söndag, maj 31, 2009

Rösta på en person du gillar. Så enkelt är det.

Det är mycket nu. Picknick med jobbet, klassen, dagis. Skrattstock, Stockholm marathon, Studentmottagningar och sommarfesten på båtklubben krockar så det står härliga till. Och mitt i allt annat står det några nördiga typer och försöker intressera en för ett val minst hundra mil från där man bor. Europaparlamentet? Vafan gör politikerna där? Varför är de där överhuvudtaget? Vad rör det mig?

Svaret är förstås att det är rätt mäktiga män (och kvinnor*) som styr där och att det påverkar det mesta som vi försöker utföra här hemma. Därför står jag och de andra nötterna och talar en massa rotvälska om europaparlamentet, direktiv och fördrag. Men det behöver inte vara ett dugg konstigt. Känn efter, vilka tror du företräder dig bäst i Bryssel? Tycker du någon särskild kandidat verkar vara en vettig människa?

Själv håller jag med Claes Crantz bloggaren från Göteborg. Han tycker att man ska rösta på någon som genuint är den han/hon verkar vara. Det är värderingar och person som talar till en, inte reklamkampanjer mer lämpade för att sälja tvättmedel. Även om valet är svårt med så många bra kandidater. Evin Cetin, Åsa Westlund, Ardalan Shekarabi och Olle Ludvigsson är alla människor som får Claes att undra vad talet om kris inom socialdemokratin kommer ifrån. Om de är representativa för socialdemokratiska politiker kommer S slå alliansens stort 2010. Det finns både engagemang, kunskaper och inte minst ett ‘go’ som många saknat från mer etablerade politiker.

Johan Westerholm radar upp ett antal bra argument för varför han ska rösta på den unga Stockholmsmamman Åsa Westlund, bland annat hennes framgångar i parlamentet med att förbättra i miljö- och konsumentfrågor. Men så konstaterar han att det kanske mest handlar om att han tycker hon är en så sympatisk och bra människa.

Peter Andersson uppmanar oss helt enkelt att rösta som de unga, det vill säga att rösta röd-grönt**. Det är ju de som har koll på framtiden, i dubbel bemärkelse.

* Vi lever i ett Europa där män väljer män. Två av tre EU-parlamentariker är män. Så vad du än väljer för parti är det ett tips att kryssa en kvinna!

**I årets väljarbarometer från Sifo lägger bara 25 % av de unga väljarna under 30 år sin röst på ett borgerligt parti, medan de röd-gröna får hela 67 % av sympatierna. Till alla borgerliga ledarskribenter vojar sig och undrar vad detta kan bero på, har jag bara ett svar:En ungdomsarbetslöshet som växt till 27 % med Reinfeldt vid makten. Kan det möjligen ha något med saken att göra?


































Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
och annat intressant

onsdag, maj 27, 2009

Smart, var ordet

Dagens tonåringar är smartare än vuxna, skriver Metro. Den färska studien, som kommer från Göteborgs universitet, visar att 13-åringarna i dag är smartare än vad deras föräldrar var när de var tonåringar. Orsakerna tros vara, förutom tillgången på Lego och datorer, att de gått i förskolan och att skolan i slutet på 70-talet gick över till ett mer problembaserat lärande. 

Bye bye, Björklund. Stoff-pluggandet var alltså inte en så framgångsrik metod. Människor lär sig mer när man utgår från saker de tycker är roliga. Då kan man vara beredd att kämpa rätt hårt även med de mer traggliga delarna.

Och bye bye, Kristdemokrater. Även er regerings eget globaliseringsråd kom ju i veckan fram till att det där med vrdnadsbidrag var en sällsynt korkad idé. I min egen hemkommun Solna betalar vi idag 1,5 miljoner kronor om året för att hålla barn hemma från stimulansen i förskolan och kvinnor borta från att jobba. Smart, var ordet.

