lördag, maj 31, 2008

Sol

Har inte tid att blogga idag. Ska på Skrattstock.
Magnus Betnér, Zinat Perzadeh, Özz Nujen och Björn Gustafsson alldeles gratis i solskenet på årets mysigastre folkfest.
Rekommenderas. Packa matsäcken, lådvinet, solbrillorna och kom dit.

torsdag, maj 29, 2008

Regeringens baneman

Jag har skrivit om honom förut, mannen som tror blint på ekonomiska teorier. Denna analyserande artikel på sajten realtid.se gör en grundlig analys av finansministern, som kan bli regeringens baneman.

Några röster ur artikeln, andras och Borgs egen:
– Vi har tänkt utifrån forskning kring sociala system. Vi vet att en gradvis avtrappning av ersättning är viktig för incitament att gå ur sjukfrånvaron.

– Problemet med Anders Borg är att han inte vet vad en försäkring är. Han förstår inte att det är en sparform.

Det är en analys som är fullt korrekt om ekonomisk politik endast antas vara konsten att läsa ett stort antal färska doktorsavhandlingar i nationalekonomi och skriva propositionstexter och lagförslag utifrån forskningsrönen. Men om ekonomisk politik kanske är någonting mer utöver det, då finns det mycket i de gångna 1,5 årens politik som tyder på att finansministern fortfarande - trots sin långa tid i politiken - förvånande nog saknar både politisk näsa och fingertoppskänsla.

Anders Borg har sagt att han ser uppdraget som en värnplikt som sträcker sig över två mandatperioder. Frågan är om väljarna kommer låta honom göra en sådan lång värnplikt?

Artikelförfattare är Andreas Henriksson. Tack John för tipset.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , ,

För Sverige i tiden


Hörde att kungen idag åkt pendeltåg för första gången i sitt liv. För Sverige i tiden!

Giftigt


När GP testade tio par vanliga barnskor visade sig samtliga modeller innehålla kemikalier som är både giftiga och miljöfarliga. Nu dras en modell tillbaka. En?! Och morgonens TV-nyheter rapporteras om barnschampo som säljs på Rusta och Överskottsbolaget som innehåller ett starkt allergiframkallande ämne. En av affärerna har infört inköpsstopp, den andra 'funderar fortfarande på vilka åtgärder de ska vidta'. Hur mycket måste man fundera på en sån sak, undrar jag?!? Huruvida Foppatofflan på bilden är giftig eller bara giftigt ful återstår att utreda...

onsdag, maj 28, 2008

Statsministern krishanterar

Vi har hört det förut, moderatregeringens mantra om att det ska finnas 20 000 poliser år 2010. 4 000 fler poliser ska utbildas de närmaste åren. Det kan gå, även om det blir hårt, och några varnar för att kvaliteten på utbildningen kan bli lidande. Men sedan ska de anställas också, alla de där 4 000 nya poliserna. Även om någr aav dem ersätter gamla poliser, så innebär det en rejält högre budget för polismyndigheten. Men får polisen mer pengar? Nej, tvärtom. I Stockholm måste 500 poliser bort nästa år. De ska istälelt syssla med så kallad inre tjänst, trots att Rikspolisstyrelsen har satt upp som mål att minst hälften av allt polisarbete ska ske i yttre tjänst. Det är här finansminister Borgs ekonomiska teorier inte håller att luta sig emot. Här finns inga dynamiska effekter, inga incitament för vare sig det ena eller det andra. Här måste plånboken öppnas helt enkelt. Och det har Anders Borg vägrat. Åtminstone fram tills Reinfeldt åkte på charmresa till åklagarmyndigheten i Västerort och lovade mer pengar inför media, se bl a Svenska dagbladet, Dagens Nyheter och Sveriges television. Men fortfarande framgår det inte om de planerade nedskärningar på polisen också ingår i det som Reinfeldt kallar tillräckligt mycket pengar “för att klara krisen”. Det behövs betydligt mer än en liten dusör utlovad med kniven på strupen för att jag ska våga tro på att Polis kommer betyda mer än en skylt utanför ett obemannat närpoliskontor.

Show me the money, säger jag, som har en sån där "närpolisstation"litet längre ner på gatan, men ännu aldrig sett en polis på densamma.

tisdag, maj 27, 2008

Sprit i riksdagen

Jag är på besök i riksdagsrestaurangen då jag ser den.
Apparaten med sprit.

Nej, det är inte vodka som serveras till lunchen, utan sådan där handsprit typ Dax, som man brukar desinficera händerna med i vården.

Shit, jag visste inte att riksdagsmännen skakar så många händer att de blir vandrande bakteriehärdar?

Borde inte i så fall slottet investera i ett gäng sådana där spritbehållare?

För att inte tala om sultanen av Brunei!

Så många frågor och så få svar.

Och vad händer om riksdagsmännen går ut och snackar med väljarna efter att de dränkt in sig i sprit?

