Nu har dagen blivit nåt helt annat. Politiska partier är inte välkomna, bara de styrande får stå på scenen och dela ut pris och hålla tal. Ett utvalt antal föreningar och företag får ställa ut eller ha bord, men t ex kyrkan är inte välkommen. En förening för hemlösa jag pratade med har hittat ett sätt att ta sig runt reglerna: Om de betalar för att hyra ett loppisbord, kan de snika med litet info om sin verksamhet med hjälp av broschyrer på bordet etc.
På stadens hemsida utlovas "dialog med stadens representanter" men eftersom politiken är bannlyst måste dessa "stadens representanter" vara några andra. Kanske är det de här sponsorerna och "samarbetspartners" vars loggor man hittar i fyrfärg på reklamfoldern för Solnadagen:
PEAB, Arenastaden, Swedbank Arena och Fabege.
Byggföretagen får du alltså träffa och ha en dialog med, men inte politikerna, framförallt inte oppositionen (Jag gissar att de styrande ändå kommer äntra scenen för litet tal och priser). Och inte de riktiga samhällsbyggarna; föreningarna och de andra ideella organisationerna. Om du inte råkar tillhöra någon av de utvalda förstås, de med goda kontakter in i stadshuset.
Hej då folkrörelse- och föreningssverige. Välkommen till en skön ny värld.
Läs även andra bloggares åsikter om Solna, folkrörelser, demokrati, folkrörelsedemokrati, politik, socialdemokraterna, Solnadagen, öppenhet, transparens, påverka, tyck till, samhällsengagemang, samhällsbyggare, byggföretag, Nationalarenan, Swedbank Arena, PEAB, Fabege, Arenastaden, förtroendevalda, demokratibrist, medborgare och annat intressant
1 kommentar:
Jag tror Solnadagen blir trevlig oavsett politiker och byggföretag. Bara vädret är hyffsat.
Skicka en kommentar