill och gå ändå ner i vikt!"

Och eftersom man inte gärna vill bekänna sig till den lättlurade massan, så håller man för öronen och skriker "Bingo, bingo, bingo" så länge man kan.

Länge har vi i Sverige iallafall haft en hyfsad nivå på nyhetsrapporteringen i de stora morgontidningarna och i public service. "Det är visst sant, för det hörde jag på radion" sade alltid min mormor. Hon var visserligen född 1900 och är död sedan många år, så hade hon levt i dag hade hon förmodligen inte varit lika godtrogen.

Men ska man klara att nyhetsvärdera och källgranska idag måste man vara fruktansvärt kunnig och kritisk. Och då menar jag tyvärr inte bara kompetensen att ge fan i att klicka på ett mail med ärenderaden "Vad snygg du är på det här fotot" och annat crap som trillar in i Solna stads e-post trots miljoners miljoner kronor på en ny dundersäker e-plattform.

Jag har massor av universitetspoäng i statskunskap och information i text och bild, men jag klarar det inte alltid. Idag hade Aftonbladet en TV-snutt om vulkanaskan som jag förstås var tvungen att trycka på (mot bättre vetande, eftersom jag vet hur usel Aftonbladets-webb-TV är). Bredvid de vanliga inslagen fanns en ny rad med TV-snuttar att klicka på. De hade samlingsrubriken "Vad står på spel". Ingen avsändare, bara det. Och så lockande underrubriker som "Möt Sveriges bråkigaste kvinna" invid bilden av en attraktiv blondin. Och "Ser lösningar på arbetslösheten", är säkert en rubrik som kan locka till klick från en och annan desperat utförsäkrad.

När jag går in och tittar ser jag att det handlar om avtasrörelsen, men inte nånstans någon avsändare. Spel och tävlingar, en anonym mailadress längst ner på sidan under Kontakta Oss. Under "fakta" då? Nej, ingenting. Till slut hittar jag en liten rad längst ner på en flik "Ansvarig utgivare för VAD STÅR PÅ SPEL är Nicklas Mattsson, Svenskt Näringsliv".

- Varför har du så stora ögon, farmor?
- Det är för att jag ska kunna se dig bättre, mitt barn!


Det är ingen liten frifräsare i påverkansbranschen vi ser här. Nej, i näringslivet finns det pengar till sådant som man vet gynnar affärerna och familjeförmögenheten på lång sikt. Mycket pengar. Halva högermedias gamla tunga ledargarnityr är inköpta att agera "redaktion"; Mats Bergstrand, Lena Smedsaas och Niklas Ekdal.

De får säkert bra betalt, eftersom de inte generas inte för att göra Kina-TV-intervjuer som denna, där skogsindustriernas VD med bekymrad min och ett röstvibrato som får pärlcollieren att rista får bre ut sig om hur osolidariskt det är att de högavlönade (sic!) pappersarbetarna strejkar under denna allvarliga kris. De goda skogsägarna som har det så tufft har erbjudit dem allt de har råd med, men pappersarbetarna vill ha mer än alla andra, vilket är djupt olyckligt eftersom de kommer att göra alla till förlorare och tvinga företagen att flytta utomlands. Ja, hon drar sig inte för att säga att hela den svenska modellen nu är hotad!

Jag är inte kapabel att ge mig in i avtalsturerna i papperskonflikten, men det är nog tyvärr inte de flesta heller, som går in på denna TV-kanal, som är gjord för att se så lik rapport och Aktuellt ut som möjligt.
Som sagt, det märks att det är mycket som står på spel nu.

Årets val är högerns förmodligen sista chans att få bort den nordiska välfärdsmodell som hotat deras ägarintressen och status i snart ett århundrade, och där samtliga borgerliga regeringsförsök slutat i fiasko. Misslyckas de denna gång är de körda, då går nog luften ur t o m tankesmedjornas ideologiskt rosiga och högavlönade PR-staber.

Om det enda resultatet av det skulle bli att vi i framtiden slipper propaganda som den här är det tillräckligt för att avgöra var jag lägger min röst, oräknat alla andra skäl.

Det känns så fruktansvärt kallt och Orwellskt och fördummande, detta nya Sverige. Och det kommer inte hjälpa om vi så startar ett helt nytt skolämnde som heter Källkritik. Bovarna kommer alltid ligga steget före.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant.

1 kommentar:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Så förbannat bra skrivet!!! När jag läst detta håller jag dig högre än Mona! Men jag tror inte att luften riktigt går ur högern om man förlorar årets val, (vilket måste ske annars är vi förlorade!). Visst blir det ett bakslag men högern har fått vittring!