För ett tag sedan var jag runt på äldreboendena i Solna med kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska. På varje ny våning vi klev in på pumpade hon ut litet sprit i handflatorna för att undvika smittspridning mellan avdelningarna. Hon berättade att detta lett till att hon ständigt fick förklara sig i hissen och andra trånga utrymmen varför hon stank sprit. Det hade till och med börjat gå rykten om att hon var alkoholist och stank sprit på jobbet.
Anders Löwdin minns bilen full av moderater i valrörelsen 2006, Erik Laakso avslöjar ett parti med väljarförakt och Johan Sjölander skildrar en hysteriskt rolig dialog med den nya socialdemokratin. Hahhahahaha!

För övrigt ser 2008 ut att bli ett lika fruktat lämmelår som 1969. Huga!
















Tycker du detta ämne är
intressant kan du läsa mer på andra bloggar om, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

måndag, maj 26, 2008

Sommar + kultur = sant

Med den nedåtgående solen som enda scenbelysning spelar Teater i Haga sin pjäs Mordet på min pappa kungen i slottsruinen i Hagaparken. Det är sjätte året i rad som ensemblen med knappa medel och njuggt kulturstöd sätter upp en pjäs i de effektfulla omgivningarna.

Det handlar om mordet på Gustav III, men inte så där prettotradionellt som i andra försök till tolkningar, utan den här gången berättas historien ur ett barns ögon. Hur var det att vara tronarvinge på 1700-talet, till på köpet till den hyllade solkungen? Görel Crona och Stig Ossian Ericsson (ja, det var han som var fader Forat i Fångarna på fortet...) gör rasande proffsiga tolkningar av kronprinsens farmor den ondskefulla Lovisa Ulrika och guvernören Sparre som stod för den "moderna" uppfostran av den unge prinsen med dagliga dopp i isvatten etcetera.

Men det är den kvinnliga skådespelaren som spelar kronprinsen själv, Lisa Östborn, som sitter på min näthinna resten av kvällen. Det måste vara något av det svåraste som finns att spela barn, dessutom från 1 till 13 år, på ett trovärdigt sätt. Men hon lyckas, och hon ÄR den stackars olyckliga prinsen Gustaf Adolf.

Nu kan man tro att det är en väldigt olycklig pjäs, som i verkligheten, men det är det inte. Den är rolig, så rolig att gänget utvecklingsstörda elever från en folkhögskola som sitter framför mig skrattar högt flera gånger. Och jag, som inte vanligtvis är särskilt utagerande åskådare, kan inte låta bli att skratta med.

Gå och se! Mordet på min pappa kungen går, med uppehåll runt midsommar, nästan ända fram till mitten av juli.

Här kan du kolla vilka tider den går och vad det kostar. Men min rekommendation är att gå spontant en vacker sommarkväll då solen lyser så där snyggt som den gjorde igår. För den frusna finns dock filtar och sittunderlägg att låna.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

fredag, maj 23, 2008

Volvo = vulva? eller Går allting att sälja med mördande reklam?

Via Åkestam Holst hittar jag sidan Brand tags som samlar in människors spontana associationer till ett antal kända internationella varumärken. Resultaten visas upp i ”tag clouds” som visar de mest förekommande associationerna till märket.

Här nedan är det inte oväntat Volvo som ni ser karaktäriserat:




















Se hela associationsmolnet här. Det enda jag inte förstår är att ordet vulva också flitigt förknippas med vår svenska lådbil. Men det är kanske ljudbilden mer än utseendet som är likt?

Man kan också gå in och hjälpa till att associera själv kring olika varumärken här. Det kommer upp olika varumärken varje gång man går in på sidan, men när jag var inne var det Rolls Royce man skulle sätta sina egna ord på. Jag skrev Joakim von Anka.

Här är en annan lek med varumärken. I detta fallet mer ett försök till varumärke, skulle man väl kunna säga...
De "nya" moderaterna verkar just nu kämpa tämligen desperat för att branda sig. Frågan är om folk går på det? I det gamla socialistiska samhället var parkerna grå, vårdcentralerna lades ned och alla hade hål i tänderna. Nu, när alla har fått mer pengar, är det grönt, rent, fräscht och varmt överallt. Hmmm... får det lov att vara litet konserverad gröt, någon?

Ett annat exempel på affischtext: "Våra morötter får Sverige att växa". Moahahahaa, snarare då "Våra piskor får Sverige att huka"!

Vad de inte berättar är nämligen att långtidsarbetslösheten bland ungdomar har tredubblats, att socialbidragen ökar i nära hälften av landets kommuner och att jobbtillväxten tvärnitar. (Källor: Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, Finansdepartementet.) Här är litet konsumentupplysning.










Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , ,

Ler socialdemokrater?