Bye the way. Ser på stan att Folkpartiet påfallande ofta hängt två valaffischer bredvid varandra; den med Vi skickar inga gnällspikar till Bryssel och den med bilden på Björklund. Betyder det att de inte ska skicka Björklund till Bryssel? Synd, då blir han väl kvar här hemma och fortsätter att gnälla på de svenska skoleleverna och bidrar till att göra dem dummare genom att införa "läs in-tenta av-glöm bort-systemet" igen.


tisdag, maj 26, 2009

I företagsvänliga Solna är ingenting omöjligt

Detta är morgonen efter att Solnas borgerliga majoritet klubbat igenom bostadshus med 35 lägenheter fem meter från vattnet, mitt på strandpromenaden i Huvudsta. 

Ja, ni hörde rätt. Det låter helt sanslöst, men det är sant. Hade man i Stockholm fått för sig att bygga lägenheter lvid Årstaviken, i Tantolunden, hade det varit politiskt självmord. Big time.

Nu är ju Solnaborna inte direkt tysta, det har kommit in nästan 5 000 protester från upprörda medborgare. Men det är nog mest "Skärholmsbor och Sundbybergare" som kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen uttryckte det igår. Själv hade han minsann bara mött glada, tillväxtivrande (moderata) positiva röster. Vi i oppositionen fick höra att vi "var emot all förändring" och äventyrade kommunens ekonomi genom att vilja lösa in marken av det tvätteri som idag äger den och omvandla den till parkmark, som den enligt detaljplanen faktiskt ska vara. 

Men vadå, att bygga bostäder av ett gammalt tvätteri är väl inget fel? Det blir ju iallafall snyggare hus? Tja, allt är ju relativt, men det största felet är ju att man ö h t byggde en jävla industri på en strandtomt för hundra år sedan. Det felet skulle vi kunna rätta till nu, och göra överkörda, miljöförstörda och bullriga Solna en liten, liten smula grönare och snyggare. Vore det omöjligt för rika, solida Solna, som samtidigt satsar 2-300 miljoner av Solnabornas kapital på en Nationalarena?  Men nej, majoriteten som skriver att de ska bygga i "kollektivtrafiknära lägen" väljer att ersätta tvätteriet längst inne i Bällstaviken med 35 lägenheter, som kommer öka trafiken längs strandpromenaden, och det på alla upptänkliga tider på dygnet, framförallt naturligtvis på helgerna då de flesta promenerar där! Och har man väl anträtt en väg, gjort ett undantag, börjat bebygga en strand, då visar erfarenheten att det lätt blir mer. Det företagsvänliga Solna är mums filibabba för exploatörer: "Det skulle ju lätt gå att bygga ytterligare ett hundratal lägenheter i detta attraktiva läge". 
Och Solnas borgerliga majoritet har ju inte direkt tvekat att sälja mark förut, när landets lägsta kommunalskatt inte räckt till det nödvändigaste. 

Kvällens mest vulgära argument? Tja, vad sägs om "det är bra att vi omvandlar parkmark till bostadsmark, då blir det mycket ljusare och tryggare längs strandpromenaden". Fint! Sälj och bebygg varenda återstående grönplätt, asfaltera Hagaparken och sätt upp strålkastare i hela Djurgården, så blir det tryggt och snyggt! Och den här då, apropå den totala arrogansen och nonchalansen inför alla protester mot bygget: "Vi lyssnar på BRA synpunkter". 
OK, decides WHO? 
I maktfullkomlighetens och arrogansens människoovänliga Solna är det grått och tungt att vakna upp med en vårförkylning denna dag. Framtida generationer kommer att skaka på huvudet och undra vad sjutton de höll på med, de styrande politikerna vid 2000-talets början. 

Nej, nu ska jag gå och förtidsrösta. Klimatsmart, om det nu behöver tilläggas.

måndag, maj 18, 2009

Straffa inte offentliga pinkare, Solnas blommor behöver all gödning de kan få!


Har krisen kommit även till Solna? Ja, av mängden blomknoppar i de kommunala planteringarna kan man ju tro det. Fast hur kan det komma sig? Solna är ju en så rik kommun, Sveriges Företagsvänligaste kommun och allt? Men just det ja, företagen betalar ju ingen skatt till kommunen...

I årets budget fanns inte en krona i reserv om arbetslösheten skulle öka och skatteintäkterna minska. Ändå lovade Solnas självutnämnde "borgmästare" Salminen i en annons i Lokaltidningen att det inte skulle skäras en krona i kommunens verksamheter 2009. Hade han lovat äta upp sin hatt om det löftet bröts hade han varit rätt torr i munnen nu. När tre månader av året gått pekar prognosen nämligen på minus 36 miljoner kronor i kommunkassan och både skolan, äldreomsorgen och socialtjänsten måste spara.
I Skåne har de hittat en ny intäktskälla genom att bötfälla de som pissar på offentlig plats, men det är nog ingen bra idé för Solna, för de där stackars torra blomknopparna på bilden ser ut att behöva all gödning de kan få! Det kommer väl dagens derby mellan AIK-DIF råda bot på gissar jag. AIK:arna bör förresten ta det försiktigt med bärsärkagången i kväll, de har ju blivit spekulanter på Råsundastadion nu.

fredag, maj 15, 2009

Min trend är inte din trend



Dagen börjar med att jag konstatera att det återstår två dagar av min Positiva Månad. Å nej, jag orkar inte vara glad och gullig mera! Nu skiter jag i det här och blir mitt gamla vanliga onda jag igen. 

Sätter mig och skummar DN med rödkantade morgonsura ögon. Antikexperten Peder Lamm visar upp sitt hem som han kallar "hippie chic" och fördömer vitrollade väggar som totalt ute. Han må tituleras chefredaktör för Connoisseur, men ärligt talat Peder, vem bryr sig om vad du tycker är "chic" och "ute"? 

Några sidor innan har jag läst om hur eleverna och skolledningen på Mejan suttit i ett fem timmar långt stormöte efter rektorns beslut att stoppa ett projekt kring boende för hemlösa. STORMÖTE?! I FEM TIMMAR! Sist jag hörde det ordet var väl på Vilse-i-pannkakan-tiden. Snacka om hippie chic, Peder Lamm! Där förslår inte din turkiska bazar-lampa så långt. Ska du slå konststudenterna i hippie chic återstår nog bara att döpa dina barn till Storstrumpa och Lillstrumpa.

Ä förlåt mig, men jag är så in i döden trött på alla försök att definiera tider och stilar. Även Johan Croneman, som jag brukar gilla, har en protektionistisk liten krönika på ämnet i dagens DN. Han tror inte på människors förmåga att själv sovra bland all information som väller över oss, utan tycker att han och andra journalister behövs för att sortera och välja ut det mest angelägna. Samtidigt tycker han precis som jag illa om alla som ska sitta och spana och gissa om vad vi ska använda och gilla i framtiden. Men så slår han återigen kullerbytta över tangentbordet och fastnar i att om det är någon som ska tolka samtiden åt oss så är det journalister. Utbildade journalister.

Det påminner faktiskt inte så litet om den gamla tidens självgoda socialdemokrati som trodde den skulle kunna se vad som var folks viktigaste problem och sedan hitta system för att lösa dem. Men vi är inga stackars hjälplösa och ignoranta medborgare längre. Vi både vill och kan själva. Vi blir sura om någon försöker skriva oss på näsan vilken färg vi ska ha på köket eller vilken slags skola våra barn ska gå i. Vi har blivit utbildade av TV, inklusive Staffan Westerberg, vi har rest över världen både reellt och virtuellt och vi låter oss inte längre informeras eller sorteras in i någon trendtillhörighet utom vår egen och våra polares. 

