tisdag, november 27, 2007

Dan efter lång dags färd mot natt

En rejäl budgetdebatt har en enastående inverkan på min sömnlöshet. Det kunde jag konstatera när jag vaknade klockan halv elva denna förmiddag efter att ha debatterat Solnas budget i 7 timmar. Insomnia? Glöm sömnpiller, besök en budgetdebatt!

Det kan stundtals bli humor på högsta nivå. Som när en moderat på fullt allvar hävdade att det var bra att hans regering skurit ned var tredje krona till KomVux, eftersom vuxenutbildning bara var ett sätt att dölja arbetslöshet. Med den logiken borde då även alla högskolestuderande vara förtäckt arbetslösa. Man kan skratta åt eländet, men det allvarliga är att den aktuella moderaten är högsta ansvarig för Solnas vuxenutbildning.

Man kan också se det som ungdomligt oförstånd när små stekargrabbar från moderaternas ungdomsförbund, MUF, låtsasdemonstrerar utanför entrén och kräver mer skattesänkningar. Ungefär som när vänsterungdomar kräver att alla företag ska förstatligas.

Men när en fullvuxen moderatgubbe inne i fullmäktigesalen på fullt allvar hävdar att varje skattekrona är en välfärdsförlust, då blir man mörkrädd. Det är en sak att en 20-årig MUF:are som fortfarande bor hemma och inte tror att han någonsin kommer att behöva en enda välfärdstjänst tycker att skatten gott kan sänkas med en tia, men en 40-åring som borde ha, om inte egna, så kanske vänner med barn och gamla föräldrar att ta hand om?

Solna kommunfullmäktige beslutade igår att sänka skatten med 26 öre. Det motsvarar ungefär en femtiolapp mer i fickan på en vanlig löntagare. Tillsammans hade de där femiolapparna dock räckt till nästan tio speciallärare mer per skola i Solna.

Å, tänk om den moderatstyrda majoriteten i vår lilla kommun ägnat sig mer åt att påverka de beslut deras egen regering fattat, som slår stenhårt mot vanliga Solnabor!

En sådan Solnabo är t ex Gunvor, som nyss bytt sitt radhus i Sollentuna mot en bostadsrätt i Solna. Hon hade kalkylerat noga och såg fram emot en pensionärstillvaro där hon t o m skulle ha råd att åka på semester varje vinter. Så drabbades hon av regeringens nya skatt på försäljningsvinst, den som ska finansiera hela fastighetsskattesänkningen för villaägare med stora tomter i storstadsområdena. 700 kronor mer i månaden resten av livet blev Gunvors flyttskatt. Men den största, och ekonomiskt svagaste gruppen, som drabbas av regeringens nyckfulla, orättvisa och oansvariga politik, är barnfamiljerna. Och de är vanliga i ett Solna som växer så det knakar. För dem kan det handla om tusenlappar varje månad eftersom de nu drabbas dubbelt av både flyttskatt och höjda boräntor.

Jag tror jag ska författa ett brev där jag påtalar detta och alla de andra Stockholmsfientliga förslagen som regeringen fattat. Som biltullarna, där intäkterna inte får gå till ökad kollektivtrafik. Som den stoppade utbyggnaden av högskolan och nedskärnignen på KomVux i ett läge då det snart är akut arbetskraftsbrist. Som det stoppade investeringsstödet till hryeslägenheter som lagt en våt filt över hela byggmarknaden för dessa. Som den otroligt dåliga insikten om Stockholms behov av infrastruktursatsningar, där det nu verkar som om Stockholmarna själva får betala vägar och spår som är nödvändiga för hela Sverige.
Undrar om moderaterna och deras stödpartier skriver under?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

Budgetdebatter är intressanta : ) Eller jao.. dom får inte hålla på i all evighet.... då blir det inte lika roligt..

Du kan få bilderna på "stekargrabbarna" som var där, utanför entrén och ville sänka skatten, mer än vad majoriteten har föreslagit.

Lennart Nilsson sa...

Sju timmar? Veklingar! I Nacka höll vi på i 13 1/2 timma. Förändrade det nånting? Knappast.

Magnus Persson sa...

