tisdag, maj 25, 2010

Först en kalldusch, sen halkar man på tvålen

De e mycke nu, mellan hägg och syren. Då är det tur att Calle skriver!
"Fullmäktige i Stockholm klubbade igår detaljplanen för området där den nya Stockholmsarenan ska ligga. Redan i höst kommer första spadtagen att tas, och invigningen kommer ske december 2012.

Jag kan tänka mig att det fanns en och annan borgare i Solna som ända in i det sista hoppades att något underverk skulle ske, att nån skandal - det är ju populärt när det gäller arenabyggen - skulle glida upp och i vart fall fördröja hanteringen. Chanserna för att stackars Solna får en dyrbar kvarnsten om halsen ökade därmed dramatiskt. För det spelar ingen roll vem som äger en sån arena - dess skugga kastas långt längre än till tomtgränsen. I synnerhet när man tänkt sig skapa nån slags jättegalleria i anslutning till Nationalarenan ( och samtidigt ta död på nuvarande Solna Centrum).


Men stora arenor fordrar hemmalag. Stockholmsarenan kan få två, ja till och med tre om nu AIK envisas med att inte vilja betala jättehyror till Svenska Fotbollsförbundet. Nationalarenan kan få...noll? Och kanske får förlita sig på tio Madonnakonserter om året.....


Man funderar på vilka synvillor (m)ajoriteten i Solna hade - att de skulle husera ett europeiskt topplag, och ett landslag med prenumeration på slutspel? När alla vet att den bästa svenska fotbollen spelas i andra ligor. Den bästa fotbollen i världen är bara en knapptryckning bort, och då känns knappast harvande i underkant av allsvenskan ett riktigt dragplåster. Publiksiffrorna sjunker i allsvenskan, mitt eget älskade Gnaget har gjort en djupdykning som borde rendera avhandlingar om gruppdynamik och kollektivt misslyckande, landslaget får se VM på TV, och i Solna kan vi nog se fram både mot ökad trafik och högre kostnader.


Den verkliga vinnaren är naturligtvis PEAB, som får bygga både Swedbank Arena i Solna, och Stockholmsarenan"


4 kommentarer:

Maria sa...

Hej Johanna!

Idag på Nyheterna så påstår dom att trafiken har minskat i innerstaden pg a tullavg. Du har ju lagt som förslag att det skulle vara i Solna också, om S vinner i höst står ni fast fortfarande att för det beslutet. Är så tröööt på denna trafik i Solna, det ska ledas runt inte igenom.

Ha det bra!
Maria

Johanna Graf sa...

Jajamen, och vårt förslag om genomfartsavgifter är dessutom bättre än de vanliga tullavgifterna! Det är bara de som använder Solnas lokala gator för genomfartstrafik som skulle behöva betala med vår (S)olnamodell. Inte de som åker hem, eller till jobet eller för att handla eller besöka Solna. De första (genomfartsbilisterna) åker sannolikt över två gränsportaler inom en halvtimme, medan de senare (boende och besökare) sannolikt inte gör det. Så sållar man ut dem som behöver betala och de som inte behöver det. Bra va?

Maria sa...

Det låter kanon! skulle man kunna ordna det här omgående, eller tar det flera år att genomföras :)

Maria

Johanna Graf sa...

Det går ganska fort, förutsatt att partierna står fast vid den grundlagsändring de är ense om ska genomföras efter valet, oavsett regering!