onsdag, december 13, 2006

Om folket inte har bröd, varför äter de inte bakelser?

Igår pratade politikerna i gymnasienämnden i Solna om att köpa in en webbaserad skolportal för bättre information mellan lärare, elev och hem. Frågan kom upp om hur man skulle nå föräldrar som inte hade dator hemma. Även om de flesta har datorer numera, så finns det de som inte har det, eller som har gamla och dåligt fungerande datorer. Kanske någon släktings avlagda, som man aldrig riktigt förstått sig på eller lyckats koppla upp mot nätet.

Det var en verklighetsbeskrivning som en moderat i nämnden inte kunde förstå. Han - för det är naturligtvis en han - är en sådan där fyllig typ närmare femtio, väl paketerad i en dubbelknäppt blazer med guldknappar. Till detta klackring och manchettknappar, också dessa i guld. Argt utbrast han:

- Jamen alla har väl datorer nuförtiden. De kostar ju bara några tusen. Och har man ingen, så är det väl bara att spara in litet på chipsen och köpa en!

Varför får jag sådana associationer till Marie Antoinette?

P.S. Ledamoten som överhörde denna konversation har själv ingen dator hemma. Därför blev jag ombedd att berätta historien.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Och de har gjort det svårare för folk att skaffa dator också genom att avskaffa förmånsgrejen.

Anonym sa...

Kul att någon lägger märke till att jag är ok klädd. Johanna är själv ofta väldigt snyggt stylad. Parant och attraktiv. Så´nt gillar jag.

Anledningen till att Johanna får associationer till Marie Antoinette är förmodligen att hon lever kvar i början på 90-talet då dator och internetanslutning hemma var en ganska dyr och komplicerad historia. En sorts lyxartikel. Intgernet brukade göra vänstern oroad -- "de rika" som "hade tillgång till Internet" skulle få ett informationsövertag över de andra bl a bl a bl a. Ett par tyskar skrev en bok som berättade att att afrikanerna skulle bli utan internet eftersom IP-nummerna skulle ta slut(!) Detta klokheter orsakade många vördnadsfulla funderingar hos killar som Göran Greider och andra intellektuella giganter bland Johannas partikamrater.
Sanningen i dag är att dator och bredbandskoppling är ekonomiskt tillgängligt för alla svenskar. Det är inte konstigare eller dyrare än att ha telefon eller TV. Anldedningen till att jag nämnde chips är att skräpmat och godis är en av de större enskilda utgifterna för svenska låginkomsthushåll. Det är däför vi har ett folkhäsoproblem med feta barn och ungdomar och 30 m godis + chipsdisk på ICA. "Spara in på skräpmaten" är ofta ett helt relevant råd till folk som anser att de inte har råd med viktiga saker.
Visst finns det en liten andel familjer som av olika skäl inte har råd med dator. Men förklaringen är då nästan undantagslöst missbruksproblem. 5-10 % av Solnas barn har minst en förälder som är alkis. Oerhört tragiskt, men det är knappast en faktor som spelar roll för eventuella IT-lösningar för skolorna i Solna.
Jag gissar att elever som ber om det kan få en lapp av fröken att ta med hem utan att nämnden lägger sig i...
MVH
Magnus Nilsson (m)

Anonym sa...

Ungefär som när man säger till folk att jag har ingen mobil.Vaaaa blir ju svaret på det.Hur ska vi få tag på dig då !?.Ja och hur gjorde du innan mobilen kom såvida du var född då,då du isåfall är ursäktad.Folk är roliga sanna mina ord då de många gånger gör tekniska framsteg till ett personligt slaveri för dessa elektroniska prylar.

SideShow Surfer