tisdag, november 13, 2007

Vet den ena handen vad den andra gör?

[UPPDATERAD]
I förrgår publicerade moderaternas partisekreterare Per Schlingmann en artikel på DN Debatt, som grusade förhoppningarna om att statsminister Fredrik Reinfeldt, som strax ska tala här på kongressen, skulle ha med sig ett fint regionpaket som kongresspresent.

Ansvarskommitténs förslag avvisas, var beskedet i artikeln, som är ett att de stora samtalsämnena här i Västerås.

- Om man säger att underifrånperspektivet ska råda och att den som vill ska få, kan man inte samtidigt säga att inget får hända förrän 2014, var det inslag i Anders Knapes (m) inledningstal som gick mest hem hos de 451 ombuden under förmiddagens inledning.

Uttalandet var en riktig uppercut mot moderata partisekretereraren Per Schlingmann.

Men moderaterna på Stockholmsbänken såg ganska sura ut…

Underifrånperspektiv är nog bra, men vänta till 2014 vore helt klart att ta ett steg tillbaka. Det är konkurrenskraftiga regioner som är vårt blankaste vapen i kampen om jobben i en globaliserad värld. Om moderaterna lägger en våt filt över det förslag som en politiskt enig Ansvarskommitté nyligen lade fram, ser det inte ljust ut för Sveriges roll i världskonkurrensen de närmaste åren.

98 procent av remisssvaren till Ansvarskommittén ställer sig positiva till att bilda regionkommuner. Viljan att få mer makt på en regional nivå som motvikt mot staten är stor. Men det struntar moderaterna, eller åtminstone deras partisekreterare i. Återstår att se om Reinfeldt väljer att nämna frågan i sitt tal, som börjar nu. Återkommer...

[UPPDATERAD]
Precis i slutet av sitt tal nämner Reinfeldt regionfrågan med ett par korta meningar. Tydligheten är väl inte sådär glasklar, så när utrymme lämnas för ett par korta frågor efter talet, så ställer sig Maud Olofssons bror, oppositionsråd i Ö-vik, upp och frågar om det är moderaternas kongressbeslut i regionfrågan som ska gälla eller om det är partisekreterare Schlingmans? Reinfeldt svarar med ett raljant inlägg - som så ofta när han är pressad - där han förnekar att det skulle råda minsta diskrepans mellan dessa, och så är audiensen över.

Som tack för sitt tal får han en lagbok, där finansieringsprincipen highlightas...

Om ni tycker att jag dissade Reinfeldts tal, så kan ni ju alltid läsa vad chefredaktören för SKL.s tidning Dagens Samhälle, Lena Hörngren, tyckte om Reinfeldts tal.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , ,

2 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Det är väl rätt uppenbart att den moderata ledningen inte är särskilt synkroniserad för tillfället. En fråga som jag inte fått svar på, är om Schenström efter att ha entledigats fått lämna ifrån sig kort, telefon, koder etc till Rosenbad. Och hur ska Fredrik klara sig då?

Johanna Graf sa...

Hi hi, jag har faktiskt undrat detsamma. Hon behöver ju inte som andra människor gå ut och söka ett nytt jobb i brådrasket, så hon kanske sitter hemma vid köksbordet och fjärrstyr?