Det är mycket nu. Picknick med jobbet, klassen, dagis. Skrattstock, Stockholm marathon, Studentmottagningar och sommarfesten på båtklubben krockar så det står härliga till. Och mitt i allt annat står det några nördiga typer och försöker intressera en för ett val minst hundra mil från där man bor. Europaparlamentet? Vafan gör politikerna där? Varför är de där överhuvudtaget? Vad rör det mig?
Svaret är förstås att det är rätt mäktiga män (och kvinnor*) som styr där och att det påverkar det mesta som vi försöker utföra här hemma. Därför står jag och de andra nötterna och talar en massa rotvälska om europaparlamentet, direktiv och fördrag. Men det behöver inte vara ett dugg konstigt. Känn efter, vilka tror du företräder dig bäst i Bryssel? Tycker du någon särskild kandidat verkar vara en vettig människa?
Själv håller jag med Claes Crantz bloggaren från Göteborg. Han tycker att man ska rösta på någon som genuint är den han/hon verkar vara. Det är värderingar och person som talar till en, inte reklamkampanjer mer lämpade för att sälja tvättmedel. Även om valet är svårt med så många bra kandidater. Evin Cetin, Åsa Westlund, Ardalan Shekarabi och Olle Ludvigsson är alla människor som får Claes att undra vad talet om kris inom socialdemokratin kommer ifrån. Om de är representativa för socialdemokratiska politiker kommer S slå alliansens stort 2010. Det finns både engagemang, kunskaper och inte minst ett ‘go’ som många saknat från mer etablerade politiker.
Johan Westerholm radar upp ett antal bra argument för varför han ska rösta på den unga Stockholmsmamman Åsa Westlund, bland annat hennes framgångar i parlamentet med att förbättra i miljö- och konsumentfrågor. Men så konstaterar han att det kanske mest handlar om att han tycker hon är en så sympatisk och bra människa.
Peter Andersson uppmanar oss helt enkelt att rösta som de unga, det vill säga att rösta röd-grönt**. Det är ju de som har koll på framtiden, i dubbel bemärkelse.
* Vi lever i ett Europa där män väljer män. Två av tre EU-parlamentariker är män. Så vad du än väljer för parti är det ett tips att kryssa en kvinna!
**I årets väljarbarometer från Sifo lägger bara 25 % av de unga väljarna under 30 år sin röst på ett borgerligt parti, medan de röd-gröna får hela 67 % av sympatierna. Till alla borgerliga ledarskribenter vojar sig och undrar vad detta kan bero på, har jag bara ett svar:En ungdomsarbetslöshet som växt till 27 % med Reinfeldt vid makten. Kan det möjligen ha något med saken att göra?
Läs även andra bloggares åsikter om Stockholm marathon, picknick, utflykt, sommaravslutning, fest, dagisutflykt, picknick med jobbet, fest på båtklubben, EU-val. EP-val, Europaparlamentet, val till Europaparlamentet, Solna, Hagaparken, Hagadagen, fröpåsar, Åsa Westlund, Evin Cetin, Olle Ludvigsson, Ardalan Shekarabi, Claes Crantz, Peter Andersson, Johan Westerholm, socialdemokraterna, politik och annat intressant
3 kommentarer:
hela saken är i grunden mycket enklare än vad som ges sken av i den allmänna debatten.
Lägg din röst i första hand på det PARTI som du anser dig sympatisera mest med - precis som i exempelvis riksdagsvalet, skulle man därefter har specifika synpunker på ensklild person kan man ju välja att kryssa just den kandidaten.
Efter att ha lyssnat på Studio 1 i P1 i fredags blev jag beklämd över journalistkåren som verkar mena att man måste ha minst en pol. mag. för att kunna rösta i parlamentsvalet, med hänvisning till átt man måste förstå maktdelning mellan parlament, kommission och ministerråd -rent nys!
Man kan ju rösta i riksdagsvalet utan att ha en aning om hur propostionsordningen går till, vad en bordläggningsdebatt är, vilket utskott som hanterar vilken fråga, etc.
GÅ OCH RÖSTA - svårare än så är det inte - ta ett parti som står för något mer än en fråga och som du huvudsakligen (eller helt) sympatiserar med.
Men vem ska du personkryssa?
Personkryssningen är egentligen en sekumdär fråga i sammanhanget - det viktigaste är att rösta på ett parti som ingår i en partigrupp som du anser dig kunna stödja till största delen.
Först därefter behöver du tänka på om och i så fall vem du ska kryssa.
För fackliag frågor och arbete kring utstationeringsdirektivet är kanske Olle Ludvigsson - annars har ju Åsa Westlund gjort ett bra jobb.
Skicka en kommentar