onsdag, februari 10, 2010

En ding, ding, ding värld


Det var Skyll dig själv-mentaliteten som en gång fick mig att bli så arg att jag tog steget in i politiken i början av 90-talet. Nu är den här igen, med förnyad styrka. I slutet av 80-talet föddes yuppien och ledordet var "sköt dig själv och skit i andra". I mitten på 00-talet lyckades Reinfeldt och hans ingenjörer bakom "de nya moderaterna" sätta i svenska folket att "de andra" fuskade och simulerade, medan "vi" som jobbade betalade "kalaset". När det sedan motbevisades, var det redan för sent. Vi-och-dom-uppfattningen hade framgångsrikt cementerats. Det gjorde det nämligen lättare att sova på nätterna för alla som fått skattesänkningar på bekostnad av de gamla, sjuka och arbetslösa.

Båda gångerna följdes egotrenden av en ekonomisk kris. Och som alltid var det de med störst revor i sitt social trygghetsnät som föll först och hårdast. Ungdomarna som inte fått in en fot på arbetsmarknaden, de utan högskoleutbildning, de med sämst språkkunskaper, de gamla med låg pension, de sjuka och de i glesbygd, de som förlorade jobbet när industrin lade ner.

"Vi" kan välja att fortsätta påstå att de är en särskild sort, viljelösa, lata, som får skylla sig själva. Men jag tror det blir dyrt för alla, även dem som tror de står på "vi"-sidan mot några slags "dom".

Ett aktuellt exempel är moderaternas ovilja att förstå varför rena sprutor åt narkomaner är en bra affär, även för deras egna renskrubbade döttrar och söner. I början drabbas bara "dom", de orena och oförsiktiga. Men när den väl får fart känner smittspridning inga klassgränser. Egentligen känner jag en djup motvilja mot att behöva resonera ur detta ego-perspektiv. Men i en tid då empati och medmänsklighet verkar lika ute som räkcocktail och färsfylld paprika, så kanske det är nödvändigt att tala ekonomiska för att folk ska förstå: DET BLIR DYRT FÖR DIN UNGE OCH DIN VILLA OM VI INTE HJÄLPER DEM SOM KNARKAR. DET BLIR LÄGRE SKATT OM VI STÖTTAR KNARKARNAS BARN REDAN PÅ DAGIS ISTÄLLET FÖR ATT LÅTA DEM GÅ OM NIAN.

I slutet av 80-talet jobbade jag med socialt förebyggande arbete för barn och ungdomar. Jag var stolt och glad över det arbete vi utförde i socialtjänsten, skolan och fritidsverksamheten. Jag såg hur relativt små preventiva insatser kunde kompensera för stökiga hemförhållanden. Jag märkte vad kontinuitet och stabila vuxenkontakter kunde göra för oroliga barn med dålig självkänsla. Sedan kom 90-talskrisen, och vi blev färre och färre anställda som kunde läsa den där sagan, ge den där extra kramen eller lästräningen. Samtidigt stängde kollo och fritidsklubben, teaterbesöken drogs in, avgiften till musikskolan höjdes, stadsdelsbiblioteket lade ner och kuratorn kom bara varannan torsdag. Och klassklyftorna, som under några decennier på 1900-talet faktiskt minskade dramatiskt, började återigen vidgas. Var jämlikhetssträvandena bara en kort historisk parentes? Alla som tror på sköt-dig-själv-och-skit-i-andra: Sätt på TV3 hemma i ditt Gated Community, ta en drink till och bläddra litet i Klick-bilagan.

Men begrunda Ulf Lundell, när han i låten "Upp!" sjunger:

"...Vi byggde ett samhälle där vi skulle slippa behöva varann, vi är på väg att lyckas. Tomheten är monumental. Vi drömde om en bättre värld, den blev sämre..."

och annat intressant

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Jag blir glad av kloka tankar. Arg när jag tänker på att empati ersätts av "egomani" Hälsar Erika

Spiff sa...

Visst! Östblocket hade också sina barder och trubadurer som sjöng deras lov. Men hur blev det?

Planekonomi fungerar inte. Inte i Sverige och inte någon annan stans heller!

Socialism är planekonomi "light", bara lite mindre än kommunismen, och har heller aldrig fungerat i praktiken.

Klåfingriga politiker kan inte starta och driva företag, de gör inga uppfinningar och de är inte entreprenörer, kort sagt, de skapar inga jobb!

Däremot kan de skapa juridisk och ekonomisk stabilitet och förutsättningar för utbildning, företagande och bygga bra infrastruktur.

Men vad gör ni och era samarbetspartners?

-Gör upp med flumet i skolan... Nej!
-Gör villkoren för företag gynnsamma? Nej, tvärtom med alla arbetsmiljö lagar och t.ex. LAS (och då menar jag inte att de inte behövs, bara att det gått för långt i Sverige...)
-Bygger vägar hamnar och flygplatser för att göra alla företag i Sverige tillgängliga? Neeej, tvärtom vill ni straff beskatta trafiken och flyget vilket bara kommer drabba Svenska företag. De andra skarattar bara!
-Gör det lönsamt att utbilda sig? Nej du...
-Skapar förutsättningar för folk att spara och tjäna pengar om man jobbar extra eller är driftig? Tjenare!

Kort sagt. Ni och era samarbetspartners vill begränsa, beskatta, styra och lägga miljöavgifter på snart sagt allting. Företag, människor och nöjen.

Vad skall vi leva av i Sverige när företagen flyr?
Vårda varandra och diskutera genusvinklar på sjukskrivningar och utanförskapet?

Jeeez! Vakna upp!

Christer Eriksson sa...

Så många ord spif och bara samma gamla nyliberala dynga, suck

Spiff sa...

Frihet från förtrycket, broder:)
Det socialistiska oket är tungt att bära även för de upplysta...