fredag, juli 03, 2009

Har du försäkring om du trampar snett i sommar?

I posten ligger två erbjudanden till mig. Två färgglada broschyrer med blommor på. Det ena är från mitt Försäkringsbolag som skriver: "Under sommaren är vi mycket av den lediga tiden ute tillsammans med våra vänner och barn. Vi sparkar fotboll i gräset, cyklar eller leker på stranden. Hur lätt är det inte då att till exempel trampa snett och göra illa knäet"...

Jag känner hur solen går i moln och åskan mullrar där i bakgrunden.

Men så kommer erbjudandet: "Med vår Sjukvårdsförsäkring, Sjukvård Direkt, blir du snabbt omhändertagen och behandlad och slipper långa vårdköer."

Hjälp! Vad händer om jag INTE köper Sjukvård Direkts försäkring? Får jag stå i långa vårdköer med mitt snedtrampade knä då?! NÄÄEEEJJJ, jag vill inte behöva köpa sådant här!

Med ett trotsigt knyck sliter jag upp det andra brevet. Det är från mitt fackförbund som erbjuder mig "Inkomstförsäkring - en trygghet i kristider". Vad är nu detta? Jo, läser jag, det är helt enkelt en försäkring som garanterar att man får ut 80 procent av sin gamla lön om man skulle bli arbetslös. Men... var det inte det a-kassan skulle försäkra för? Oups nej, den tryggheten försvann ju med den borgerliga regeringen!

Men med fackets extraförsäkring "riskerar inte en eventuell arbetslöshet att bli lika privatekonomiskt förödande som om man bara omfattas av a-kassa", skriver min fackordförande i brevet. Jag blir inte alls lugn. Jag blir alldeles kall.

OK, medlemmarna i just detta fackförbund kan ju sova lugnare på natten. Men vad händer med dem som inte är medlemmar i ett fattigare fackförbund, eller inte är medlemmar i något fackförbund alls?

Denna förut så självklara del av den svenska välfärden är numera så väck att det betraktas som en revolutinerande reform och Mona Sahlin får stora applåder när hon säger att socialdemokraterna tänker införa en a-kassa värd namnet - som ger 80 procent av lönen för 80 procent av inkomsttagarna i Sverige - om de vinner valet nästa år. Men tills vidare får bara de som är med i vissa fackförbund som teckat en sådan försäkring för sina medlemmar sova gott om natten.

Akta dig för att trampa snett i sommartider och kristider!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl inte rimligt att alla är försäkrade för precis allt utan att betala premien!?

Varför skall den som inte arbetar alls ha 80% lön när de flesta familjer väljer att arbeta 75% till 75% lön någon gång under arbetslivet för barnen eller sig själva.

Era krav är inte rimliga, utan att den enskilde väljer att betala in en premie för just detta!

Zimpel sa...

Vad hjälper den att betala in till försäkring, se bara på försäkrings-kassan som man betalat in hela sitt lid...och än idag som sjuk. Där spelar de "rysk roulett" på sjuka"människors! liv!
Sjuka blir utjagade ur det enda system som skulle vara den trygghet man hade när det inträffade. Nu har det inträffat, jag är sjuk och jagad, sedd som "fuskare" av alla som går med skygglappar och tror på allt media, Husmark&co uttalar sig om. Vi sjuka blir sjukare och än dyrare för samhället. De som inte orkade leva på ingenting, de valde ta sitt liv. Så, vad ska man med försäkringar till? Läs allt, aven de finstilta... de kommer hitta något som gör att den som redan är sjuk hade detta före och då beror så ett brutet ben på att man tidigare varit sjuk. Eller så illa att den försäkring man tagit inte gäller för man inte haft den för att man blev sjuk innan 2 år gått. Jag har en sådan som jag betalat men den gäller inte mig... Visst man har ju en livförsäkring som jag inte kommer ha nytta av då jag är död.
Liver är sjukt rättvist i dagens samhälle, de bara skor sig själva, trots detta är jag en RESURS, bli medlem du/ni med
RESURS Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället
Mvh En Zimpel resurs,ning.com

Magnus Persson sa...

A-kassan har aldrig varit en "självklar" (ditt ordval!) del av den svenska välfärden, det är nämligen helt frivilligt att vara medlem i en a-kassa (utom räkningen då, som till största delen finansieras via skatterna). Enda undantaget är grundersättningen från Alfa-kassan, som ligger långt under de nivåer som brukar användas i debatten av riksdagspartierna, oavsett beteckning.

Och så vitt jag vet, så tycker sossarna att det ska förbli så? Det är i varje fall mitt minne av hur (s) reagerat på borgerliga förslag om att göra a-kassan obligatorisk...

Mattias Lönnqvist sa...

Men vilket skitsnack; det var inte den borgerliga regeringen som "tog bort" ersättningsnivån på 80%.

Fakta är att a-kassan aldrig erbjudit alla 80% och det finns inget parti som menar att så ska vara fallet heller.

Själv fick jag ut mindre än 50% när jag var arbetslös under IT-kraschen (du minns; då den socialdemokratiska regeringen hjälplöst såg på medan arbetslösheten växte katastrofalt inom IT- och Telekom-branschen) och då var inte inkomstförsäkringar särskilt vanliga (och kostade för mycket eftersom man blev tvungen att ordna dem själv)

Anonym sa...

Vilken fin blogg du har.

Är du trött på att samla poäng på olika gratissidor som ändå bara leder till presentkort?
Gör som jag och registrera dig här: http://www.woopa.se/?ref=Linerulla och tjäna pengar istället.
Jag har varit med i 4 dygn och kan redan nu plocka ut över 1100 kronor.
Det bästa är att det inte spelar någon roll om man är 14 eller 40, alla kan tjäna pengar här.
Har du några mer funderingar är det bara att lämna en kommentar i min blogg http://metrobloggen.se/13579