måndag, november 05, 2007

Bidrag eller avdrag?

Bidrag eller avdrag? Ja, det är frågan.

Vad regeringen tycker vet vi: De hatar bidrag, men älskar avdrag.

Jag har litet svårt att förstå skillnaden. Avdrag är ju bara en annan form av bidrag, fast i efterhand, till de som har rätt att dra av grejor i sin deklaration.

Till exempel för hushållsnära tjänster. Att ett sådant avdrag inte funkar, har belagts redan tidigare av Tinni Ernsjöö Rappe, som i sin bok "Rent hus" kunde berätta hur det gick när en av våra storbanker som en löneförmån lät sina chefer köpa vit städning för bara 90 kronor i timmen. Få nappade på erbjudandet, de flesta föredrog att fortsätta betala 70 spänn svart. Den senaste i raden skandaler kring den moderatledda regeringen visar hur också Reinfeldts läromästare Carl Cederschiöld föredragit att betala svart, trots möjligheten till avdrag för städtjänster.

Men bidrag, det är fult det, tycker regeringen. Nu har bostadsforskare på KTH visat att de slopade och indragna bidragen till hyreslägenheter har gjort att denna boendeform är den hårdast beskattade, den enda som finns att tillgå för folk utan sparkapital. Och skillnaderna ökar. Alla medel används för att styra mot ägt boende.

Kan ingen förklara för mig varför det är fult att ge bidrag för att stimulera byggandet av hyreslägenheter, men fint att låta folk göra skatteavdrag för städning? Kanske tycker de så för att de där investeringsbidragen och räntebidragen till bostäder faktiskt användes, medan hushållsavdragen inte kommer kosta så mycket, eftersom folk ändå kommer följa Cederschiölds exempel och fortsätta betala svart, kanske t o m i ännu högre utsträckning?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Eva E sa...

A men sååå sant! Många frågor men inga svar..