Jag väljer mina vänner, om jag vill ha hjälp, en åsikt eller en kommentar. Men allra helst sätter jag min egen trend. Inte fan vill jag ha någon dammig självutnämnd guru som tolkar mina behov, agerar glasögon och sovra informationen åt mig. Det finns dessutom inga trender längre. Allt går fortare och fortare och det finns ingen tid längre att sitta på en tidningsredaktion och knåpa ihop en artikel om Vårens nagellacksfärg eller Årets kökstrend. Vi är för många, iallafall i storstan, för att längre kunna omfamnas av någon slags gemensamhetstänk eller -känsla. Istället bildar vi små subgrupper och -kulturer, några polare som hänger på samma klubb, gillar samma slags flugfiske eller läser varandras bloggar. 

Wam bam thank you ma´m.

torsdag, maj 14, 2009

Bejaka kvinnligheten, åk på shoppingkollo!

Visst är det kul att se gamla godingar återkomma. Shopping- och lattekollo för Täbys 11-13-åriga brudar, vilken hit!

Jag blir så nostalgisk... Suck, det var tider det, när ungdomsgården ordnade Eva-kurser, som det kallades då. Där fick man lära sig hur man skulle klä sig och fixa frisyren. Själv fick jag min självkänsla grundligt nedmald på Granbackagårdens tjejkurs "Finn Din Stil". Innan ordet kommersiell sponsring ens var påfunnet hade de initiativrika fritidsledarna fixat reklamfinansiering genom ett sminkföretag, vars långnaglade och vältuperade representant lärde 13-åringar med acnepanik och fotsvettsångest hur de skulle unna sig en manikyrkväll i veckan och aldrig, aldrig glömma att dölja håret under en scarf på en bad-hairday. Girrrrls! Alla mina gamla komplex förstärktes grundligt + att jag fick en hög nya komplex som jag inte ens visste att man kunde ha. Länge, länge vägrade jag till exempel att gå i sandaler eftersom pedikyrkvällen givit vid handen att jag inte filade hälarna tillräckligt väl. Och aldrig, aldrig att jag skulle få för mig att kombinera rött och ljusblått!

Och nu är alltså trenden tillbaka. Underbart! Vilken härlig retrokänsla jag får när jag läser hur Täbyflickorna på Girl & the City-lägret ska för den schangtila summan 1300 spänn under en intensiv vecka få "besöka designer, SoFo, NK, gå på spa, göra färganalys och dricka latte varje dag". De ska t o m få unna sig en bakelse, ser jag. Wow.

Jajamen, det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

tisdag, maj 12, 2009

Enighet är bra

Det verkar som om nästan alla är eniga nu: Regeringen för en dålig krispolitik. Det är jättebra att så gott som alla bedömare är enade om det, för då kanske finansministern och statsministern snart börja fatta. Men det är bråttom nu. Fler och fler jobb försvinner och en sak är säker: det har vi INTE råd med. 

Listan över eniga kritiker av regeringens brist på krisinsikt och jobbpolitik är lång: 

Professor Lars Calmfors och regeringens finanspolitiska råd
Detta råd - som har utsetts av regeringen men ska göra en oberoende bedömning - dömer i stort sett på alla punkter ut Anders Borgs ekonomiska politik. Rådet menar att regeringens jobbskatteavdrag är ganska verkningslöst som konjunkturstimulans, medan en tillfällig höjning av a-kassan eller en tillfällig skattesänkning för pensionärerna kraftfullt ökar efterfrågan.

En av rådet medlemmar, Martin Flodén, kommenterar i sin blogg det uttalande kommunminister Mats Odell gjorde i SvD i söndags ("Många företag går dåligt och många enskilda drabbas hårt av arbetslöshet. Det är inte realistiskt att kommunsektorn ska gå helt torrskodd genom detta fruktansvärda oväder som nu drar fram"): 
"Detta är helt feltänkt. Grunden för en god konjunkturpolitik är att den offentliga sektorn inte ska strama åt under en lågkonjunktur (i grundkursen i makroekonomi får man lära sig att de offentliga utgifterna bör öka i en nedgång). Trots att skatteintäkterna nu faller kraftigt har vi inte en offentlig-finansiell kris. Vi har, särskilt i en internationell jämförelse, mycket starka offentliga finanser. Det finns därför inget behov av åtstramning i kommunerna ...."

