torsdag, maj 01, 2008

För första maj i tiden!

Kanske var jag för kontroversiell förra året, för i år är jag inte inbjuden att tala på något första-maj-arrangemang. Skönt ostressad sitter jag därför vid frukostbordet och har sovmorgon.

Passar på att surfa runt och leta efter tecken på förnyelse i partiet. I Växjö tycks någonting ha hänt. Demonstrationståget har bytts ut mot Familjedagar. Ombudsmannen säger: Det handlar om att samlas och prata politik.

Därför skulle det göra mig varm - i dubbel bemärkelse - att delta i Upplands Väsbys första maj-firande inomhus, med samtal med diverse kloka och intressanta personer över en tallrik god soppa och litet trevligt gitarrplink i bakgrunden.

En sak är säker. Nytänkande krävs, annars blir det som i Kopparberg.

En liten sifferlek som manar till eftertanke:
Hade lika många människor samlats i Stockholm idag, som det gjorde 1890 när Branting talade på Gärdet, så hade det inneburit halva medlemskåren.

De där 50 000 människorna på Gärdet var förstås till största delen icke-medlemmar. Tänk dig nu tanken att det idag samlades 50 000 nyfikna supportrar på Norra Bantorget för att lyssna till Carin Jämtin och Thomas Östros. Inte så troligt, tyvärr.

Det enda jag hört mina icke-socialdemokratiska vänner vilja demonstrera emot denna första maj är att två helgdagar på nåt mysko sätt lyckats blir en, eftersom Kristi Himmelsfärdsdagen och 1 maj sammanfaller. (Ett ovanligt fenomen som förklaras här)

Nu har de glesa demonstrationsleden knappast nåt att göra med ifall det är helgdag eller ej. Det är faktiskt inte mer än 70 år sedan 1 maj blev en röd dag i almanackan. Och det hade som sagt genomförts en del rätt mäktiga demonstrationer även före 1938... De arbetare som lyckats ta sig ledigt då, förlorade hela sin dagsförtjänst.

Nej, snarare är det väl så att ledigheten gjort att folk passar på att få sig en långhelg på landet, även våra egna förtroendevalda. Och det tycker jag de gör rätt i, om det bara känns som en plikt att demonstrera.

Plikt att demonstrera - ni hör ju själva hur idiotiskt det låter. Rena Nordkorea. Ändå vet jag att flera sossar resonerar just så. Something is rotten in the state of Rome....

Aftonbladets ledare
resonerar klokt om folkrörelser och socialt kapital idag. Ska vi utveckla det, och därmed demokratin, så krävs mer än stora åskådarskaror som lyssnar på ensamma talare, hur kloka och bra de än är. Det är socialdemokratin själv som fostrat välutbildade, starka och sunt kritiska medborgare som säger ifrån om det är nåt de inte gillar. Då åker de till landet istället för att gå i första maj-tåget, och det gör de i så fall helt rätt i.

I Solna startade vi vid gårdagens Valborgseld en kampanj byggd på sms-dialog med elever och föräldrar om hur Solnas hårt kritiserade skolor kan bli bättre. Sms:a kan de ju göra från landet också. Och jag kan svara från min plats på Norra Bantorget!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , ,

6 kommentarer:

Olssons tankar sa...

Mycket klokt skrivet och precis somdu hyllar jag Upplands Väsbys initiativ

Anonym sa...

Mats säger: När jag har sovmorgon så sover jag. Förmodligen går jag upp senare än vanligt. Sedan sätter jag mig vid frukostbordet, men fr. Graf tycks sova i vaket tillstånd ty hon hade sovmorgon vid frukostbordet. Hur gör hon???????

Om någon undrar var de arbetande massorna gör en dag som denna då det tycks vara glest i demonstrationsleden så har jag sett var de är. I sommarstugorna, ja en del finns nog där. Men jag åkte förbi det stora köpcentrat i vår lilla stad och där var dom. Några enstaka lediga parkeringsplatser fanns där. Inte sitter de hemma och ägnar sig åt kontemplation över arbetets villkor.

Nu skall jag ta en något starkare öl än vanligt till middagen för att på så sätt fira folknykterhetens dag samt så ska fortsätta att arbeta lite.

Anonym sa...

Upp till kamp
mot borgarnas pyssel
Sverige ska inte
styras från Bryssel.

Borgarmakt
är omsorgsslakt.

Enad vänster
ska kasta ut
den som skär ned
för gammal och sjuk.

EU vill ha mera makt
För att driva välfärdsslakt.

Morfar Lasse sa...

Johanna,
du gör mig avundsjuk. Jag får inte vara med, fast jag vill så gärna! Därför har jag en "egen demonstration i hjärta och hjärna". Min förhoppning är att dagen har blivit fin, fylld av positiva impulser.

Eftersom jag är en f.d. adminstrativ och organisationskonsult, vill jag berätta för vår "anonyme-tyckare" vad det betyder för en aktiv människa "att ha sovmorgon".
-Det är jätteenkelt! Du är inte inbokad till någonting före klockan 10. Du behöver inte förbereda några aktiviter, förrän efter lunch. Helt plötsligt kan du läsa hela morgontidningen, -vill du kan du kolla dödsannonserna så du inte stigit upp i onödan! Du har tid över för bara dig själv och dina egna tankar. DET ÄR EN ÄKTA SOVMORGON!!

Sist men inte minst ska Fia ha beröm för sitt epos! Läckert skrivet!

Mattias Lönnqvist sa...

Att ha sovmorgon innebär att man kan sova längre än vanligt, ingenting annat.

Ibland är det så lyxigt att man kan sova tills man vaknar av sig själv, men framförallt innebär det att sova längre än vanligt.

När man väl gått upp är sovmorgonen slut och då kan man mycket väl ha en "slapparedag" (eller vad man nu vill kalla det) men någon sovmorgon är det inte längre när man lämnat sängen.

För mig är första maj (har alltid varit, kommer alltid att vara eftersom jag inte har barn) både sovmorgon och slappardag. Först får man sova hur länge man vill och sedan kan man ägna resten av dagen åt att pilla sig i naveln -- eller något annat som inte kräver någon större ansträngning.

Martin Nilsson sa...

Hade allt annat än sovmorgon - nackdelen med att hålla tal.

Men kanske borde man tagit sig sovmorgon - det verkade ha positiv inverkan på sinnestämningen :-)

Är nyfiken på er sms-kampanj. Berätta mer när ni kommit igång på riktigt.

PS Är åter i bloggosfären.