torsdag, november 29, 2007

Kryssa rätt i barnuppfostran

Det är lätt att göra fel när man uppfostrar barn. Det kan dessutom stå dem dyrt i senare shrink-kostnader. Därför tänkte jag att vi skulle ägna oss åt en liten övning.
Hur göra i dessa, naturligtvis helt fiktiva, fall?

1. När din 18-årige son kl 04.03 hickande klampar in genom ytterdörren en torsdag morgon inser du att talet om att "Ska gå på Spy Bar och frottera mig med litet mediemänniskor" inte var ett skämt på väg till videoaffären igår kväll. Vad gör du?
a) Frågar om han haft kul, nu när du ändå är vaken. Erbjuder honom en kopp thé mot hickan.
b) Flyger upp och ryter "Ska du bo här så får du banne mig respektera andra familjemedlemmars sovro!"
c) Kollar upp hans skolschema för följande dag och väcker honom i god tid med en spann vatten över sängen.

2. Din son i värsta tonåren bestämmer sig för att spela sin lillebror ett kul spratt. Han går ut och kramar en snöboll som han sedan tar med in och placerar under tröjan på lillebror som sitter framför datorn. Dessvärre sprätter lillebror till kraftigt av chocken och skrivaren åker i golvet med ett brak. Vad gör du?
a) Skrattar gott åt ståhejet och lyfter upp skrivaren, som säkert bara fått en skråma. Det är kul att se sådan uppfinningsrikedom och Barn måste ju få leka.
b) Vrålar åt storebror att han ska torka upp det jävla snöslasket från parketten och nåde honom om skrivaren pajat, då får han själv betala reparationen!
c) Suckar och önskar dig tusen dagar därifrån. Går sedan in och förklarar för storebror vilken dålig idé det var med snöbollskrig inomhus, torkar golvet och tröstar lillebror.

Ja, det var exemplen det. Själv sopar jag på, helt friktionsfritt. Och på jobbet går det också jättebra!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , ,

5 kommentarer:

Lisa sa...

Om man känner att man skulle göra alla ovanstående utom möjligtvis "a)skrattar gott åt ståhejet..." Vad blir man för förälder då?

Leffe sa...

1) a+c
2) b+c

Jag blir dock mest orolig för det där med "mediamänniskor" - inte ett uppbyggligt umgänge, direkt! :)

Mattias Lönnqvist sa...

Lätt (säger jag som inte har några barn och därför kan betrakta det hela som en intellektuell övning), rätt svar är givetvis C på båda.

Perny sa...

Första är a, b eller c. Helt beroende på humör, kan ju vara ett bra tillfälle att få veta vad som faktiskt försigår hos killen. Han kanske öppnar sig och berättar något viktigt som man missat. Men troligen skulle det vara c och även väldigt troligt b, blir jag väckt så är stubinen inte alltid så lång.

Andra är ju b eller c, säger som lisa, jag skulle inte skratta åt ståhejjet. Allt beror på dagsformen om det blir b eller c.

Johanna Graf sa...

Ja, eftersom det här givetvis bara var fiktiva exempel, så svarar jag ju absolut inte b på båda, utan a eller möjligtvis c...