fredag, maj 01, 2009

För första maj - i tiden!

I år är det visst inte bara jag som är svartlistad från första maj-talande.
Själv sket jag i det blå skåpet när jag i ärorika Tornparken i Sundbyberg 2007 dristade mig till att föreslå att vi borde tala mer med medlemmarna än till dem, och mer med folk som inte blir nostalgiskt tårögda av röda fanor på 1 maj än internt, med varandra. Sedan dess är jag persona non grata i första-maj-sammanhang. Det gör mig nu inte så där förfärligt mycket, eftersom jag i linje med vad jag förespråkar var ute och pratade med människor igår på valborgsmässoafton istället.
Men jag undrar vad Wanja Lundby Wedin tyckte när hon såg den här 1 maj-annonsen i Byggettans tidning?

och annat intressant

14 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Vid pressläggningen var det inte klart om Wanja skulle tala. Svårare än så var det inte.

Spiff sa...

"under skatter vi dignar" gäller än, trots att borgarna gör sitt bästa för att ställa eländet till rätta så gott det nu går i en ekonomisk krash...
Nu är vi "bara" näst sämst i världen efter Danmark!
F-n trot...

Men solen lyser:)

Anonym sa...

Ja jisses... jag var i Landskrona och lyssnade på Ingrid Lennerwald, någon sorts regionråd tydligen. Plakatideologi när den är som sämst.

Dessutom tar Ohly förstås tillfället i akt att pissa en skvätt till på sina samarbetspartners. Kan inte minnas när det såg så jävla illa ut för hemmalaget senast.

Johanna Graf sa...

Spiff: Du kan u alltid glädja dig åt Sveriges tätpositioner i Europa när det gäller hastigheten på arbetslöshetsökningen och ungdomasarbetslösheten. Finfina topplaceringar det...

Spiff sa...

OM det nu är så, varför i hela friden skulle det glädja någon Johanna?

Din ironi är lite... smaklös.

Kan det vara så att ett land med stor offentlig sektor drabbas hårdare under en global ekonomisk kris?
Kan ni sossar ha något med det ekonomiska läget att göra efter nästan 80 år vid makten?
Kan den förhållandevis höga andelen ungdomsarbetslöshet ha med rigida arbetsmarknadslagar att göra?
Kan det vara så att 80 år vid maktens grytor och en något "udda" "blandekonomi" KAN ha med Sveriges ekonomiska läge över huvud taget att göra?

Kan det vara så att folk misstror kommunister ni samarbetar med, att hjälpa till att reda ut den ekonomiska situationen i Kommuner/Sverige/Europa/världen?

Tycker du att det behövs maktskifte då och då i en demokrati?

Jag bara undrar OM det finns ett endaste litet uns till självrannsakan hos er...

Och i så fall, är det inte spännande, åtminstone för demokratins vitalitet, att se hur en annan regering angriper problemen? Kanske kan ni ta till er något ytterst lite då...

Självgodhet är så oerhört oklädsammt!

Själv tycker jag att att Regeringen gör ett bra jobb
och verkar både lyhörda men samtidigt målmedvetna.

Utan partibok/Spiff

Eva E sa...

Du Spiff: Kasta inte sten i glashus!

Anonym sa...

Men Eva, varför klanka på Spiff? Frågan är berättigad. vi undrar bara om ni är demokrater?

Lätt att bara skylla på någon annan. S har nästan ensamma (med stöd av kommunister...) under många år haft ensam makt! Varför ställdes inte allt till rätta då ?

Johanna Graf sa...

Har Anonym och Spiff några synpunkter på hur de demokratiska valen förrättats i Sverige de senaste 80 åren, eller? Själv har jag absolut inte det. Att jag tar mig min demokratiska rättighet att kritisera den sittande regeringen för dess handfallenhet, betyder ju inte att jag inte accepterar att de blivit valda. Och NEJ, jag tycker inte att det är "spännande" att se hur en annan regering angriper problemen! Jag tror definitivt att det är en och annan väljare som bittert ångrar att de röstade borgerligt i förra valet. Min kompis som blivit av med jobbet två gånger det senaste året p g a den dynamiska arbetsmarknaden, han var t ex inte så där jätteglad över att ha blivit erbjuden en "jobbcoach" när han vände sig till Arbetsförmedlingen för att hitta nytt jobb.

Morfar Lasse sa...

Spiff,

Visst är regeringen målmedveten! Den har under hela sin tid vid makten verkat för ökade klyftor i samhället. Har du pengar, är du trygg och en god medborgare. Saknar du pengar, ska du sugas ut och allt ges för att stärka de som har kapital. Har du arbete,är du en bra skattebelatande invånare. Saknar arbete, är du bara en lat, trött och ansvarsflyende samhällsutsugare! Är du frisk och stark, så behöver samhället dig. Är du sjuk, handikappad eller pensionär, så är du endast en stor börda för de friska och kapitalstarka i samhället.