Det finns väl ändå andra skäl till att bland annat utbyggnaden av högskolan stoppats? Att påstå att regeringen är stockholmsfientlig låter som en efterhandskonstruktion från din sida Exempelvis att söktrycket på många håll ramlat neråt ordentligt. Det hjälper ju inte mycket om man har finansiering men inte studenter till platserna. Dessutom har många högskolor lidit av växtvärk på grund av utbyggnaden och ibland undrar man inte om man till viss del offrat utbildningskvalitet för att utöka antalet platser...

Vidare så är svaret på din fundering på om högskolestudenter skulle kunna räknas som förtäckta arbetslösa - ett rungande JA. Inte alla som du skriver, men en del av dem. Både i praktiken och officiellt. Jag har flera kompisar som läst extrakurser efter en avslutad utbildning när de inte kunnat hitta jobb, mer eller mindre för att fylla ut tiden. Likadeles är det vanligt att läsa sommarkurser om man inte hittar jobb över sommaren. Uppenbarligen har du dessutom missat ändringen av SCB:s definition av arbetslösheten, där arbetssökande studerande räknas som arbetslösa (detta är samma definition som övriga EU-länder och ILO använder).

Johanna Graf sa...

Magnus persson: Hur man räknar är en sak, men att skära ner på antalet platser (och ja, det har man faktiskt gjort. Kolla utgiftsområde 16 i BP:n) som enkonsekvens av detta resonemang är helt på tok. Sedan har du helt rätt i att vissa studenter t ex går sommarkurser för att slippa vara arbetslösa, särskilt sedan regeringen tagit bort atuderandeundantaget.

Att regeringen är ytterst Stockholmsfientlig är det långt fler än socialdemokrater som ser. Läs t ex här: http://johannagraf.blogspot.com/2007/03/den-stockholmsfientliga-regeringen-20.html och här: http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_259313.svd
Ja, några har ju svårt att få det över läpparna förstås, av förklarliga skäl: http://johannagraf.blogspot.com/2007/04/ingen-siktstrngsel-bland-moderaterna-i.html

Johanna Graf sa...

lennart Nilsson. Du skriver bra, jag gillar att läsa din blogg, men är du den ENDA folkpartisten i Nacka? :-)

Anonym sa...

Way to go!

Det är framförallt intressant hur 50 SEK/månad kommer att kunna öka den enskildes valfrihet på ett rent revolutionerande sätt...borgerlig (val)frihet är visst inte så mycket värd.

Dock en liten punkt där jag inte delar din uppfattning.
De av Herr Cederskiöld föreslagan infrastruktursatsningarna på sammanlagt 110 miljader (110 GKr) till Sthlm-området motsvarar 67% av alla medel till dylika infrastruktursatsningar.
Som boende i Småland men mycket verksam i sydvästra Skåne (samt Gbg och en del i Sthm)så ser jag ett mycket stort behov främst i Skåne.
Detta beror på ett antal saker, dels befolkningsökningen i sig men även den mycket snabba integrationen över Öresund, en integration som kräver mycket bättre infarstruktur.
Nästa del i det hela är att en stor del av Sveriges import/export går landvägen genom sydvästra Sverige upp till resten av landet.
De behov som finns här känns åsidosatta i den allmänna debatten i landet, över hela den politiska skalan.

Efter min tid med studier på KTH i Sthlm anser jag att det man ska göra är en ammsiv utbyggnad av all kollektivtrafik i mälardalsregionen i allmänhet och Sthlm i synnerhet.

I övrigt är det ytterst sällan jag har en avvikande uppfattnig relativt de du ger uttryck för.

deeped sa...

Magnus Persson är roande. SCB:s nya mått är ett EU-direktiv: inte att Alliansen ser studenter som arbetslösa. Och den regering som väljer att se utbildning som en kostnad måste vara fullkomligt från vettet när precis all forskning visar på det motsatta. Idioter.

Anonym sa...

Men gud så fri jag blev med femtio spänn mer i fickan. Och färre lärare är ju precis vad vi behöver...
I övrigt instämmer jag med med deep.ed - att se utbildning som en kostnad visar inte på någon större insikt om hur världen ser ut. Men vad kunde man vänta sig?

Magnus Persson sa...

deep.ed: Det är inte ett EU-direktiv, och det påstod jag inte heller (läs vad jag skrev igen). Beslutet att byta var helt upp till oss i Sverige, däremot har det naturligtvis fördelar att använda samma mått som den absoluta majoriteten av länderna i vår omvärld. Framförallt känns det ganska hycklande att den som valde att plugga när man inte kunde få jobb istället för att leva på a-kassa räknades som fullt sysselsatt, när man kanske skulle hoppat av utbildningen samma sekund som man hittade ett jobb. SCB:s nyliga undersökning om studerandes levnadsvillkor skriver för övrigt att 11% av de studerande anger just detta som ett skäl till att de studerar.