Jag sitter på en jobbmiddag. Till bordet har jag en man som hela tiden vill prata om mitt politiska uppdrag. Han kan inte fatta att jag är socialdemokrat.

- Men du ser inte UT som en socialdemokrat!

Nehej, hur brukar de se ut då?

Själv har han tangorabatt och ser ut som en bilhandlare, men det säger jag inte.

- Men du ler ju, det brukar inte socialdemokrater göra.

Jag ler krampaktigt och försäkrar att så nog är fallet. Åtminstone ett tag till.

Han fortsätter mala på om politik i allmänhet och socialdemokrater i synnerhet. - Lilla flicka, stönar han berusat och slickar sig om mustachen, hur kan du vara politiker, du ser inte ut som någon hårding.

Den högre tjänstemannen från kommunen, som också sitter med vid bordet måste plötsligt hosta väldigt i sin servett.

Sedan vill han tala om vårdnadsbidrag. Och även om jag inte är engelsman och uppfostrad att undvika all konversation om ämnen som rör politik, religion och saker nedanför midjan, så börjar nu även jag få nog.

- Men du, säger tangorabatten, nog skulle ungarna må bättre om mammorna fick vara hemma de första tre-fyra åren. Jag jobbade och slet så min fru kunde stanna hemma ända tills de började skolan.

Ganska omgående förkastar jag de sakliga argumenten om samhällskostnader, kvinnlig hälsa, barns utveckling och skolresultat och kör istället en fuling. Jag håller med:
- Nä, man har ju inte skaffat barn för att lämna bort dem.

Hans ansikte skiner upp som en kräftlykta i augusti.

- Just det, du är ju en vettig tös!

- Mmmm, men du, jag kom att tänka på en sak. Varför skaffade DU barn då? Du kan ju inte ha sett mycket av dem under deras första år...

Men nu lider middagen mot sitt slut, och all ironi är fullständigt bortkastad. Min gentleman till bordsgranne har redan ryat åt servitrisen om flera glaspåfyllningar och nu spelar han ut biologikortet:
- Men se på djuren, där är det ju mammorna som tar hand om ungarna. Det är ju naturens gång!

Med den argumentationen skulle även kvinnomisshandel vara naturligt
. Det var länge oklart om den vita tigerhonan Sasha på Eskilstuna Zoo kommer att överleva attacken från sin partner Brahma, men nu ser hon som tur är ut att klara sig.

Det känns inte som någon idé att ta upp tigerattacken.
Men jag ler inte längre. Jag är ju socialdemokrat.
























Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

onsdag, maj 21, 2008

Thépåsen, lerklumpen och grabbiga arkivet

Ibland är det någon som med sitt bloggande förstör ens eget bloggande. Då blir man sur och känner sig värdelös. Vad är det för idé att blogga om någon annan skriver det man själv vill säga, men mycket snabbare och bättre?

Men den här morgonen, som är en sådan då man böjer sig fram under varmvattenkranen med en thépåse i munnen, fnissar jag tacksamt åt Tommys tankar om Filippa och hennes lerklump (nej, det är INTE Fredrik!) och åt Åsa, som lägger en bloggare i grabbiga arkivet. Sedan läser jag intresserat den här artikeln om sjuksköterskorna, som SSU, MUF, CUF skrivit tillsammans. Bra initiativ, Jytte!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , ,

tisdag, maj 20, 2008

Vad är problemet?

I ett läge då ingen minskad arbetslöshet och inga förbättrade offentliga finanser syns, vi har en finansiell kris som hotar jobb och tillväxt, ja då har vi en statsminister som reser runt på trivselturné och säger att han struntar i opinionssiffror.

Varför kommer jag att tänka på Peking-TV?

- Det är Sveriges problem och inte opinionsproblemen som ska lösas, säger han i en artikel i dagens DN med rubriken "Nöjd Reinfeldt på turné struntar i opinionssiffror". (Underligt nog finns artikeln inte utlagd på nätet?)

Ja, Fredrik, det är jobbigt det där med demokrati, men jag tror inte du helt kan bortse från det faktum att svenska folket dels måste hålla med dig om vad som är Sveriges problem, dels ge dig mandat att testa dina lösningar på dem innan du släpps loss som trädgårdsmästare nästa gång.

Sedan är det ju inte varje dag man blir citerad på Expressens ledarsida. Det är ju kul. Håller med om att LO-familjen borde reda upp sin egen kannibalism innan de ger sig på grupper som de kallar "starkare". Jag har aldrig förstått det där med att ställa grupper mot varandra, i alla fall inte om det är helt uppenbara och orättvisa skillnader i löner eller andra livsvillkor. En sjuksköterska (TCO = "stark grupp") och en undersköterska (LO = "svag grupp") har det rätt lika när studielånet är betalt. Likaså en lärare och en barnskötare. När jag utbildade mig till fritidspedagog tog utbildningen på Lärarhögskolan då 2,5 år, samam sak för lågstadielärare och förskollärare. För att få jobb som barnskötare behövdes bara gymnasium. När jag som nyexaminerad fick mitt första jobb, upptäckte jag att kollegan som var barnskötare t o m tjänade ett par hundralappar mer än jag. Utan studielån att betala. Då var det jag som hade lust att skrika och vifta med röda fanor...

