tisdag, november 06, 2007

Too many e-numbers

Tokduktiga Åsa Westlund mötte jag första gången när hon var brevsvarare på Utbildningsdepartementet. Nu är hon EU-parlamentariker och ansvarig rapportör för EU:s kommande lagstiftning om livsmedelstillsatser. Därtill nybliven mamma till en bebis som jag ärligt kan säga är nåt av det sötaste jag sett i spädbarnsväg. Inte illa pinkat!

Och hon får nåt gjort där nere. Vi svenskar brukar ju sucka litet och undra vad som egentligen går att åstadkomma i tröga Bryssel, men Åsa har nu lyckats stärka kommissionens förslag när det gäller att ta större hänsyn till miljö och hälsa när livsmedelstillsatser godkänns.

Det intressanta med livsmedelstillsatser är att det på den senaste tiden publicerats vetenskapliga studier som visar på riskerna med användingen av dem. Förutom larm om att sucralos, som används bland annat i Coca-Cola Light, visat sig innehålla klorföreningar som är mycket svårnedbrytbara, så har en studie visat att vissa färgämnen riskerar skapa hyperakivtitet hos barn. Det var väl det jag alltid har trott. Ni vet när man har ungarna med sig på en middag hos vänner och man mutar dem med litet extra festligt? Dels för att de ska vara nöjda och glada så att de vuxna får möjlighet att umgås, dels för att det ju ska vara festligt och gott för dem också? Och så snurrar de upp sig totalt, börjar springa omkring och skrika som vildar? - Too many e-numbers, som några irländska vänner utttryckte det inför åsynen av gänget av ungar som låg som remmar efter väggarna på ett vuxenparty.

Just det. Skyll det på de tre magnumflaskorna med läsk, lördagsgodis från både värdfamiljen OCH gästerna och så litet efterrätt på det. Det blir rätt mycket E201, E304 och E226 det.

Och Sverige är ändå en västanfläkt. Har ni sett godiset i andra länder? I Belgien, där jag en gång bodde, fanns det jättekuliga illröda och knallnlå godisar, som färgade tungan för flera dagar framåt.

Go, girl, go!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , ,

3 kommentarer:

John sa...

Texten var intressant, men väl kort i rocken i originalversion... 8-)

Krassman sa...

Johanna: Tack för utmaningen, nu är den äntligen besvarad.

Johanna Graf sa...

Förlåt, det hände något med texten, en massa föll bort men det är fixat nu!