tisdag, december 19, 2006

Kan vi inte ha cocktailparty istället?

Nyss uppstigen efter 4 timmars sömn funderar man över värdet av budgetdebatter i kommunfullmäktige. Hade vi framåt tre på natten, efter nio timmars debatt, blivit klokare, fått nya idéer av varandra, lärt oss något nytt? Hade Solnas skattebetalare fått ut någon samhällsnytta?
Svaret är förstås NEJ.
I foajén utanför salen hade jag däremot några riktigt bra samtal:
- Läste på din blogg om...
- Vad kul, vad tycker du själv om...
- Har ni också tänkt på...
- Skulle vi inte kunna... osv.

Det får mig att på allvar fundera på om inte den idé jag hade som ny i fullmäktige vore värd att pröva på allvar: Gör om sammanträdena till cocktailpartyn utanför salen istället.
Nyss hemkommen efter några år i Bryssel var idén inte så far out som den först kan låta. Där träffades till exempel deltagarna i ett forskningsprogram för en konferens. Hela dagen satt de i möten och lade fram sina ståndpunkter, positionerade sig, sitt land och sin institutions syn på saken. Positionerna kunde ibland synas väldigt låsta, särskilt när gruppen var utvidgad till 25 länder, med alla kultur- och språkförbistringar det medförde. När det var dags för mingel med drinkar och mat på kvällen fanns oftast inget protokoll skrivet. Utåt sett verkade ingen längre bry sig.
-Hur ska det här sluta? tänkte vi ordentliga svenskar.
Så, nästa morgon cirkulerade ett papper som alla glatt skrev under. Hur det hade gått till? Jo, när deltagarna lämnat sammanträdesbordet, mikrofonerna och började mingla kom de närmare varandra och började tala med istället för till varandra.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nio timmar? I Sundbyberg höll vi på i 14 timmar.

Idén om att ha cocktailparty är spännande; sedan är jag inte säker på om det skulle bli effektivare. I ditt exempel så prepareras cocktaileffektiviteten genom att de hade haft möjlighet att diskutera igenom punkterna innan.

Men, om inget annat så visar det hur viktigt det är att delta både i formella och informella beslutsstrukturer.

Johanna Graf sa...

Då måste ni ha fattat RIKTIGT kloka beslut ; -)
Helt sjukt egentligen, att diskutera två budgetförslag som skiljer sig åt bara några promille, i f-j-o-r-t-o-n timmar!
Den lilla differensen borde kunna klarats av på en kafferast.

Jag tror som du att vi kunde ha väldigt mycket kortare mötn om vi hade pratat med varandra innan. I Solna har den idén tyvärr snedvridits, så där har man 5-minuters Kommunstyrelse-sammanträden UTAN att prata med varandra innan.