onsdag, november 14, 2007

Pappa staten vill inte släppa ifrån sig makten

Media skriver idag mycket om Reinfeldts bleka framträdande här på på SKL:s kongress igår, där han meddelade att han tänker stoppa regionbildningar före valet 2010 och sannolikt också efter. Även om initiativet kommer underifrån. DN rapporterar i artikeln "Spricka i regeringen efter stoppad regionreform" om att besvikelsen nu är stor ute i landet, där man redan är i full gång med processen och planerna på nya regionbildningar. 9 av 10 kommunpolitiker vill stärka kommunernas självstyre och skapa färre och större regioner, men Reinfeldt stänger dörren, skriver SvD.

Jag håller med. Det vore mycket olyckligt om regeringen agerade bromskloss för regioner som vill samarbeta och ta ett gemensamt ansvar för att utveckla sin tillväxt och infrastruktur. Men för en rikspolitiker som Reinfeldt verkar det vara väldigt hotande att lämna ifrån sig makt från staten ut till lokal- och regionalpoltiker.

Det är lågt av Reinfeldt att skylla sitt agerande på att detta inte är någon viktig fråga för väljarna. Det är klart att väldigt få medborgare ligger vakna på nätterna och oroar sig för regionens tillväxtkraft. Men om man säger att det handlar om att få till stånd gemensamma biljettsystem för kollektivtrafiken i en region, eller att närmare få bestämma om pengarna till väg- och järnvägsbyggen, då fattar nog de flesta nyttan av det som så gott som samtliga remissinstanser redan lovordat.

Jag tror också att Reinfeldt kommer få allvarliga problem med regeringssamarbetet om han kör över sina samarbetspartier på det här sättet. Och man kan med skäl undra hur de egna partikamraterna mår, när ett blott två veckor gammalt partistämmobeslut så fullständigt nonchaleras.

Moderaterna kritiserade ofta regeringen för angrepp mot det lokala självstyret - när de själva satt i opposition. Men i regeringsställning har de knappast stått upp för vallöftena att föra ner makten närmare medborgarna. Tvärtom har kommunernas och landstingets handlingsutrymme minskat på flera områden. Det visar en genomgång som SKL:s tidning Dagens Samhälle gjort.

Det är uppenbarligen en sak att i opposition retoriskt hävda kraften i självstyret och en helt annan att sitta i regeringen och själv vilja styra det som sker.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

Inga kommentarer: