lördag, november 10, 2007

Korngryn eller Ska utbildning ha någon betydelse?

Till lunch serveras en wrapmacka med okänt innehåll. Den smakar iallafall lax. Tills jag upptäcker att den innehåller korngryn. Och jag som slagit vad med en kompis om att inte äta mjöl, potatis eller ris fram till jul. En slags förenklad GI-metod kan man säga. Korngryn är definitivt ett sädesslag. Fan.

Sedan diskuterar vi varför det är så svårt att våga säga att förskollärarna ska ha det pedagogiska huvudansvaret i förskolan. Förskollärare har 3,5 års högskoleutbildning på Lärarhögskolan. Barnskötare har - i bästa fall - en gymnasieutbildning inriktad mot barn. Men i förskolan, med idel kvinnor anställda, ska vi vara som en enda stor familj, där ingen får sticka ut eller vara förmer än någon annan. En förbannad jantementalitet, om ni frågar mig. Menar vi att utbildning gör skillnad, måste vi självklart säga att förskollärarna kan mer. I skolan vore det otänkbart att säga att städarna, vaktmästaren, elevassistenterna och bespisningspersonalen skulle ha samma ansvar för undervisningen som lärarna.

Sedan tycker jag att barnskötare med utbildning borde ha möjlighet till någon slags certifiering, så att de också kan känna yrkesstolthet. Men det är en annan fråga.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Vinn hälsan sa...

Apropå korngryn! Bra idé för välbefinnandet är att utesluta spannmål ur sin kosthållning. Potatis, ris och pasta likaså. Självklart äter man inte margarin heller. Livsmedelsverkets fettsnåla kostråd ska ifrågasättas! Jag kan rekommendera dr Annika Dahlqvists kostråd som betyder mera smör och grädde bland annat. Intresserade kan söka på hennes namn i google. Lätt å hitta. Välmåendet kommer snabbt.

Anonym sa...

Du är bäst!