Johanna: Om du säger att det står en minskning i BP, så tror jag dig förstås. Samtidigt har söktrycket till högskolan gått ner betydligt, mängder av utbildningar fyller inte längre upp platserna. Här är ett diagram från VHS över utvecklingen fram till 2006. Även med den lilla uppgång som var 07 (Google-sökningar säger 3% jämfört med 2006) så är tendensen mycket tydlig.

Utbildning (med motiverade studenter som lämnar kurserna med mer kunskaper än de kom med) är naturligtvis bara en kostnad på kort sikt, precis som alla andra investeringar är - men det är ändå inte någon anledning att slänga ut pengar över i onödan. Blir utbildningarna verkligen bättre av ännu högre finansiering? Varför ska universiteten ha mängder med platser på utbildningsprogram som så få söker att de ibland inte ens kan startas?

Anonym sa...

Jag tycker Magnus förenklar å det grövsta. Om man tror att studier skulle vara en ersättning för jobb (eller tvärtom för den delen) har man förmodligen läst statistik eller är borgare.Dessutom kränkande och föraktfullt, men det känns ju bekant.
Det är möjligt att man i Magnus bekantskapskrets valt att plugga istället för att ta ett illa betalt jobb. Vad kan vara fel i det?
Och varför skulle högskolestudenter räknas som förtäckt arbetslösa? Det här blir nån slags tramsig röra som jag knappt begriper.
Det är alltså så här - att om man HELLRE skulle jobba än studera så ska man egentligen räknas som arbetslös? Om jag HELLRE tar ett jobb med trettiotusen i månaden och goda utvecklingsmöjligheter och möjlighet att plugga vidare senare i mitt liv - så är jag egentligen att betrakta som förtäckt arbetslös???? Och jag är bara "riktig" student om jag studielånar mig till döds, pluggar efter mallen och lever på nudlar????
Nu tror jag inte att det är det Magnus menar, men det är ju faktiskt det han säger. Onekligen en rätt illa förankrad verklighetsuppfattning. Tänk efter, gör om

Magnus Persson sa...

Calle: Jag är borgare. ;-)

Sen påstod jag aldrig att det alltid är så, eller att alla pluggar istället för att jobba. De jag pratar är gruppen som hellre jobbar än pluggar, men ändå pluggar eftersom de inte hittar jobb. Det är en minoritet av studenterna, men den existerar, enligt statistiken jag refererade ovan var det 11% som det var i varje fall en delanledning till att de pluggar.

Calle Fridén sa...

Du är borgare? No shit...
Så VAD var poängen med ditt inlägg? Att du har svårt att argumentera utan att bli missförstådd? Faktum ÄR att din regering kommer att se till att vi tappar ännu mer inom utbildningen.
Se till att verka för den absolut enda vägen till att få ett bra studieklimat i skolan. Det är fler vuxna i skolan. Finns det inte fler vuxna i grund- och gymnasieskola kan man komma dragande med vilka reformer som helst. Men då måste man våga satsa, och det kostar pengar. Och i Solna och Järfälla ger man hellre mig femtio spänn mer i månaden än att satsar samma pengar på fler lärare och andra vuxna i klassrummen.

Calle Fridén

Lennart Nilsson sa...

Att arbetssökande som studerar ska räknas in i arbetslöshetsbegreppet, för att vi ska räkna arbetslösheten på samma sätt som resten av Europa, var det sossarna som bestämde. Det infördes redan i april 2005 för SCB:s statistik, men AMS har av någon anledning dröjt tills vi fått en borgerlig regering...

Calle Fridén sa...

Ja, EU är ett jävla elände. Vari ligger det konstiga i att man söker jobb när man är på väg att avsluta sin utbildning (eftersom det det saken handlar om)? Det gjorde jag själv. Eller att man kanske t o m kunde tänka sig att hoppa av sina studier för att jobba ett tag?
I själva verket kanske man istället för att kalla studerande som söker arbete för deltidsarbetande, skulle kalla dem för skoltrötta.

Calle Fridén

Anna, Fair and True sa...

Ingen tror på livslångt lärande bland vissa moderater, inte... :(