måndag, oktober 24, 2011

Synd att den korvgubben inte är skriven i Solna

I förra veckan träffade jag två män med stora visioner. - Detta är den nya oljan! sade, nej skrek, den norske hotellmiljardären Petter Stordalen när han tog första spadtaget på jättehotellet vid Swedbank Arena i Solna. Erik Paulsson, också miljardär och pappa till hela Arenaprojektet, höll med och prisade det goda samarbetet med Solna stad. Som Stordalen sade: "En dag kommer oljan att ta slut, men Solna och Swedbank arena kommer alltid att finnas kvar". Se YouTube-klippet här.

Sett mot bakgrund av Solnas 25 procentiga ekonomiska ansvar för driften av arenan, klingade de orden lätt olycksbådande. SVT har gjort en granskning av de två stora arenaprojekten i Solna och Stockholm, där arenaekonomen Dan Persson på Idrottens Affären sammanfattar läget i en enda mening: -Det saknas sju-åtta miljoner stockholmare för att de ska bli lönsamma.Inget fel på stora drömmar, det var de som en gång byggde landet, och de saknas verkligen i politiken idag, på båda sidor.

Jag gillar spektakulära byggen, men inte om de sker på bekostnad av dagisplatser. I helgen diskuterade vi Solnasossar stans budget för nästa år. Stig Malm, The Man of Immortal Oneliners, sade: - De styrande klarar att bygga en arena för 60 000 pers, men inte dagis åt 400 ungar.

Min något mer lågmälde politiske sekreterare Erik, som alltid har konstruktiva idéer, sade:
- Man kanske kunde göra om arenan till ett jättestort dagis när den gått i konkurs? Det finns ju en skyddad grön gård i mitten också!

Själv gillar jag moderna byggen, höga hus, mötesplatser som hotell och har de en schysst Sky Bar högst upp är de alldeles oemotståndliga. Det sade jag också när Erik Paulsson frågade mig vad jag tyckte vid korvstunden det bjöds på efter spadtaget, och tillade: - Och vet ni vad det bästa av allt är? Att det inte är vi som betalar den här gången!

Hotellet står i motsats till arenan på egna kommersiella ben. Jag kommer sitta där i skybaren, bli berusad av utsikten och undvika att tänka på arenans driftekonomi.

Men vadådå? Är det inte en massa positiva bieffekter med arenor som gör att kommunen tjänar på att gå in med pengar? Jo, även om det främst gäller för småkommuner i glesbygd så är det för regionen som helhet bra med satsningar som drar turister och företag, för det skapar jobb och tillväxt. Men inte som enskild kommun, inte med hjälp av skattepengar och definitivt inte när två kommuner kappbygger två jättearenor några kilometer ifrån varandra. Man tar sig för pannan. När ska småpåvarna lära sig samarbeta om invånarnas resurser?

För att det ska löna sig för oss gäller det förstås att korvgubben och pubägaren deklarerar sin inkomst och bor i Solna. Företagen själva betalar som bekant inte en krona i kommunalskatt, det gör bara kommuninvånarna. Petter Stordalens röst bröts när han berättade att hotellet skulle förse arenan med all mat, hur han skulle ta sig in i Guinness rekordbok genom att servera 65 000 arenabesökare korvar. "Det är fler än vad Jesus klarade av!" Synd att den korvgubben inte är skriven i Solna, tänkte jag och slickade litet senap ur mungipan.

Professorn i idrotts- och turistekonomi Brad Humphreys vid University of Illinois har studerat teorin "If you build it, they will come … with wallets bulging, eager to exchange greenbacks for peanuts, popcorn, hot dogs and beer..." och kommit fram till deprimerande resultat:
Our conclusion, and that of nearly all academic economists studying this issue, is that professional sports generally have little, if any, positive effect on a city’s economy”.

Det är bara att räkna, som Dan Persson säger.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Tänk, det lät som Salminen var lite sur och trött på dig....

Anonym sa...

Bra skrivet och även utmärkt medverkan i Studio ett idag! Du lyfte nivån, verkligen. Heja!

Solnabo

Anonym sa...

Tänka sig att jag som moderat håller med dig. Nationalarenan kommer att gå med förlust. Det finns inte så många evenemang som kan genomföras i Solna att det går ihop. Lägg till det AIKs drömmar om en egen arena i Sundbyberg. "Heliga enfald" som min gamla kristendomslärare i Solna brukade säga.

Anonym sa...

Eurokrisen. Det är ju så uppenbart vad som måste göras: släpp inflationen loss!

Följder:

1. Krisländernas offentliga finanser förbättras genom den dolda beskattningseffekten.
2. De interna skulderna smälter bort.
3. Vi får en negativ realränta vilket stimulerar ekonomin.
4. Euron försvagas vilket stärker hela Europas konkurrenskraft och ger sysselsättning.
5. Genom skiljaktiga inflationsnivåer utjämnas konkurrenskraften Euroländerna emellan till följd av välbehövliga interndevalverngseffekter.

Och så enkelt är det.

Men varför i hela friden GÖR man inte så!?

Pga prestige, dogmatism och falsk ideologi. VANSTYRE, kort sagt. Ett helt idiotiskt vanstyre. Så illa är det.

DENNA SIDA UPP!

Henry Kallioniemi sa...

Den "falska ideologin" är ju grundlag i EU. Att hålla en låg inflation är huvudmålet för centralbanken inom Euro-området. Så även för Sveriges Riksbank. De demokratiska organen såsom Riksdag och Regering är bakbundna.
De är tyvärr inte bara de "idioter" som röstat för dessa regler som drabbas.