söndag, september 28, 2008

Orden vi glömde


Jag var med när flumskoledebatten startade runt millennieskiftet. Då var alla sossar oförberedda på kritiken. - Men vadå, det är väl självklart att det är viktigt med kunskap, men just nu håller vi ju på med det här värdegrundsprojektet/antimobbningprojektet/ledarskapsprojektet.
Till slut gick dock läxan in, och ledande socialdemokrater förstod att man måste säga det viktigaste först, även om man sagt det hundra gånger förut: Barn är i skolan för att lära sig viktiga saker. För att de ska kunna göra det behövs bra arbetsklimat, trygghet och bra skolledare. Därför satsar vi nu på...

Sedan blev det val 2006 och partiet producerade långa listor på regelförändringar, ersättningsnivåer och andra systemåtgärder som skulle säkra jobben, tryggheten och välfärden, nu och framtiden.
Historiskt har arbetarepartiet varit rätt framgångsrika på att skapa jobb, trygghet och välfärd, det kan väl ingen ta ifrån oss. Trodde vi. Tills ett annat parti började tala som vi gjort från början. Och det tilltalade dem som jobbade, iallafall den stora majoritet som hade jobb just då och som såg ljust på sina chanser i framtiden. Återigen hade vi glömt att tala om det som var grunden för välfärden: Att alla som kan gör sin plikt och först därefter kräver sin rätt.
- Men det är väl självklart? Ja, men glöm då inte att säga det. Innan snacket om ersättningsnivåer och exportstöd.

Sedan förlorade vi valet och startade rådslag i viktiga frågor. I förra veckan lyssnade jag på en redovisning av arbetet i bostadsrådslaget. Ett ord som återkom hela tiden var Allmännyttan, företrädesvis då uttryckt som "hotet mot Allmännyttan" och "Välbehövlig upprustning av Allmännyttan". Och visst, det finns ett hot mot hyresrätten i allmänhet och våra gemensamt ägda lägenheter i synnerhet. Bara i Solna har 3 000 hyreslägenheter sålts ut.

Men jag tror mig ana att de nära 50 procent av befolkningen som bor i småhus också upplever ett reellt hot mot sitt boende dessa dagar. Först de 220 000 husägare som fick höjd fastighetsskatt med högerregeringens lilla reform förra året. Sedan den indragna uppskovsrätten som blev en ruggig flyttskatt. Och nu räntechocken.
Men pratar vi om dem? Nej. Ett parti människors vardag, någon?

Söndagsmorgonsura Johannas läxa i ordskolan blir alltså att öva på följande glosor:

1. Skolans främsta uppgift är att förmedla kunskap.
2. Gör din plikt och kräv din rätt. I den ordningen.
3. Vårt folk = småhusägarna.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är oerhört tacksam mot den borgerliga regeringen, som tog tag i och avskaffade den fullständigt absurda fastighets-skatten som höll på att driva många från hus och hem..

Om du inte såg problemet är du mer än hjälpligt "blind"!