Missförstå mig rätt. Folk får vifta med vilka flaggor de vill. Djurgården, IF Metall eller gammelkommunisterna. Det råder yttrandefrihet i Sverige. Och socialdemokrater är inte och har aldrig varit några inga röda diktatorer.

Och jag tycker lika illa om dem som vårdar en falsk revolutionsromantik och kallar sig arbetare med skit under naglarna när de i själva verket skruvar ihop pacemakers, som om dem som säger att skillnader mellan fattiga och rika enbart beror på det egna handlandet. Lika illa till mods blir jag av dem som betraktar ogynnsamma opinionssiffror som irritationsmoment som stör dem i deras viktiga maktutövande.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

måndag, maj 19, 2008

Meningsbyggnadsfel eller syftningsfel?


I radion pratar Marie Granlund (s) och Jan Björklund (fp) om möjligheterna att enas kring en skolpolitik som inte ändras vart fjärde år. Det är bra. Skolan är en atlantångare som man inte vänder i första taget och skolfolk är luttrade typer som sett ett och annat lagförslag komma och gå genom åren. En välvillig förklaring av lärares tendens att högaktningsfullt skita i nya lagar och regler så fort dörren till klassrummet stängts är därför att de vet att det ändå är nåt annat som gäller i övermorgon.

Men jag är inte riktigt så välvillig. Jag har en annan förklaring också. Förr i tiden var läraren den enda utbildade personen i byn och åtnjöt därför en väldig respekt. Han gjorde därför litet som han ville, efter eget huvud. Ingen annan skulle komma och säga hur han skulle undervisa, i sitt klassrum. Jag tror att den attityden faktiskt sitter i litet grann fortfarande. När dessutom det anrika gamla SÖ försvann och klåparna ute i kommunerna tog över styret över skolan, fanns det ju ännu mindre anledning att finna sig i alla hyss de hittade på. Ungefär så. Översatt på en bussförare blir det absurt: "Nu har de hittat på att jag ska stanna vid den här hållplatsen också, vilka dumma nymodigheter, jag kör förbi istället".

När lärarna däremot kommer överens om en sak, verkligen pratar ihop sig och drar åt samma håll, då blir det resultat. Nyligen skrev Haninges s-kommunalråd Robert Noord tillsammans med kommunens skolchef och en moderat skolpolitiker om hur de lyckats höja kommunens usla skolresultat till nivåer i 9A-nivå bara genom att få lärarna att enas om hur långt man skulle nått i tredje klass. Det borde ju vara fullständiga självklarheter. Men det är inte det. Fortfarande, alldeles för ofta i alla fall, stänger varje lärare in sig med 25 elever i ett rum i 40 minuter och undervisar och bedömer litet som han/hon själv tycker.

Lärarkompetensen och måldiskussionen är därför det jag tycker är viktigast i arbete med att höja den svenska skolan. Inte huruvida man ska ha ett skriftligt omdöme eller ett betygsliknande omdöme i lågstadiet.

Ändå är det detta som de s- respektiv fp-märkta skolpolitikkerna sitter och diskuterar i morgonradion. Sådana hårklyverier hör i min värld mer hemma under syftningsfel, eller möjligtvis meningsbyggnadsfel. Man kanske skulle ge Björklund en lektion i svenska? Nej, allvarligt talat, kan det vara så illa att de i själva verket menar ungefär samma sak här? Nämligen att alla vuxna runt barnen (och barnen själva i takt med ökad mognad) ska ha bra koll på hur barnen utvecklas mot målen? Och att alla vuxna ska vara ense om vilka dessa mål är?

Om det är så, och om det enda de egentligen är osams om är huruvida den där informationen bäst förmedlas i kodform eller i skriven meningsform, ja då borde det väl vara lätt att få borgfred i skolan de närmaste tio åren. Men min gissning är att vi blir tvungna att kalla in Hans Blix...

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , ,

torsdag, maj 15, 2008

Sjuuukt!

Nya moderatledaren för landstinget, Catharina Elmsäter Svärd, är bekymrad. Hon vet inte om hon kommer ha råd att sänka skatten med tio öre nästa år. Det beror ju på hur det går i sjuksköterskornas strejk, säger hon i SvD idag.

För en normalinkomsttagre skulle 10 öre i skattesänkning ge 20 spänn extra månaden. Det räcker till en glass. Eller två kvällstidningsbilagor. Däremot räcker det inte till att köpa privat vård när vårdköerna nu ringlar längre och längre. Förr aåret fick 9 000 pers vänta på vård mer än vårdgarantins utlovade 90 dagar. I år har kön ökat till nästan det dubbla, 16 000 pers.
I budgeten lovar Elmsäter-Svärd 1,5 miljarder i pengökning. Det låter ju jättemycket. en och en halv miljard. Men då ska man veta att det skulle behövas 3,5 miljarder i höjd ram bara för att täcka löner och prishöjningar. I praktiken blir de utlovade miljarderna alltså - en nedskärning!

Att i det läget lystet snegla på skattesänkning, är ett hån både mot sjksköterskorn och deras kamp för anständiga löner och för vanliga skattebetalare. Jag tror att de allra flesta hellre skulle ge den där tioöringen till en gemensam pott som skulle korta vårdköerna och ge syrrorna betalt för den långa utbildning de skaffat sig och det tunga ansvar de har.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

Nytänkande

När socialdemokraterna förlorade valet och satte de sig ner för att tänka om och tänka nytt.
Som allting när en stor rörelse gör nåt gjordes det grundligt och tog tid.
Det blev rådslag ända ut i minsta partiförening.

Samtidigt inne i Regeringskansliet var de nya moderaterna ystra som kalvar på grönbete,
hade storätargille i visthusboden, sänkte skatter och trygghetssystem för brinnande livet.
Mellan tuggorna, spottade de ur sig kritik mot Mona Sahlin, som "inget gjorde".
(När de inte kallade henne för röd diktator eller jämförde henne med nazisterna...)

När så sossarna presenterade 124 konkreta förslag för fler jobb på jobbtoppmötet i måndags,(och inte fler i billigare jobb, som moderaternas havererade jobbpolitik),
ja då kom gnället: "sossarna snackar ju bara om vad ni gjort och vad ni vill göra, men ni gör ju inget".

Samtidigt satsar dessa moderater nu fyra desperata miljoner (4 miljoner kronor!!!!) på en annonskampanj i tunnelbanan där de, jag citerar, vill berätta vad de gjort och vill göra!

Uttrycket "nya moderaterna" förekommer flitigt, och nu börjar jag bli allvarligt förvirrade på det där ordet "nya". Är det ytterligare en omgång "nya" moderater som nu ska lanseras? De som var "nya" i valet 2006, har de blivit gamla nu? Och vad händer med de gamla moderaterna då de som var nya inte är det längre? Hur länge kan man vara en ny moderat? Finns det något bäst-före-datum?

Ja, det finns det verkligen, om ni frågar mig.

Om de får brist på idéer finns det 124 stycken här.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , ,

onsdag, maj 14, 2008

Tillsammans kan vi!

Tänk att företagen så kapitalt missat makten i sociala nätverk. Facebook till exempel.

Men vad ska man ha det till egentligen? invänder många av mina vänner när jag berättar att jag gillar Fejjan. Det är svårt att förklara. Det är ingen nyttopryl, bara en kulpryl. Stressade stadsmänniskor behöver också sina skvaller- och mötesforum. Hinner man inte hänga på torget eller utbyta några ord med grannen över häcken, så finner man på andra vägar. Vi är sociala varelser.

Och man ska inte underskatta kraften i den möjlighet det innebär att snabbt samla många människor kring en gemensam sak. Förr ställde sig agitatorerna i vägkorsningarna på en låda och började snacka. Nu går det betydligt snabbare och smidigare. Att samla ihop en hejaklack till exempel. Varför? För att man kan. För att det är kul. Och ibland även för att uppnå ett gemensamt syfte.

Rörelsen Improve Ewerywhere roade och förvånade då de via nätet uppmanade ett stort gäng människor att ställa sig blickstilla i två minuter utspridda på Grand Central Station. Och i Solna dök en jätteklack upp på Skytteholms IP i påskas för att heja på ett slumpvis utvalt pojklag. Nästa idé kan bli att samla ihop en jättepicknick nånstans i Stockholm i sommar. Än så länge mer performance art än manifestation för nåt speciellt. Men vem vet vad som kan hända i framtiden? I Japan lär en folkmassa på samma sätt ha uppmanats att samlas utanför en elektronikaffär och krävt mängdrabatt, annars skulle de välja en annan butik. Snacka om konsumentmakt.

Men PR-företagen lär inte vara sena att hänga på för att hjälpa företagen att bli lika offensiva i sin kundjakt. Springtime skriver i sitt senaste nyhetsbrev "Dina fans kanske redan samlas digitalt. Har du koll på hur du ska bygga just din klack?"

Själv ser jag gärna fler spontanmanifestationer av typen "Bär rött för Burma imorgon" som på några timmar samlade flera hundra rödklädda till en manifestation för munkarnas kamp mot diktaturen på Medborgarplatsen i höstas.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , ,

Carola presschef på Melodifestivalen?

