torsdag, september 10, 2009

Politik vinns med hjärta, inte med hjärna

Det är sällan logiska argument som avgör vilket parti man sympatiserar med. Tyvärr, skulle några kanske tillägga.

Redan de gamla grekerna visste att retorik, konsten att övertyga, gick ut på tre saker: etos, logos, patos. Var finns patos i mitt partis retorik just nu? undrar jag när jag slår upp tidningen till frukost. Jag vet ju att det finns, såklart, annars hade jag inte fortsatt att vara med och bry mig.

Men i media syns det väldigt litet. Visst, en del beror på ägarkoncentrationen och de mörkblå ledarredaktionerna. Men det vet vi ju, så varför servera sitt huvud på ett fat till dem? Varför bjuda på match i ringhörnorna Skatter och Driftformer?

Självklart ska vi finansiera välfärden solidariskt efter bärkraft och självklart ska vi hitta de mest rättvisa metoderna för det. Och att spelreglerna mellan offentligt och privat ska vara schyssta är inget att snacka om, sådant ska bara funka. Exakt hur det ska riggas kan vi diskutera. Men först krävs att vi får människors förtroende. För att få det krävs att vi delar samma problembild. Och att människorna tycker att vi verkar ha fattat grejen och har kraften och viljan att göra nåt åt de problem som gör att de har svårt att somna på kvällen. Hur skaffar man sig det förtroendet? Jo, man snackar med folk, berättar om de problem man ser, frågar vad de ser, om de håller med.

Empati. Analys. Värdering. Vision. Och först därefter: Åtgärd.

Men vi går ofta direktpå åtgärd. Eftersom det mest finns borgerligt ägd media, särskilt i Stockholm, domineras förstås Mona Sahlins och Thomas Östros presentation av s-budgetförslaget helt av skattevinkeln. Det är egentligen inte några jätteförändringar i det totala skatteuttaget de föreslår, framförallt inte om manjämför med storleken på de borgerliga sänkningarna på 80 mrd. Men det budskap som silar igenom till köksborden är lik förbannat: HÖJD SKATT. Och därmed har vi hamnat i facket Åtgärder. Sedan kan det var hur bra eller nödvändiga förslag som helst. Men först måste vi ha ett kontrakt med medborgarna där vi har kommit överens om vilket samhälle vi vill ha och vad som ska ingå i välfärden. Därefter kan vi räkna ut vad det kostar och komma med förslag på hur detta ska finansieras.

Och så var det detta med driftformer. Hur kan en hel sommars politiska diskussion i Stockholmsmedia domineras av en intern strid om friskolor? Jag tror att de allra flesta väljare håller med oss sossar om att alla skolor ska vara bra skolor, att det inte spelar nån roll vem som driver dem, bara spelreglerna är schyssta och konkurrensen jämlik. Men det är inte den berättelsen som går fram om man bjuder media på vinkeln att vi vill införa etableringsstopp och förbjuda vinst.

Snälla alla sakliga, duktiga och engagerade sossar, glöm inte början av berättelsen. Vi behöver den, annars blir vi som Bo Lundgren.

OM politik vanns med logiska argument hade dessa förmodligen övertygat:

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi och ordförande i regeringens eget Finanspolitisk råd om regeringens skattesänkningar i SvD: – På sikt kan det generera jobb, men det ger även kostnader och till slut blir det en nettokostnad, påpekar Lars Calmfors.

I Rapport förklarades s- skuggbudgeten litet mer utförligt. Det var välbehövligt.

Granskningsrapporten Högerpolitiken klyver Sverige


4 kommentarer:

Spiff sa...

Tja, du har rätt i mycket, men felen kanske finns mer inom er egen organisation än hos media, som faktiskt har dominerats kraftigt av "vänster" journalister genom de senaste 40 åren.

När det gäller skolan vill jag peka på en intressant artikel i DN 8/8 av Pernilla Ström.

http://www.dn.se/opinion/kolumner/socialmediokratin-1.926898

B.la skriver hon om "vinster" i en friskola...

