torsdag, november 08, 2007

Hatar du världen? Media har listan med tipsen!

Journalistik och etik. Jag upphör aldrig att förundras. Först recepten på feta festmaten till helgen och så bantningstipsen på måndagen. När en ung psykisk sjuk man skjuter 8 människor till döds i en skola i Finland finns vid sidan av alla artiklar om känslorna, skräcken, grafiken över händelseförloppet etc, också intervjuerna med förståsigpåarna. Det är förvisso bra. Vi behöver veta och försöka förstå vad som ligger bakom, vad som rört sig i hjärnan på mördaren. Förhoppningsvis kan vi då upptäcka signalerna i förväg nästa gång någon yngling drabbas av narcissism och grandiosa tankar.

Men vad är det psykologerna säger mer? Jo, sådana här dåd kan inspirera andra att göra detsamma. Särskilt om man lägger ut bilderna på killen som poserar med vapnet och på annat sätt blåser upp myten om den ensamme mördaren som hatar världen. Våldshandlingen i sig liksom uppmärksamheten kring den, blir den ultimata bekräftelsen på myten om deras utanförskap. – Det är en viktig del av dådet. Det blir en världsomspännande nyhet och de får uppmärksamheten de sökt, som psykologen i Aftonbladet säger.

Visar man alla andra rädda och hatiska killar att detta är den bild man får i media om man gör något riktigt våldsamt, då är jag rädd att fler sporras till nya vansinnesdåd. Jo, mycket riktigt:
Man bör vara försiktig med att sprida bilderna eftersom de kan inspirera andra som befinner sig på gränsen, säger samma psykolog.

Vad gör Aftonbladet då? Jo, i en artikel intill publiceras två bilder på killen i full vapenmundering! Plus en länk till mördarens egen skrytfilm på YouTube. Snyggt jobbat Aftonbladet, verkligen snyggt jobbat.

Med risk för att inspirera till fler reportrar med dåligt omdöme publicerar jag nu en bild på reportern som skrivit artikeln. Men han bara får statuera ett exempel, för även exempelvis SvD publicerar samma eller liknande bilder och länkar. Dessutom kanske han bara lydde order?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , ,

3 kommentarer:

Lukas Liljeroth sa...

Upptäckte din blogg när jag surfade på ab, väl skrivet och bra analys. Stycket med bilden är klockrent

deep.ed sa...

Å andra sidan stödjer sig den psykologen på samma dubiösa forskning som säger att video skapar våldsamma barn, att datorspel är samhällets förfall osv...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.