Uttryck av sexuell natur av två personer med samma kön kan få oväntade reaktioner” skriver chefen för Eurovision Song Contest varnande till Charlotte Perelli och hennes team.

Ja, jo, det är ju sant. Förvisso har en och annan homofob fått tokutbrott genom årens lopp. Och det kan ju vara jobbigt att behöva lyssna till.

Men att försöka dölja uttryck av sexuell natur mellan likkönade på världens största bögfest?!? Det verkar vara ett jobb som inte ens Carola skulle klara, ens med aldrig så kraftigt tungotal. Visst är det skönt med gudomlig auktoritet?
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , ,

tisdag, maj 13, 2008

Kan själv gäller inte jämt

Idag har jag skällt mig hes på lat son, mailat, mailat, mailat, ätit lunch utomhus och frusit, mött ABF, bladat hundratals medlemstidningar och ska snart möta Å och M på uteservering (hutter!), så jag hinner inte blogga. Några som däremot gör det är Käringen mot strömmen som tipsar om studentpresenter till den sparsmakade, Helena skriver om hur mattanterna gjorde henne till vegetarian och Alexandra påpekar apropå vissa ungmoderaters och liberalers odemokratiska läggning att alkohol inte ursäktar ett omdömeslöst beteende. Själv konstaterar jag bara trött att Solnamoderaterna inte ens kan skylla sin bristande värdegrund och sina hatiska utfall på fylla.

måndag, maj 12, 2008

Fler huvudkontor eller fler Subtopia?

Solna fick idag priset ”Sveriges företagsvänligaste kommun” av organisationen Svenskt Näringsliv. Det är förstås bra att Solna är företagarvänligt. Mona Sahlin påpekade idag på socialdemokraternas jobbtoppmöte hur viktigt det är att vi värnar entreprenörer och underlättar för småföretag. Det måste bli lättare att gå från lönearbete och entreprenörskap och tvärtom.

Men vad vi måste bli bättre på i Solna är inte att locka hit ett huvudkontor till. Det spelar mindre roll för Solnaborna om företaget ligger här eller i grannkommunen, för företagen betalar ändå inte en krona i kommunalskatt och vi har redan fler människor som jobbar i Solna än som bor här. Och ju fler kontor som byggs här, desto större krav ställs på infrastrukturen. Och Solna har redan problem med trafikinfarkter var och varannan vecka.

Men det jag framförallt känner att vi behöver bli bättre på, är just det som Mona Sahlin pratade om idag på jobbtoppmötet; att uppmuntra entreprenörskap och småföretag som kan anställa, expandera och exportera. För att klara det behövs det mer än att sälja mark till huvudkontor. Det är förstås bra att svenskt näringsliv tycker att Solna är tillmötesgående med mark och service till företag som vill etablera sig här. Men vad hjälper det att vara företagsvänligast när skolan inte klarar av att ge alla elever förutsättningar att klara studierna? Därför måste vi börja redan i skolan, med utbildning som uppmuntrar nyfikna elever, uppfinningsrikedom och entreprenörskap, gärna i samarbete med alla de storföretag som finns i Solna. Sedan måste vi också hjälpa de små företag som har mer idéer än pengar att växa och bli stora företag, till exempel med såddkapital, inkubatorer och lokaler som inte kostar skjortan. Ett bra exempel på sådana initiativ är Subtopia i Botkyrka.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , ,

Far och flyg

Jag är inte flygrädd, men jag hatar att flyga. Jag gillar att åka tåg men jag hatar verkligen SJ.

Varför? Jag ska förklara. Ta till exempel den här situationen ur verkliga livet:

Du och din tonårsson ska åka Sthlm - Götebor ToR. Tågbiljetterna visar sig gå på hickande 3 800 kronor. Flyget kostar en tusenlapp + flygbussar på inalles 350 spänn. Under halva priset är ett effektivt försäljningsargument, så det får bli flyget, trots urdåligt miljösamvete.

Att resan skulle vara kortare eller bekvämare med flyg är iallafall inget argument. Samma tid som du skulle klivit på tåget mitt i stan, får du först ta en flygbuss en halvtimma, sedan stå i en obegripligt långsam incheckningskö, därpå genomgå en idiotisk säkerhetskontroll med slumpmässig kroppsvisitering, sedan vänta på hårda designade stolar i över en timme (självklart är planet en halvtimme försenat). Därefter själva flygresan, som tar en timme och så flygbuss i ytterligare en dryg halvtimme. På tåget hade denna tid kunnat spenderas i en åtminstone halvskön fåtölj, där ingen haft synpunkter på hur du ställt in stolsryggen, armstödet eller brickan framför dig.

Varför, varför, varför har svenska folkets gemensamt ägda företag fått storhetsvansinne och tokhöjt priserna mitt i brinnande klimathot? Dags för nya ägardirektiv kanske?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , ,

torsdag, maj 08, 2008

Vi har vår i luften - var har ni er?