Professorerna Tapio Salonen och Bengt Starrin efterlyser bättre arbetsmarknadspolitik i DN-artikeln om de växande klyftorna i söndags 

Även den amerikanske finansmannen George Soros och Nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman har nyligen skarpt kritiserat de europeiska regeringarna för att de saknar insikt om allvaret i den ekonomiska krisen och för att ta i för litet för att bekämpa den. I Krugmans bok om krisen, som nyligen kommit ut på svenska, hävdar han att det är livsfarligt att möta djupa recessioner med sparsamhet, och han gör det med så goda argument att boken bör göra de svenska läsarna livrädda för sin egen regering. (Läs mer i Aftonbladets artikel "Att spara är att slösa på människor")

Tycker ni att listan börjar bli tjatig? Det kommer mer! Regeringen har tidigare också fått kritik av 
Riksgälden, 
Konjunkturinsitutet, 
Svenskt Näringsliv, 
Företagarna, 
Sveriges Kommuner och Landsting, 
bankerna och 
Moderata Ungdomsförbundet.

Enighet är bra. United we stand, divided we fall. Låt oss agera!

torsdag, maj 07, 2009

TÄNK OM

En liten film om att "möjlighetisera" istället för att ständigt problematisera i skolfrågan.

onsdag, maj 06, 2009

VDN-deklarera mera!

Två bra nyheter i en: Idag lanseras makthavare.se , ett initiativ från gänget bakom Almedalsbloggen. De beskriver det som "en politikens lokaltidning" där man ska kunna läsa mer om bakgrunder och orsaker till beslut; hur det blev som det blev, tack vare vilka och varför, typ. Ska bli spännande att följa. På deras sida hittar jag dagens goda nyhet nr 2. Det är Naturskyddsföreningen som kollat hur de svenska EU-parlamentarikerna skött sig i miljöfrågor.
Bara 5 stycken får godkänt, däribland vår Stockholmskandidat Åsa Westlund. Inte så förvånande, Åsa har lyckats bra, inte minst i  sin kamp mot farliga ämnen i mat, leksaker och kläder. Fler sådana  tuffa småbarnsmorsor i Europaparlamentet!

Mer sådan VDN-fakta, det tror jag är vad väljarna efterfrågar när de ska avgöra vilka som ska få företräda oss i EU-parlamentet, många gånger en långt viktigare beslutsförsamling än vår egen riksdag.

tisdag, maj 05, 2009

måndag, maj 04, 2009

F**K Fortum, nu kan du bli din egen elproducent!

Efter många års prat, nu ska äntligen hushållen få stöd för att installera solcells- och solvärmeanläggningar. Tidigare har bara större, offentliga byggnader fått det stödet. Det innebär att vi kan få det som i Tyskland, där solcellerna på villataken tillsammans producerar lika mycket el som en hel kärnkraftsreaktor. Bravo regeringen, öka stödet från de blygsamma 50 miljoner kronor som hittills lagts i sökpotten, så kan vi kombinera klimatsmart teknik med jobbskapande så det står härliga till!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,  och annat intressant

fredag, maj 01, 2009

För första maj - i tiden!

I år är det visst inte bara jag som är svartlistad från första maj-talande.
Själv sket jag i det blå skåpet när jag i ärorika Tornparken i Sundbyberg 2007 dristade mig till att föreslå att vi borde tala mer med medlemmarna än till dem, och mer med folk som inte blir nostalgiskt tårögda av röda fanor på 1 maj än internt, med varandra. Sedan dess är jag persona non grata i första-maj-sammanhang. Det gör mig nu inte så där förfärligt mycket, eftersom jag i linje med vad jag förespråkar var ute och pratade med människor igår på valborgsmässoafton istället.
Men jag undrar vad Wanja Lundby Wedin tyckte när hon såg den här 1 maj-annonsen i Byggettans tidning?

och annat intressant