onsdag, maj 28, 2008

Statsministern krishanterar

Vi har hört det förut, moderatregeringens mantra om att det ska finnas 20 000 poliser år 2010. 4 000 fler poliser ska utbildas de närmaste åren. Det kan gå, även om det blir hårt, och några varnar för att kvaliteten på utbildningen kan bli lidande. Men sedan ska de anställas också, alla de där 4 000 nya poliserna. Även om någr aav dem ersätter gamla poliser, så innebär det en rejält högre budget för polismyndigheten. Men får polisen mer pengar? Nej, tvärtom. I Stockholm måste 500 poliser bort nästa år. De ska istälelt syssla med så kallad inre tjänst, trots att Rikspolisstyrelsen har satt upp som mål att minst hälften av allt polisarbete ska ske i yttre tjänst. Det är här finansminister Borgs ekonomiska teorier inte håller att luta sig emot. Här finns inga dynamiska effekter, inga incitament för vare sig det ena eller det andra. Här måste plånboken öppnas helt enkelt. Och det har Anders Borg vägrat. Åtminstone fram tills Reinfeldt åkte på charmresa till åklagarmyndigheten i Västerort och lovade mer pengar inför media, se bl a Svenska dagbladet, Dagens Nyheter och Sveriges television. Men fortfarande framgår det inte om de planerade nedskärningar på polisen också ingår i det som Reinfeldt kallar tillräckligt mycket pengar “för att klara krisen”. Det behövs betydligt mer än en liten dusör utlovad med kniven på strupen för att jag ska våga tro på att Polis kommer betyda mer än en skylt utanför ett obemannat närpoliskontor.

Show me the money, säger jag, som har en sån där "närpolisstation"litet längre ner på gatan, men ännu aldrig sett en polis på densamma.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Blandad kritik: (det är inte bara svenska folket som är missnöjda och inte längre misstror framtiden)

Rensvält har redan fallit i fällan att bli en världspolitiker och inte se till hemlandets problem.

Volvos ordförande går i spetsen för Göteborgs bolagselit i ett skarpt formulerat brev till Fredrik Reinfeldt. Statsministern försummar det västsvenska näringslivet, dundrar de. Göteborgs näringslivstoppar rasar mot regeringens ointresse för dialog kring tillväxtfrågor i Västsverige. Påstötningarna har bemötts med total nonchalans till skillnad från föregående statsministern Göran Persson som, ofta i sällskap med ytterligare någon minister, kom på arbetslunch en gång per år, enligt Göteborgsposten.
Nu är måttet rågat. I ett gemensamt brev riktat direkt till Reinfeldt ger Göteborgstopparna statministern en ordentlig avhyvling.

"Vi kan inte undgå att förvånas över Ditt och Din regerings ointresse för att utveckla ett dylikt idéutbyte med oss, en förvåning som nu snabbt sprids i allt vidare kretsar i Västsverige", skriver de, enligt GP.

Det bistra brevet avslutas med frasen "varma hälsningar", men innehåller i övrigt få artighetsfraser.


Internationella chefekonomer drar iväg en riktigt tung salva, de vill avskaffa inflationsmålet på 2 procent som svenska Riksbanken håller sig med.

Anonym sa...

Fel blev det, skall naturligtvis vara, "inte längre tror på framtiden" alt. "misstror framtiden" / Waldemarin

mats sa...

Stulet i sin helhet från Leif GW Persson hoppas han har överseende med detta brott. Förlåt. Men jag tror fullt och fast på det han skriver!

"Nästan all brottslighet i Sverige - den som förstör tillvaron för hundratusentals brottsoffer varje år - har en utpräglat lokal anknytning och det ligger i sakens natur att den bara kan bekämpas på den lokala nivån. Samma lokala nivå som departementet och rikspolisstyrelsen konsekvent, kraftfullt och sedan snart tjugo år tillbaka utarmat på resurser.
Resurser som man fört till sig själv på den centrala nivån och med bland annat den konsekvensen att tjugo procent av landets poliser har samlats i kvarteret Kronoberg på Kungsholmen i centrala Stockholm och de som sitter där icke har ett pillekvitt att skaffa med den brottslighet som plågar landets medborgare. I stället tusentals byråkrater på rikspolisstyrelsen, rikskriminalpolisen, säkerhetspolisen, Stockholmspolisens ledning. Inte en vanlig konstapel så långt ögat ser."

Någon elak jävel borde avbyråkratisera poliseriet samt åka förbi med en stor magnet och selektivt avmagnetisera alla datorer från all ovidkommande input. 40000 sidor utredning för att "Kalle" åkte med vinterdäck på cykeln efter 1 maj - hallå eller!

Anonym sa...

Hej,

Varifrån kommer informationen att 500 poliser ska bort eller ha inre tjänst i Stockholm nästa år? Det stämmer knappast, möjligen får civilanställda hos polisen gå.

mats sa...

Och sen tycker jag också att regeringen Reinfeldt borde lagstifta om att brandkåren skall vid en högst ordinär villabrand skicka åtta brandbilar fullpackade med brandsoldater med masssor av vatten, pulver och andra nödvändiga tillbehör.
Som det nu är kommer det några stycken och med en trädgårdsslang kan man de inte förhindra att villan brinner ner.

Ps. Jag känner en polisflicka som vittnade om att de har beting på att skriva ut si och så många böter per månad, så de måste jaga den inte ont anande Medel-Svensson och bötfälla för oss skitsaker istället för att göra riktigt polisarbete. Ds.

Ps2. Poliser borde gå en kurs i hur de skall ge tydliga anvisningar i trafiken, tacka vet jag militärpolisens utbildning härvidlag, med stora vita manschetter och pekandes med hela armen plus handen så blev jag hänvisad var jag skulle parkera bilen på en flygdag för något år sedan. Så skall det vara. Ds2.

Anonym sa...

Ja precis! 70 års sosse-styre har ju verkligen sett till att alla bovar verkligen sitter bakom lås och bom och därmed får ett rejält straff, samtidigt som man skyddar medborgarna från våldsverkarna..
Eller?!

Morfar Lasse sa...

Jag börjar mer och mer uppfatta det som om vår finansminister Borg endast studerat matematik enligt mängdlärans enklaste princip.
- "Om man tar en sandhög och lägger ihop den med en annan sandhög, så blir resultatet, en sandhög!"
Volymstudierna missade han helt! Ni vet!
-"Det där med att sandhögarnas volym ökar till den sammanslagna storlekens!!!"

Där finner ni förklaringarna till, att man kan både öka kostnaderna och minska anslagen enligt hans beräkningar.

Anonym sa...

Den borgerliga alliansens dagar under den pågående mandatperioden är räknade....

843
dagar kvar till valet 2010.