Nu drar jag på partyhelg på Sveriges framsida. Bloggpaus till på måndag.

Den här bilden från Götaplatsen illustreras väl lämpligen med den gamla vitsen

"Vi har vår i luften. Var har ni er?"


Och här är en länk till några andra bilder, där bakgrunden...hm, vad ska man säga... spelat viss roll för helhetsintrycket... (Tack John för tipset!)


Och så ett litet mer allvarligt P.S:
På onsdagens Råsundaderby mellan Djurgården och Hammarby var det stort tumult och skadegörelse på södra läktaren med sönderslagna kiosker mm. Bilar utanför stadion fick också skador. Polisen är bekymrad över att supportrarna trissar upp våldsnivån mer än tidigare.
Ny länskommendering för polisen blir det på söndag på AIK - Malmö FF.
Solna stad beställer en extra väktarbil till skolor, Charlottenburg och Kruthusbacken.
Solnaborna betalar. Igen.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

Hur är det med värdegrunden, moderaterna?

[UPPDATERAD]

De som läste min blogg 1 maj vet att jag vill reformera arbetarrörelsen och dess högtidsdag. Det står jag för, och det betyder inte att jag inte tycker om första maj, tvärtom.

En som däremot tycks bära på avgrunder av hat mot denna dag är Henrik Kelfve, moderat kommunalråd i Solna. På sin blogg går han så långt att han till och med jämställer socialdemokrater och nazister:

"När de populistiskt ställer grupper mot varandra (rika och fattiga) är det samma taktik som Hitler använde (arier och judar). De hävdar att den enas elände beror på den andras framgång och inte på det egna handlandet."

Den unge liberalens hitlerhälsning mot SSU:are på Uppsalas valborgsfirande har kallats ett barnsligt försök till skämt, men här snackar vi om
- en vuxen man
- som är kommunalråd
- sitter i kommunstyrelsen
- är högsta ansvariga skolpolitiker
- och bloggar under Solnas Stads vapen!

I inlägget kallat Röda ledare, ställer han i bild och text Mona Sahlin sida vid sida med nazister, fascister och kommunister. Förutom den enkla invändningen att det är fullständigt bottenlöst historielöst, så är det djupt oetiskt och kränkande.

I ljuset av det är det ironiskt att Skolverket i sin stora inspektion av Solnas skolor nyligen kritiserade kommunens sätt att sköta skolans värdegrundsundervisning.

Men om inte kommunens högst ansvarige skolpolitiker, ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, beter sig etiskt och respektfullt mot sina medmänniskor är det kanske inte underligt om det brister i signalerna till skolan om att värdegrundsarbete är viktigt...

Sedan tidningen City ringt till Henrik Kelfve och ställt frågor, har han tagit bort delar av sitt kränkande inlägg. Därför fungerar inte länken här ovanför längre. Men här är en skärmdump av originalet: (Klicka på bilden för att förstora den.)




Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

tisdag, maj 06, 2008

Korkat, kortsiktigt och kontraproduktivt

Och nu till nåt seriöst. Här är litet fakta som sparkar.


Detta är ett diagram som visar storleken på utbildning och universitetsforskning ut i förhållande till BNP i regeringens vårbudget:
Källa: prop. 2007/08:100, Bilaga 3. Analys av utgiftsutvecklingen 2000-2011, sid 6

Det är absurt att vi i en period av tillväxt ska satsa MINDRE på skolan. För trots att pengarna rullar in har vi en arbetslöshet som aldrig har varit så här hög under en högkonjunktur förut. Det är Anders Borg smärtsamt medveten om. Inga av de partiboksekonomiska uträkningarna har stämt och Borg måste nu räkna med minskad tillväxt. Samtidigt måste han fortsätta leverera utlovade skattesänkningar till sina moderata väljare.

357 miljarder. Så mycket planerar han att dela ut under 2006-2011, mest till dem som tjänar mest och lika mycket går därmed vår gemensamma sektor miste om. Allt enligt Anders Borgs egna beräkningar (prop. 2007/08:100, sid 105f, KI, Analysunderlag, mars 2008).

Då är det klart att det inte blir några pengar över till satsningar på skola och forskning. Då förstår man bättre diagrammet här ovanför. Samtidigt skriker konjunkturinstitut, OECD-rapporter, länsarbetsnämnder och fan och hans moster på mer och bättre utbildad arbetskraft. Senast idag stämde Handelskammaren med sin Stockholmsbarometer in i de alltmer desperata ropen på utbildad arbetskraft.

Korkat, kortsiktigt och kontraproduktivt.