"Mina egna funderingar var andra. Som styrelseledamot var jag självklart glad över resultaträkningen. Som skattebetalare rasade jag dock inombords över vad just dessa siffror också påvisade:

Så mycket misskötsel! Så mycken ekonomisk inkompetens och dilettantmässig ledning! Så mycket slöseri med männi skor och materiella resurser! Så mycket pengar som runnit i väg under alla år i ett kommunalt ginnungagap av dålig styrning, usel schemaläggning, ineffektivt lokalutnyttjande, katastrofal personalpolitik och trötta rutiner! Så många skattemiljarder förslösade utan att komma vare sig elever, lärare eller kunskapsuppbyggnaden till godo!"

Istället för att ta tag i de egentliga problemen och göra något åt dem, har ni hamnat i försvars ställning och förnekelse gång efter annan. Något som kanske är en naturlig följd av att påstå att man står för det bästa, mest "rättvisa" av samhällen. Istället har ni alltid försökt att projicera problemet på "dom andra", om det inte är borgarna så kanske det är friskolorna...

Istället borde ni lyssnat och försöka åtgärda själva pudelns kärna...

Det här är något som verkar genomsyra partiet. Ni agerar så besserwissrar och överlägsna istället för att angripa problemen. Att t.ex ta ut världens högsta skatter håller inte längre, och när borgarna bryter den här onda cirkeln och gör oss till "bara" nummer två, då skriker ni som besatta istället för att göra en riktig analys av läget!

Hinner inte mer då dottern kräver läggning och saga...

frasse sa...

I ett rödgrönt Sverige är det inte du som bestämmer över dina pengar, det gör Mona Sahlin och Lars Ohly åt dej.
Glöm ej att buga artigt till sossarna med mössan i handen sedan när du får ett bostadsbidrag trots heltid för att lönen ej räcker..till hyran..Det är solidaritet minnsan och rättvisa..iallafall för socialbidragsdemokrater

Johanna Graf sa...

Spiff:
Jag håller med dig om att mycket sköts ineffektivt i kommunal och statlig förvaltning, precis som jag tycker att mycket sköts illa i privat sektor. Att ta ut ohemula vinster är helt OK om man gör det i privat sektor, men friskolor och sjukhus är offentligt finansierade, d v s av oss skattebetalare. Jag har inte lust attbetala för mycket vare sig till illa skött kommunal gatuskötsel eller till en friskola som drivs med vinstintresse. Det är lika illa. Det är därför jag säger att sådasnt sdka bara funka. Punkt. Inget att bråka om politiskt. Jag vädjar till mina egna partikamrater också, snälla, prata om det som är viktigt och partiskuljandei svensk politik idag: Ska vi försöka komma överens om att dela på bördorna och bygga det här samhället tillsammans eller ska var och en få sin (lilla eller stora) lönepåse och klara sig bäst den kan?

Spiff sa...

Men om ni (sossarna har trots allt haft 88% av makten, typ) inte lyckats stävja detta enorma slöseri på över 60 år, vad får dig då att tro att det skall gå bra nu? Var det bara lättja...

Kan det vara så att själva incitamentet till effektivitet är just "belöningen" för ett bra utfört jobb (vad nu det är...)?

Och fram för allt... Ni kan ju inte ens erkänna den enorma ineffektiviteten inom statlig/kommunal/landstings-styrd verksamhet som finns och har varit, tvärtom ni vill ha MER av detta enorma slöseri!

Jag tror det är här hela vänster iden faktiskt dör.

Såg du programmet om hur Kinas bönder plötsligt började producera betydligt mer och bättre grödor när de äntligen fick tjäna pengar till sig själva igen(70-talet tror jag..)?

Om folk är villiga att svälta sig själva när de jobbar åt staten och inte får något för det, hur effektiv tror du då offentlig sektor kan bli?

Jag menar att det är här ni går vilse, och det bara blir tomma ord för väljarna...