Spiff! Kan Du svara på två enkla frågor?
Med hur många procent har skatten minskats för en som har en årsinkomst av 500 000 SEK, samt för en med ungefär hälften 250 000 SEK?
Hur har pensioner respektive sjukersättningen till handikappade förändrats under regeringsperioden?

Spiff sa...

Larv Morfarn! I kr räknat har den "rike" i exemplet ovan fått några kronor mer kanske, men i procentenheter något mindre än den med låg inkomst. Rätt skall vara rätt, eller hur!?

Men Sveriges problem är INTE för låga skatter utan tvärtom, högst eller näst högst i världen (Danmark har något högre marginalskatt, men inga andra löneskatter på arbete som ex vis arbetsgivaravgifter, ännu en skatt som dock inte löntagaren ser...). Vi har redan den minsta skillnaden i världen mellan "fattig" och "rik". Lägsta inkomstskillnaden. Mest jämställdhet och dyrast skolpeng, ändå fungerar inte ekonomin som den borde!

Bl.a. OECD brukar varje år påpeka dom negativa konsekvenserna med Sveriges höga skatter. Och den Svenska kronan urholkas ständigt gentemot andra valutor (Inte Mugabes...) och minskar därmed värdet på t.ex. pensionerna.

Frågan från till dig är...
-Skall arbete löna sig?
-Skall utbildning löna sig?
-skall investeringar löna sig?
-bör man byta regering då och då i en demokrati?
-och i så fall skall dom föra den politik de tror på...

Mvh Spiff/utan partibok eller låsningar

Spiff sa...

Ang handikappade har jag faktiskt ingen aning Morfar, men jag tror att deras värsta fiende är ekonomin i sin helhet och inte den borgerliga regeringen.

Ett land som går med överskott kan vara generöst. Ett land där alla som är friska arbetar. Ett land där företag gör vinster, där anställer de och expanderar vilket ger ger fler jobb. I ett land där folk anser att skatten är rimlig jobbar man inte svart. I ett land där utbildning lönar sig studerar fler.

I ett land där man som fotbollsspelare inte måste skatta bort det mesta stannar fler och söker sig inte till andra ligor, och fotbollen blir bättre;)

Morfar Lasse sa...

Spiff,

Du kunde alltså inte svara på två enkla frågor, men skriva en massa annat!

Det har allid lönat sig att arbeta i Sverige, sedan ungefär 80 år sedan. Det var då arbetarrörelsen började "röra på sig".

Utbildning är inte alltid lönsamt, men något som även du skulle ha glädje av. Jag tänker främst på svensk nutidshistoria för din del och matematik.

Investeringar är inte alltid lönsamma, ibland endast en nödvändighet. Vissa investeringar görs även i direkt vinstreducerade syfte. Detta beroende att ett företag skaffar sig flera avdrag den vägen och därmed lägre skatt.

Sverige byter faktiskt regering vart fjärde år av rent demokratiska motiv. (Du behöver visst samhällskunskap oxå)

Din sista fråga är så dumt ställd, att jag måste likadant! nej, bara socialistisk. :o(

Sen ska du veta en sak när det gäller fotbollen. Den är helt och hållet köparens marknad, inget annat. Kan du inte spela bra fotboll vill inget lag ha dig, inte ens i de svenska "gärdsgårdsserierna". Platsar du inte kan du aldrig köpa dig en plats i laget, inte ens om de speelar i bblåa tröjor.

Anonym sa...

Visst du har rätt, men man kan skrämma iväg dom bästa spelarna med skatter. Oavsett lag eller s"sport"...

Spiff sa...

"Att Sverige har högre skatter än jämförbara länder är ett faktum som upprepats ofta. Historiskt har det emellertid inte varit så. Under de så kallade rekordåren på 1950- och 1960-talen hade Sverige fortfarande ett skattetryck som var lägre än genomsnittet för OECD-länderna. Först i början av 1970-talet blev skattenivån högre än i jämförbara länder.

I och med expansionen av den offentliga sektorn i början på 1970-talet ökade följdaktligen också skattetrycket. Detta gjordes främst via ökade uttag av osynliga skatter, det vill säga sådana skatter som inte syns på lönebeskedet. Exempel på sådana skatter är arbetsgivaravgiften, moms och andra varuskatter.

Skattetrycket beräknas som kvoten mellan de totala skatteintäkterna och BNP. Ett skatteuttag på 400 miljarder och en BNP på 1 000 miljarder ger till exempel ett skattetryck på 40 procent.

De tre senaste åren har skattetrycket sjunkit något i Sverige."

Ur ekonomifakta för att Morfar skall kunna förstå!

Skattetrycket har minskat något i år mot 2006.
Men märk väl gamle man att det är dom mest högavlönade(yrkesarbetande) som betalar mest skatt både i kronor och procentenheter räknat.

Du använder tvärtomspråket du!