På det lokala planet ser det lika illa ut. På Solnas budgetberedning i förrgår flaggade den moderatledda majoriteten för en budget som nästa år ger ännu mindre pengar till skolan, trots att Skolverket givit kommunen svidande kritik för sitt sätt att sköta skolan. En tredjedel av eleverna går ut nian utan godkända betyg, elever får inte det extra stöd de har rätt till, och de styrande har varken koll på läget eller en plan för att lösa problemen. Du som inte känner till Solna undrar förstås om det är en fattig kommun? Svaret är nej, det är en Sveriges rikaste, med miljarde rpå banken och en skyhög soliditet. Men vi har Sveriges lägsta kommunalskatt, och det kostar.

Naturligtvis måste mer än pengar till för att lösa problemen med bristande utbildning, men det spelar roll om man satsar eller skär ner. Från högerhåll försöker man alltid komma med argumentet "mer pengar hjälper inte". Men har ni tänkt på att det alltid bara gäller den offentliga sektorn, aldrig den privata. Mer pengar till företag, mer vinster, mer utdelning, mer privata investeringar, det ska fixa tillväxten… Jag har iallafall aldrig hört någon högerideolog prata om att mindre pengar till näringslivet skulle ge mer incitament och kreativitet för utvecklingen i samhället.

Tack ETC för inspiration!
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , ,

söndag, maj 04, 2008

Reklam man blir glad av

Den moderatstyrda regeringen fegade ur och det blev ingen lag mot könsförnedrande reklam. Men konsumentmakten kan ingen ta ifrån oss. Efter att ha sett den här snygga, inte ett dugg trådsmala modellen så handlar jag till exempel gärna på Stadium!

Andra plus idag:
Arnes och Jörgens fina balkong
Solen och värmen
Thom Ka Gai-kycklingen
Sonens kommentar på mina anklagelser om det skitiga kök han lämnat efter sig: "Jag kan inte säga att jag känner igen mig i den beskrivningen"

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , ,

torsdag, maj 01, 2008

För första maj i tiden!

Kanske var jag för kontroversiell förra året, för i år är jag inte inbjuden att tala på något första-maj-arrangemang. Skönt ostressad sitter jag därför vid frukostbordet och har sovmorgon.

Passar på att surfa runt och leta efter tecken på förnyelse i partiet. I Växjö tycks någonting ha hänt. Demonstrationståget har bytts ut mot Familjedagar. Ombudsmannen säger: Det handlar om att samlas och prata politik.

Därför skulle det göra mig varm - i dubbel bemärkelse - att delta i Upplands Väsbys första maj-firande inomhus, med samtal med diverse kloka och intressanta personer över en tallrik god soppa och litet trevligt gitarrplink i bakgrunden.

En sak är säker. Nytänkande krävs, annars blir det som i Kopparberg.

En liten sifferlek som manar till eftertanke:
Hade lika många människor samlats i Stockholm idag, som det gjorde 1890 när Branting talade på Gärdet, så hade det inneburit halva medlemskåren.

De där 50 000 människorna på Gärdet var förstås till största delen icke-medlemmar. Tänk dig nu tanken att det idag samlades 50 000 nyfikna supportrar på Norra Bantorget för att lyssna till Carin Jämtin och Thomas Östros. Inte så troligt, tyvärr.

Det enda jag hört mina icke-socialdemokratiska vänner vilja demonstrera emot denna första maj är att två helgdagar på nåt mysko sätt lyckats blir en, eftersom Kristi Himmelsfärdsdagen och 1 maj sammanfaller. (Ett ovanligt fenomen som förklaras här)

Nu har de glesa demonstrationsleden knappast nåt att göra med ifall det är helgdag eller ej. Det är faktiskt inte mer än 70 år sedan 1 maj blev en röd dag i almanackan. Och det hade som sagt genomförts en del rätt mäktiga demonstrationer även före 1938... De arbetare som lyckats ta sig ledigt då, förlorade hela sin dagsförtjänst.

Nej, snarare är det väl så att ledigheten gjort att folk passar på att få sig en långhelg på landet, även våra egna förtroendevalda. Och det tycker jag de gör rätt i, om det bara känns som en plikt att demonstrera.

Plikt att demonstrera - ni hör ju själva hur idiotiskt det låter. Rena Nordkorea. Ändå vet jag att flera sossar resonerar just så. Something is rotten in the state of Rome....

Aftonbladets ledare
resonerar klokt om folkrörelser och socialt kapital idag. Ska vi utveckla det, och därmed demokratin, så krävs mer än stora åskådarskaror som lyssnar på ensamma talare, hur kloka och bra de än är. Det är socialdemokratin själv som fostrat välutbildade, starka och sunt kritiska medborgare som säger ifrån om det är nåt de inte gillar. Då åker de till landet istället för att gå i första maj-tåget, och det gör de i så fall helt rätt i.

I Solna startade vi vid gårdagens Valborgseld en kampanj byggd på sms-dialog med elever och föräldrar om hur Solnas hårt kritiserade skolor kan bli bättre. Sms:a kan de ju göra från landet också. Och jag kan svara från min plats på Norra Bantorget!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , ,