tisdag, november 20, 2007

The world is spinning - om riksbankens och mailmännens problem

Inflation och recession - på en gång. Då blir det knepigt för centralbankerna att agera. Om kreditåtstramningen gör att folk börjar spara istället för att handla, kan vi få en svacka i tillväxten och då bör riksbanken sänka styrräntan för att stimulera ekonomin och förhindra ett konjunkturfall. Samtidigt håller jordens resurser på att ätas upp av allt fler med allt större behov. Råvarupriser och matpriser stiger, vilket leder till inflation. Då behöver räntan istället höjas.

Det faktum att vi dessutom har en regering som eldar ljuset i bägge ändar gör det inte lättare att vara riksbankschef. Även bland landets medborgare finns det både recessionsdrabbade och inflationsdrabbade. De som upplever recession i sin privatekonomi kan inte stimulera någon tillväxt, utan sitter kvar i sitt hem, shoppar inte, utbildar sig inte och startar definitivt inga nya företag. För inflationsmänniskorna däremot verkar det inte finnas någon gräns för hur mycket de är villiga att betala för en Mulberryväska och de flyger som aldrig förr till andra sidan jordklotet. Och så höjs priserna ännu mer, och råvarorna sinar och recessionen drabbar de fattigaste ännu mer.

Men jämlikhetspolitik är verkligen inte modellen för att komma åt problemen, säger Näringslivets egen propagandamaskin SNS, som i en DN-artikel försöker leda i bevis att det inte går att satsa på de fattiga om man ska lyckas bygga välfärd i framtiden. Nej, den enda vägen är att göra oss av med den generella välfärdspolitiken, sänka ersättningarna i socialförsäkringarna, sänka skatterna och låta de sociala klyftorna öka. SNS hyllade USA-ekonomen Freeman, ända tills han insåg att hans nyliberala teorier nog måste revideras, eftersom de inte kunde förklara det faktum att Sverige både klarade tillväxt och rättvisa. Honom nämner SNS inte alls längre, utan de går på i värsta Stefan Fölster-stilen.

Anar jag ett nytt spinn här? På moderaternas partistämma bestämde man sig för att den nya konfliktdimensionen skulle beskrivas "Välfärd för Dig står emot bidrag till Dom".
Vad är då lämpligare än att kunna förklara denna egoism med att -Tyvärr, tyvärr, det funkar ändå inte att försöka utjämna klyftor i vår globaliserade värld. Satsning på svaga grupper är ett hot mot välfärden. Din välfärd.

Feffe med medarbetare på Prime PR, sitter ni beredda vid tangentbordet med en ny YouTubefilm? Den här kan ni kanske döpa till "Din granne äter upp ditt barnbidrag"?

För de som inte vet vad jag talar om så handlar det om det snaskiga smutskastarmailet om Mona Sahlin till ett antal journalister och bloggare som chefen för public affairsavdelningen på PR-byrån skickade ut när det blåste som värst i Schenströmaffären. Det gick väl sådär. En av ledarskribenterna han skickade det till, Isobel Hadley Kamptz, reagerade inte med moderatreptilhjärnan, utan ifrågasatte etiken i detta klantiga försök till motspinn. När även Dagens Media nu hakar på kritiken, skickar man fram VD:n: "Kunderna tenderar att acceptera det." "Jag tror att vi kommer att få vänja oss vid detta."

Frågan är om kunden socialdemokraterna kommer att acceptera det?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: