måndag, februari 02, 2009

Vi behöver inga Potemkinkulisser

Ett parti med självförtroende, som gjort hemläxan och gjort sig av med självgodheten. Så skulle jag vilja sammanfatta helgens framtidsdagar i Västerås. Om det inte vore för en liten detalj.

Det finns en slags ängslig trendkänslighet som inte skulle behöva finnas där. Ett räddhågset imageeffektsökeri. Ta bara den där åhörarläktaren som ställts upp bakom Mona Sahlin när hon höll sitt tal på Stora Torget. -Obama höll aldrig ett tal utan att det syntes massor av folk bakom honom, förklarar en partist för mig när vi står där i kylan och väntar. Det 20-tal utvalda lokala partimedlemmar som sitter uppflugna på den där lilla läktaren ser få och frusna ut. Med all säkerhet missar inte en enda TV-kamera att filma utanför den lilla rektangeln, som i mina ögon allt mer framstår som en Potemkinkuliss. Varför? Det är ju så onödigt! Att vara just vanlig, umgås med folk av alla slag och lyssna är ju en av hennes absoluta paradgrenar. Hon behöver inte, som "mannen-som-pratar-med-vårdbiträden" , Reinfeldt, gå ut i media och försöka sätta bilden av att "jag går sida vid sida med folket". Hon har alltid gjort det, och kommer nog aldrig att sluta med det.

Vi är över 100 000 medlemmar, och skulle säkert kunna vara 100 000 till om vi bara tog mod till oss och frågade en vän. Gladast vinner, inte ängsligast.

Ikväll ska jag har oligt på Bloggalan på Nalen, där Stora Bloggpriset delas ut.

Fler som bloggat om framtidsdagarna: Eva-Lena Jansson om en otrolig historia om Hembiträde Sökes, SSK-bloggen, Fredrik Lundh, Hannah Bergstedt , Anders Nilsson, Arvid Falk, Laakso, Löwdin, Alesia Goncharik, Brockman , kulturbloggen , Rasmus Lenefors , Högbergs tankar , Monica Green

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Alexandra Einerstam sa...

Du har så rätt - Sahlin har alltid gått med folket. Det är dessa förbaskade spinndoktorerna som sätter griller i huvudet på henne!

Vi ses ikväll på bloggalan!

Morfar Lasse sa...

När jag fått lite distans till Mona utspel och kikat på kommentarer kring dagarna i Västerås med en blick framåt. Slår det mig att det största misstaget är att inte agera svenskt och enligt idealen för rörelsen.

-Vi måste våga stå fast vid våran syn på demokrati och rättvisa.
-Vi måste låta folk känna delaktighet i arbetet.
-Vi måste våga vara svenska socialdemokrater!
-Vi måste fortsätta att vilja!

*Partiet måste sätta människan i centrum!
*Partiet måste börja "prata" i första person pluralis -VI

Monas ord borde ha varit

Vi vill!
Vi kan!
Vi törs!

Anonym sa...

Mååna är och förblir en patetisk, obildad medelväg utan fart och riktning!
Och Ohly kommer att bli alliansens absolut bästa valarbetare före henne!

Anonym sa...

Andreas Lundstedt "hyllades för att ha kommit ut som HIV-positiv". Vad är det för en merit!?!? Så djävla äckligt.

- Peter Ingestad, Solna