måndag, maj 26, 2008

Sommar + kultur = sant

Med den nedåtgående solen som enda scenbelysning spelar Teater i Haga sin pjäs Mordet på min pappa kungen i slottsruinen i Hagaparken. Det är sjätte året i rad som ensemblen med knappa medel och njuggt kulturstöd sätter upp en pjäs i de effektfulla omgivningarna.

Det handlar om mordet på Gustav III, men inte så där prettotradionellt som i andra försök till tolkningar, utan den här gången berättas historien ur ett barns ögon. Hur var det att vara tronarvinge på 1700-talet, till på köpet till den hyllade solkungen? Görel Crona och Stig Ossian Ericsson (ja, det var han som var fader Forat i Fångarna på fortet...) gör rasande proffsiga tolkningar av kronprinsens farmor den ondskefulla Lovisa Ulrika och guvernören Sparre som stod för den "moderna" uppfostran av den unge prinsen med dagliga dopp i isvatten etcetera.

Men det är den kvinnliga skådespelaren som spelar kronprinsen själv, Lisa Östborn, som sitter på min näthinna resten av kvällen. Det måste vara något av det svåraste som finns att spela barn, dessutom från 1 till 13 år, på ett trovärdigt sätt. Men hon lyckas, och hon ÄR den stackars olyckliga prinsen Gustaf Adolf.

Nu kan man tro att det är en väldigt olycklig pjäs, som i verkligheten, men det är det inte. Den är rolig, så rolig att gänget utvecklingsstörda elever från en folkhögskola som sitter framför mig skrattar högt flera gånger. Och jag, som inte vanligtvis är särskilt utagerande åskådare, kan inte låta bli att skratta med.

Gå och se! Mordet på min pappa kungen går, med uppehåll runt midsommar, nästan ända fram till mitten av juli.

Här kan du kolla vilka tider den går och vad det kostar. Men min rekommendation är att gå spontant en vacker sommarkväll då solen lyser så där snyggt som den gjorde igår. För den frusna finns dock filtar och sittunderlägg att låna.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , ,

2 kommentarer:

mats sa...

Den olycklige kronprinsen, Gustav Adolf, måste väl ha varit glad när han fick serfimerorden då han var 10 år.

Sen gick en lång tid ......tiden går och går ..........sen bestämde sig regeringen Fälldin 1980 med Ola Ullsten som utrikesminister att tilldela den rumänske envåldshärskaren Nicolae Ceauşescu serafimerorden.

Undrar om F.R. kan toppa den dumheten?

Johanna Graf sa...

Kanske Carl Bildt kan dela ut den till någon VD i något av de företag i världens krigszoner han har ägarintressen i? Det skulle ju faktiskt toppa...