I artikeln får några sex-sjuåringar i en så kallad Basketklass uttala sig. De har två träningar i veckan, matcher på helgerna och erbjuds till och med rastbasket med tränare flera gånger per dag. -Ibland vill jag inte.. Då gungar jag istället, säger en liten knatte. Tacka fan för det.
Jag har jobbat med barn i låg- och mellanstadiet i tolv år. Under de åren såg jag hur föräldrarna tenderade att skriva in allt yngre barn på allt fler fritidsaktiviteter. Somliga föräldrar betedde sig som de hade en produkt de höllpå att utveckla istället för ett barn. I regel tröttnade ungarna på aktiviteten efter någon termin och krävde då att få "gå på" något annat, häftigt, som de hört talas om eller sett kompisen gå på. Man spelade inte fotboll med sina kompisar, men GICK PÅ fotboll, fiol, innebandy, balett, judo, karate, simning, trummor, teater, salsa, hiphop, tennis, hockey... puh! Tills de hade prövat allt när de var sådär 15 (eller åkte ur laget för att det elitsatsade). Då blev de plötsligt helt passiva.
- Men är det INGENTING du är intresserad av? frågade omgivningen den blaserade tonåringen.
Nej, han har gått på allt, och tröttnat på det. Nu vill han inte gör någonting alls.
Och nu även skolorna. Jag blir så trött. Jag har sett en oroväckande tendens att föräldrar och barn som av nån anledning blir missnöjd med kamraterna, läraren eller skolan helt enkelt byter skola. När jag gick i skolan var det litet ovanligt och spännande när det ibland kom en ny klasskamrat mitt under skoltiden. Nu är det en hel drös nya i klasserna varenda termin, och ofta mitt under terminen också. - Är du inte nöjd? Ta din peng och gå! - Vad ska din unge bli proffs i idag? Har hon tröttnat på basketen och fått Carro som ny idol? Bara välj en ny inriktning! - Jag träffade Mikaelas mamma och hon hade hört om en nystartad skola med friidrottsinriktning. De skulle visst ha en proffstränare som idrottslärare och så satsar de på massage också!
- Outrett bråk med klasskamrater, fröken, rektorn? Bara byt, så går det över!
Det finns ingen ände på vilka fantasifulla inriktningar skolorna kan hitta på för att locka elever i den knivkarpa konkurrensen om skolpengarna. Som Kunskapsskolans VD och gamla moderata skolministern Beatrice Asks politiske sakkunnige Anders Hultin sa: "Skolbolag är som flygbolag. Det gäller att fylla stolarna. Det är de sista som ger vinsten". Omvänt gäller att två tomma stolar i varje klassrum betyder miljonförlust i uteblivna "skolpengar". Då är det inte konstigt att desperata skolledningar anstränger sig så det blir blå med att hitta på lockande specialinriktningar. Som tyvärr inte alltid lever upp till vad de lovar.
Att ungar, kamrater, skolor och skattebetalare får betala ett högt pris i slutändan är det ingen som tänker på i sin strävan efter den omedelbara behovstillfredställelsen. Det värsta är att det är ungarna med störst problem som tycks byta skola oftast. Rektorer som jag pratat med berättar att det inte är ovanligt att föräldrar som tycker sig få bristande förståelse och stöd för sina barns problem, byter till en skola i andra änden av stan. Den kanske har lockat med fina ord som "individuell utvecklingsplan", "coach" och "kunskapsskola". Sedan dröjer det ett år eller två och så är ungen tillbaka i den gamla skola igen, med ännu mer att ta igen både socialt och kunskapsmässigt.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: skolpolitik, friskolor, specialinriktning, fritidsaktiviteter, barn, elever, föräldrar, rektorer, stress, skolpeng
2 kommentarer:
Vad är problemet menar du? Att barnen/föräldrarna har valfrihet? Att svensk skola blir mer individuell och därmed passar fler elever? Att det numera är acceptabelt att vara bra även i teoretiska ämnen?
Visst, det finns dåliga friskolor, men allting är bättre än den statliga skolverksamhet som fanns under 70- och 80-talet, då medelmåttornas tyranni låg som en blöt filt över hela skolverksamheten.
Jättebra artikel!! Jag tycker inte att idén om valfrihet i skolan och friskolorna är fel men du tar på ett mycket bra sätt upp de problem som faktiskt finns med systemet och som måste åtgärdas på något sätt.
Skicka en kommentar